Ціни на бензин в Україні продовжують зростати: експерт спрогнозував, що буде далі

Експерт назвав причини підвищення цін на українських АЗС

В Україні ціни на бензин і дизельне паливо продовжують підвищуватися. І найближчим часом українцям не варто чекати зміни цієї тенденції. Про це розповів виданню "Коментарі" гендиректор ТД "SunOil" (мережа АЗС), експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

Строго кажучи, зазначає експерт, подорожчання почалося не вчора, а з середини листопада 2020 року. Як пояснив Косянчук, ціни на нафтопродукти в Україні залежать від двох основних чинників: вартості нафтопродуктів в Європі та курсу НБУ.

"Так ось, з середини листопада минулого року вартість нафтопродуктів на європейському ринку підвищилася на 184 долари/тн по бензину і на 191 долар/тн по ДТ. Це створило економічні передумови для подорожчання палива в Україні на АЗС: +4,45 грн / літр по А-95 і +4,62 грн / літр по ДП, - розповів в коментарі нашому виданню експерт. - Фактичне ж збільшення цін за цей же період на бензин склало +2,8 грн / л і +2,91 грн / л на ДП. Те, що оператори не підвищили ціни на економічно обгрунтований рівень, пояснюється дуже низькими обсягами споживання в зимовий період".

Як відомо, продовжує Косянчук, будь-яке підвищення цін тягне за собою зменшення продаваних обсягів, що дуже болісно для роздробу. Тому оператори і працюють на межі (а часто - й у "мінус") прибутковості.

"Як показує аналіз цін європейського ринку, зростання цін триває і понині, тому хороших новин (у плані зниження цін найближчим часом) у мене для наших споживачів немає", - резюмував Леонід Косянчук.

Нагадаємо, експерт назвав два чинники, які впливають на вартість бензину в Україні.