Ціни на бензин в Україні можуть зрости вже цього тижня — прогноз

Українським водіям рано радіти — зростання вартості пального продовджується

Ціна на бензин та дизельне паливо невпинно продовжує зростати. Найближчим часом зниження вартості "горючки" очікувати не доводиться. Такий невтішний прогноз аналітика TeleTrade Сергія Родлера повідомляє видання "Сегодня".

На переконання спеціаліста, після довгої "сплячки" нарешті на світових біржах догори поповзла нафта. Відповідно, "стрибають" і цінники на бензин різних марок та дизпаливо на українських автозаправних станціях.

На думку Родлера, вартість бензину найближчими днями може відрізнятися від сьогоднішніх на 50-70 копійок.

Цьому також сприяє не найкраща динаміка національної валюти — долар систематично продовжує дорожчати, повільно, але впевнено. Сергій Родлер переконаний, що гривня продовжить своє "падіння" і в березні. На жаль, за словами експерта, міцність вітчизняної валюти не вигідна навіть українському уряду, що вже говорити про експортерів.

Але якщо гривня та нафта є постійними чинниками, що регулюють ціни на бензин, то нині до загального списку додався ще й інший фактор — людський. Чи, швидше, підприємницький.

Аналітик стверджує, що представники українських АЗС довго займалися стримуванням цін, незважаючи на позитивну динаміку ринку нафти. Через це зростання ціни на бензин видається українським водіям раптовим і доволі відчутно б’є по кишені.

"Крім цього, низький попит через свята і локдаун лозволив гравцям [паливного ринку — ред.] реалізовувати бензин за "старими" цінами. Нині ж активність споживачів почала відновлюватися, а, отже, компаніям доведеться більше рахуватися із ринковою кон’юктурою", — підкреслив експерт.

Додамо, що станом на 3 березня середня вартість бензину марки А-95 дорівнює 28,30 грн/л. Пальне класу "преміум" (також А-95) обійдеться трохи дорожче — 29,72 грн/л. Бензин А-92 коштує 27-29 грн/л. А водії, які користуються автівками на "дизелі", заплатять за літр палива 27,70 грн.


Слід зазначити, що газ для автомобілів зовсім трохи подешевшав. Нині за нього просять 15,38 грн/л. Такі дані надає "Консалтингова група А-95".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" цікавилися експертною думкою стосовно того, коли припиниться зростання цін на бензин. Спеціалісти пояснили, чи може впливати влада на ринок пального в Україні.