Головна Новини Бізнес економіка В уряді представили новий варіант земельної реформи
commentss НОВИНИ Всі новини

В уряді представили новий варіант земельної реформи

Міністерство економрозвитку запропонувало новий, більш детальний варіант змін на ринку землі

16 червня 2020, 15:44 comments1894
Поділіться публікацією:

Позачергове засідання Кабінету міністрів України розглянуло пропозиції глави уряду щодо продовження земельної реформи. На відміну від попередньої версії, де запропонована програма складалася з шести слайдів, новий документ представлений на 85 сторінках.

В уряді представили новий варіант земельної реформи

Зокрема, Міністерство економічного розвитку України запропонувало внести такі корективи:

Поетапне запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення з конкурентними правилами гри на умовах, які сприяють розвитку аграрного виробництва і сільських територій.

Впровадження системи моніторингу земельних відносин з публічним висвітленням інформації про власників та землекористувачів земельних ділянок, цін на сільськогосподарські угіддя в розрізі адміністративних одиниць.

Завершення інвентаризації земель державної власності.

Здійснення перенесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, обмеження (обтяження) у їх використанні зареєстровані до 1 січня 2013 р. в Державному реєстрі земель.

Передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність територіальних громад.

Введення нової уніфікованої методики нормативної грошової оцінки (НДО) земель в межах територій територіальних громад.

Дерегуляція процедури погодження документації із землеустрою та оцінки земель, впровадження механізму консолідації земель сільськогосподарського призначення.

Створення електронного реєстру інженерів-землевпорядників та надання їм повноважень щодо здійснення державної реєстрації земельної ділянки.

Забезпечення функціонування національного геопорталу геопросторових даних шляхом розробки та затвердження Порядку функціонування національної інфраструктури геопросторових даних.

Впровадження прозорого механізму реалізації прав на землі державної та комунальної власності на електронних торгах.

Визначення механізмів повернення самозалесненных сільськогосподарських угідь до стану, придатного для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, відновлення меліоративних систем.

Створення законодавчих умов для передачі меліоративних систем у користування сільськогосподарських товаровиробників та створення об'єднань водокористувачів.

Запобігання тіньової оренди землі шляхом впровадження прозорого, єдиного для всіх оподаткування на гектар.

Делегування окремих функцій держави у сфері землекористування, контролю за використанням і охороною земель органам місцевого самоврядування.

Забезпечення ефективного механізму використання земель як кредитного ресурсу для суб'єктів господарювання аграрного сектору.

Припинення корупційних механізмів тіньової оренди земель державних і комунальних підприємств.

Що ж стосується інших реформ, то, як повідомляв портал "Коментарі", в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом Україна планує продовжити впровадження медичної реформи, а ліки закуповувати централізовано через ProZorro. Про це йдеться в Листі про наміри та Меморандуму про економічну та фінансову політику за новою програмою Stand-by для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини