Експерти розповіли, куди українцям найкраще інвестувати свої кошти

Куди можна інвестувати десять тисяч доларів та мільйон

Куди інвестувати свої кошти пересічному громадянину України у 2022/2023 роках? Про це говорили експерти під час дискусії " Інвестиції в Україну під час війни " на порталі "Коментарі" .

Експерти дали свої поради про те, куди можна людині в Україні інвестувати свої кошти, якщо вона має, наприклад, вільних 10 тисяч доларів і один мільйон доларів.

Засновник наглядової ради EFI Group та співзасновник Українського інституту майбутнього Ігор Ліски вірить, що перші 10 тисяч доларів потрібно інвестувати у себе.

"Я раджу 10 тисяч доларів у першу чергу вкласти в себе у свою освіту, тобто в якісь свої скіли. Якщо немає англійської - вивчити англійську обов'язково це те, що необхідно, тому що Україна вже точно буде частиною Європейського Союзу, частиною Західної цивілізації. , тому в першу чергу, щоб розуміти, щоб спілкуватися, щоб залучати інвестиції, мати хорошу роботу, я б порадив інвестувати в себе, в освіту, самоосвіту та знання іноземних мов. Що стосується мільйона доларів це вже інша історія. Зараз головне її не втратити Якщо доступ є до фінансових ринків я б інвестував у золото, я б вкладав такі компанії, акції компаній, які не ризиковані, які точно втриматися такі системоутворюючі компанії.Я бачу, що зараз найпідготовленіший ринок саме американський.Я вірю, що вони найменше постраждають. Вони найбільше підготовлені і до енергетичної кризи, так і до інфляційної", - Ігор Ліски.

Учасники дискусії підтримали думку Ігоря Ліски про те, що перші 10 тисяч доларів потрібно інвестувати в себе, а щодо великих коштів то, наприклад, засновник First Kiyv Investment Club Іван Компан розмірковує так:

"Якщо йдеться про фінансові інвестиції, то я завжди був шанувальником ліквідних інвестицій, тому якщо мати мільйон частинами в індексний фонд прив'язаний до індексу Standard & Poor's 500 - найбільший індекс Нью-йоркської фондової біржі. І так вже з роками ви станете багатшим", - Іван Компан.

Глава Української асоціації венчурного та приватного капіталу Андрій Колодюк поділився своїм досвідом щодо інвестицій

"Якщо ми говоримо про більш суттєві інвестиції, то я останніх понад двадцять років інвестую тільки в українських підприємців і всіх до цього залучаю", - Колодюк.