Відкриття Московської біржі: чому розпіарене "зростання" закінчилося падінням

Ярослав Железняк проаналізував відкриття Московської біржі

24 березня у Москві вперше за місяць відкрилася Московська біржа. Російські ЗМІ активно розповідали про зростання. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на повідомлення політика Ярослава Железняка, який підбив підсумки цього "відкриття" та пояснив, чому розпіарене "зростання" не відповідає дійсності.

Вчора, 24 березня, МБ уперше за місяць відкрилася. Підсумком стало "зростання", яке активно піарили РосЗМІ. Коротко за пунктами поясню, чому повідомлення ЗМІ не відповідають дійсності:

Політик повідомив, що вже 25 березня індекс впав на 3,66%, а торгівля відкрилася з величезними обмеженнями.

"Вчора було правда зростання (індекс виріс на 4,37%, (до 2578,5 пункту). Але сьогодні вже практично повернувся назад (індекс впав на 3,66% до 2484,13 пункту. Торгівля відкрилася з величезними обмеженнями. Вони ж і не дали показати краху. Найголовніші: торгувалися акції лише 15% підприємств, тобто. всього 33 компанії, 22 з яких пройшли первинне розміщення (IPO); до торгів не допустили іноземних інвесторів. Їм заборонено виводити гроші та продавати акції. А це - більше половини акцій компаній РФ у вільному обігу; заборонені "короткі" продажі. Тобто. не можна було заробити на зниженні акцій", заявив він.

Окрім цього виникли проблеми з торговими терміналами. А більшість покупців - становили фізичні особи.

"Були проблеми з 6 торговими терміналами "Тінькофф Інвестиції", "Альфа-Інвестиції", "СберІнвестор", "Відкриття Інвестиції", "ВТБ Мої інвестиції" та БКС. Можливо через перевантаження, а можливо штучно. Більшість покупців – фізичні особи (58%). Це розумні росіяни, які бачать що рубль падає, подіти його їм нікуди (всі інші можливості закриті державою чи санкціями). Ось намагаються хоча б вкластися кудись, поки рубль не став мушлями",- переконаний Железняк.

На думку політика, тимчасове зростання виникло за рахунок компаній-експортерів.

"Навіть таке маленьке зростання це виключно за рахунок компаній-експортерів. Знову ж таки, всі розуміють, що рубль впав більш ніж на 40%, і треба вкладатися в тих, хто теоретично зав'язаний на зовнішній ринок. Та й трильйон рублів, які Мінфін обіцяв виділити. Поки що не зрозуміло заливав він їх чи ні. У торгах брало участь мало професійних гравців (121)",- заявив він.

Фахівець переконай, що Московську біржу неможливо назвати ринком, адже там діє купа обмежень. А пропагандистським ЗМІ так і не вдалося зробити переконливу картинку.

"Замість підсумків: через обмеження назвати - це ринком не можна. Та й за всіх старань картинку зробили тільки для РосЗМІ, і то тільки вчора. Аналітики WSJ вважають, що за підсумками висновок про стан російської економіки та фінансового ринку зробити неможливо. Я вважаю, що можна - вона як була в ж **, так і залишилася",- підсумував відкриття нардеп.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що Захід анонсує нові санкції.