Головна Новини Бізнес фінанси Економічні перспективи: що буде з траншем МВФ і курсом долара в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічні перспективи: що буде з траншем МВФ і курсом долара в Україні

Економіка України у 2020 році весь час страждає від кризових ситуацій, які одна за одною накривають нашу країну. Експерти розповіли порталу «Коментарі», які перспективи у гривні та траншу МВФ на тлі цих подій

3 листопада 2020, 20:00 comments3143
Поділіться публікацією:

Останні 6 років були не найкращими для економіки України. У 2020 році ситуацію погіршила пандемія коронавірусу. Ще одним ударом в нинішньому році став скандал навколо Конституційного Суду України (КСУ). На тлі всіх цих подій черговий транш Міжнародного валютного фонду для України виявився під загрозою, що, у свою чергу, може негативно відбитися і на національній валюті. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, які перспективи у гривні, а також у траншу МВФ найближчим часом.

Економічні перспективи: що буде з траншем МВФ і курсом долара в Україні

Гривня та долар. Фото: 24 канал

Скандали в КСУ зводять нанівець шанси на отримання траншу МВФ

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін вважає, що перспективи траншу МВФ швидше наближаються до нуля на тлі скандалів навколо КСУ.

"Але в цілому, на мою думку, це не сильно критично. Україна в 2021-2022 роках мають бути порівняно невеликі виплати. І ми здатні впоратися без МВФ. Тим більше, що планується отримання грошей від Британії. Плюс — євробонди, на які в цілому покладається Мінфін ", — пояснює Данило Монін.

Чи не чекає експерт і різких коливань національної валюти.

"Невизначеність з вірусом і економічна ситуації гальмують населення за видатками коштів. А це гальмує і споживчий імпорт, — говорить Данило Монін. — Тому, думаю, до кінця року курс буде нижче 30 грн за долар ".

На його думку, зміни можуть бути при виході економіки з кризи. Тоді може зіграти свою роль відкладений попит на імпорт, що здатне зрушити курс тимчасово вгору.

"Прогноз у 29,1 грн за долар в бюджеті-2 021 зараз мені здається досить адекватним", — зазначає Данило Монін.

Конституційна криза негативно впливає на гривню

Економічний експерт Олександр Гаврутенко зазначає: "Поточний конституційну кризу, дійсно, вплинув на поведінку гривні стосовно долара США. Так, у понеділок гривня втратила 10 копійок на доларі, досягнувши значення 28,62 грн/дол. І судячи з того, наскільки попит на валюту перевищує пропозицію на міжбанківському ринку, можна очікувати падіння гривні і в наступні дні ".

Наскільки інтенсивним буде таке падіння, залежить, за словами експерта, від ряду факторів.

"Це буде залежати від того, як буде вирішуватися політична криза. Від ролі та участі в торгах Нацбанку. У меншій мірі — від перспектив посилення коронавірусних карантинних заходів. І, звичайно, від загальної реакції МВФ на події в Україні, — перераховує Олександр Гаврутенко. — Поки ця реакція стримано негативна, що не сприяє прискоренню отримання необхідної фінансової допомоги ".

Кожен транш МВФ пов'язаний з діями або хоча б зобов'язаннями держави по просуванню реформ, з інституційного розвитку, нагадує експерт. І він точно неможливий, коли планомірно згортаються реформи. І тим більше, коли волюнтаристськи руйнуються ключові державні інститути.

Раніше "Коментарі" писали, що курс долара в Україні в останньому місяці осені буде перебувати в діапазоні мінімум 28,4-29,5 грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини