"Доступних кредитів 5-7-9" видано на 170 мільярдів: які цілі, найактивніші банки й галузі

Урядова програма пільгових позик діє вже три роки

З лютого 2020 року обсяг виданих бізнесу ресурсів за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" досяг 170 мільярдів гривень. Про це у соцмережі Telegram написав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, інформують "Коментарі".


Затри роки дії урядової програми було оформлено 54 тисяч двісті кредитів.


Зокрема, за період дії пільгової програми кредитування найбільшу суму позик бізнес отримав під антикризові заходи – 61,9 млрд гривень. На антивоєнні цілі було оформлено кредитів на 41,3 млрд гривень. Разом з тим на рефінансування попередньо отриманих кредитів у межах урядової програми підприємці оформили позик на суму 28,6 млрд гривень. На інвестиційні цілі традиційно було видано найменше коштів - загалом 10,9 млрд гривень.


У галузевому розрізі найбільша кількість позичальників працюють у сферах сільського господарства (53%); торгівлі та виробництва (24%); промислової переробки (14%).


Серед найактивніших банків-кредиторів - державні "Приватбанк" (фінустанова видала по програмі 22,7 тисяч) та "Ощадбанк" (8,1 тисяч). Також у трійці лідерів - Райффайзен Банк Аваль" (5,3 тисяч).


Як відомо, "Доступні кредити 5-7-9%" дає можливість бізнесу залучити до 60 мільйонів гривень під 0% на період дії воєнного часу та один місяць після його скасування. Для роздрібних торгових мереж доступні кредитні кошти в розмірі до мільярда гривень під п‘ять відсотків річних.


З часом уряд розширив програму доступних кредитів на підприємства, зруйновані внаслідок бойових дій. Такі суб‘єкти господарювання зможуть отримати позику на відновлення виробничих потужностей під 9% терміном до п‘яти років на суму до 60 мільйонів гривень.