Чи може держава націоналізувати депозити за умов гострої нестачі фінансів

Експерти розказали, яка ймовірність вилучення коштів громадян з банківських рахунків для покриття дефіциту бюджету

Восени минулого року українці отримали можливість купувати американські долари за офіційним курсом за умови їх розміщенням на строковий депозит у банку. Разом з тим передбачено обов’язковий зворотний продаж купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції. В умовах збільшення витрат на ведення війни й повної залежності України від зовнішньої допомоги, існують побоювання щодо вилучення коштів на депозитах, якщо це знадобиться для перемоги над ворогом.


“Коментарі” поцікавилися в експертів, яка ймовірність націоналізації коштів на рахунках громадян.


Фінансовий експерт Вадим Сирота каже: теоретично таке можливо, й історія знає подібні випадки. Так, під час фінансової кризи у 2013-му на Кіпрі кошти вкладників були перетворені в акціонерний капітал збанкрутілих банків. В Україні проблеми з виконанням державного бюджету можуть стати передумовою “для такого відверто нерозумного рішення”.


“Коли будуть колосальні проблеми з обслуговуванням дефіциту бюджету, тоді теоретично цей сценарій може лягти на стіл. Але його ймовірність дуже мала, вона не перевищує 4-5%, бо фактично це буде відверто грабіжницький акт. На таке і з політичних причин, зважаючи на соціальні наслідки, ніхто не піде”, - зауважив Вадим Сирота.


Фінансовий експерт Ярослав Жаліло з ним погоджується.

“Ймовірність цього зводиться до нуля. Це руйнівний крок для банківської системи крок, руйнівний для всього”, - переконаний він.


До яких кроків може вдатися влада, якщо їй забракне фінансів


За умов значного дефіциту держбюджету уряду не обов’язково націоналізовувати депозити.


“Якщо бракуватие грошей, держава може залізти в кишені громадян іншим способом, наприклад, вдаючись до емісії грошей. Також можливе обернення в дохід держави депозитів тих людей, які за рішенням суду визнані винними, наприклад, в незаконному збагаченні”, - каже Ярослав Жаліло.


Вадим Сирота вважає, що більші ризики для економіки можуть принести неналежний нагляд за банківськими установами, проблеми у банківському секторі, хибні бізнес-моделі українських банкірів.


“У банківській системі України дуже багато грошей - більше 400 млрд гривень вільної ліквідності, - пояснює він. - Вони не рухаються в економіку, а перебувають на рахунках в НБУ як інвестиція в депозитні сертифікати. Частково це депозити населення. Проблема не в тому, що ними можуть закрити бюджетні “діри”, - для цього перевагу надаватимуть друкарському верстату НБУ, - а в тому, щоб ці кошти ефективно працювали в економіці, щоб банки могли генерувати прибуток і розраховуватися з вкладниками”.