Головна Новини Бізнес економіка Заборгованість по зарплатах в Україні: кому не платять і як можна вирішити проблему
commentss НОВИНИ Всі новини

Заборгованість по зарплатах в Україні: кому не платять і як можна вирішити проблему

Експерти розповіли, як можна розв'язати проблему з не виплатами зарплат в Україні

31 грудня 2020, 18:32
Поділіться публікацією:

В Україні все частіше виникають проблеми із заборгованістю по зарплаті. Є відомості, що в деяких регіонах не платять лікарям і вчителям. У чому причини такої ситуації і які можуть бути наслідки, в тому числі для влади — "Коментарі" з'ясовували разом з експертами.

Заборгованість по зарплатах в Україні: кому не платять і як можна вирішити проблему

Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Кому найбільше заборгували

Заступник голови Федерації профспілок України, кандидат економічних наук, магістр міжнародного права Олександр Шубін вважає, що якщо перед працівниками бюджетної сфери (вчителі, лікарі) утворюється заборгованість із зарплати — це вже крайня точка не компетенції державних органів.

"Якщо гроші заборгували викладачам і медикам, значить, була допущена помилка при бюджетному плануванні, — зазначає експерт. — На місцевому рівні керівники підрозділів охорони здоров'я, освіти, закладають певні потреби. Їх зводять на рівні області, після чого подають до відповідного міністерства — Міносвіти, МОЗ. А ті вже передають потреби Мінфіну. Який найчастіше формує витрати, виходячи з доходів держбюджету. Вони не балансуються. Як правило, береться потреба попереднього року, куди закладається планове скорочення чисельності працівників. У нас же кожен рік йдуть такі реформи, що шкіл і лікарень — все менше. 2020 й, зі зрозумілих причин, став винятком у медичній сфері. Але раніше — все йшло по спадаючій. В результаті закладається спочатку зменшений індикатор, з урахуванням зростання ВВП і інфляції. І, найчастіше, до кінця року коштів не вистачає. І борги уряд починає гасити в пожежному порядку ... "

Олександр Шубін нагадує, що в Україні стала вже класичної заборгованість перед шахтарями.

"Вона виникає стабільно — 3-4 рази на рік, — підкреслює він. — Профільні міністерства просять гроші на реструктуризацію шахт, на компенсацію вартості вугілля, на розвиток. У цьому рік йшлося про 11-13 млрд, а в бюджет заклали всього 3-4 млрд. Природно, їх не вистачає. І лише коли шахтарі починають страйкувати, у нас, знову ж таки, в пожежному порядку збираються уряд і парламент і шукають гроші. І так з року в рік. Це наслідок відсутності державної політики, стратегій в галузі. Якщо вирішили закривати збиткові шахти — повинна бути відповідна програма, перепрофілювання людей, пошук альтернативних джерел енергії. Але у нас поки тільки розмови. А віз і нині там ... "

Катастрофічною називає експерт ситуацію із заборгованістю в оборонці.

"Ми живемо в державі, яке де-факто воює. У нас величезна потреба в оборонній техніці. Є нерозподілені кошти за держзамовленням оборонному. При цьому на підприємствах, які могли його виконати (суднобудівних, авіа- і так далі), накопичується заборгованість. Це називається — докерувалися ", — резюмує Олександр Шубін.

Він звертає увагу, що в цьому році заборгованість по зарплатах у держсекторі вперше по економічно активних підприємствах стала перевищувати заборгованість по частому сектору. Багато в чому експерт пов'язує це з тим, що справи щодо заборгованості по виплаті зарплат практично не доходять до суду.

Для розв'язання проблеми, вважає Олександр Шубін, в Україні давно слід було створити Фонд гарантування виплати заборгованості із зарплати перед працівниками підприємств-банкрутів. Сьогодні ця сума перевищує 1,1 млрд грн. Якби такий Фонд був, люди отримали б можливість, не чекаючи закінчення процедури банкрутства, отримати хоча б частину заборгованості. І шукати іншу роботу.

"Наслідки зростання заборгованості по зарплатах будуть вкрай негативні, — попереджає експерт. — Люди, які не отримують грошей за свою працю, не можуть розплачуватися за комуналку (а тарифи при цьому ростуть), не мають засобів до існування. Падає купівельна здатність, менше грошей йде до бюджетів усіх рівнів. Отримуємо ризик зростання злочинності й рівня бідності в країні в цілому".

При цьому, зазначає Олександр Шубін, після реформ останніх років, наслідки для влади, багато в чому відповідальних за ситуацію, мінімізувалися.

"Раніше був прокурорський контроль за виплатою зарплат. І наслідки серйозні були — не тільки для директора підприємства-боржника, але і для органу управління, який таке допустив. У нашому випадку — те чи інше міністерство. Зараз законодавство суттєво пом'якшало, — говорить експерт. — А треба б розбирати кожен конкретний випадок. У тому числі — чому керівник того чи іншого підприємства, установи, відомства, де є борги із зарплати, все ще займає свій пост".

Підгрунтя для тиску на бізнес

Адвокат, керуючий партнер в Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар пропонує розглядати питання із затримками зарплат в ширшому аспекті. Так, вважає він, влада готує ґрунт для фіскального тиску на бізнес.

"Бюджет 2020 року було бюджетом виживання, але не для всіх. Всі ми пам'ятаємо, коли з ковідного фонду збільшувалися витрати на утримання правоохоронних органів і фінансування будівництва доріг, — зазначає він. — Очевидно, що якщо не виплати зарплат, в тому числі бюджетникам, мають місце бути, наслідком цього є недофінансування певних захищених статей бюджету. Хоча представники Кабміну рапортували про перевиконання плану з надходжень до бюджету-2020 ".

Денис Бондар не виключає, що такі речі спеціально можуть робитися владою.

"Наприклад, для того, щоб обґрунтувати збільшення фіскального тиску на український бізнес і на ФОПів в 2021 році. При тому, що вони і так знаходяться не в кращому фінансовому стані після весняного локдауна, осіннього "карантину вихідного дня" і в очікуванні січневого посилення карантину ", — зазначає експерт.

Він також звертає увагу, що в бюджеті 2021 року максимально збільшено видатки на правоохоронну систему (на 21 млрд грн), тоді як Пенсійного фонду — всього на 2 мільярди.

"Також значно були збільшені бюджети Офісу президента, Верховної Ради і Кабміну. Все це робить реальним припущення, що влада в наступному році, буде "трусити" бізнес дуже сильно, щоб задовольнити свої зрослі апетити, — попереджає Денис Бондар. — Виходячи з витрат бюджету, поки ми бачимо, що останні два роки в Україні будується поліцейська держава, а не соціальне, як написано в Конституції. І пріоритет у фінансуванні — явно не за вчителями, лікарями та соціально незахищеними верствами населення ".

Раніше "Коментарі" писали, що напередодні нового року, експерти підрахували середню зарплату в Україні і з'ясували, що вона скоротилася на 187 гривень. Загалом середня зарплата офіційно працевлаштованих українців становить 11 987 гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини