2023-го друкарський станок зупинять: про що говорять такі наміри та дії НБУ

Своєю заявою про згортання «друкарського верстата» у 2023 році нове керівництво Нацбанку намагається протистояти гіперінфляції

З 2023 року емісійне фінансування держбюджету України (часткове покриття видатків за рахунок друку гривні) припиниться. Про це стало відомо за підсумками зустрічі голови НБУ Андрія Пишного та його заступника Сергія Ніколайчука з послом США в Україні Бріджіт Брінк та радником з економічних питань посольства США Хезер Гезерт. Як оцінюєте дані заяви та дії НБУ останнім часом? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Гарантувати, що друкарський верстат буде повністю зупинено неможливо

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин наголошує, що центральні банки у країнах з адекватною економічною та фіскальною політикою завжди захищають свою незалежність від уряду. При цьому, зазначає він, стабільність національної валюти та контроль інфляції, як і раніше, є ключовими завданнями для Центробанків.

"У світлі викладеного, а також того факту, що інфляційні очікування в Україні зростають і поступово наближаються до позначки за 30% на рік, спроби подальшої активної монетизації видатків бюджету та державного боргу ін'єкціями НБУ – це пряма дорога до гіперінфляційної спіралі. Цьому і намагається протистояти нове керівництво Нацбанку своєю заявою про згортання "друкарського верстата" у 2023 році. Позиція, на мій погляд, цілком професійна та обґрунтована. Долар по 60 нікому в нашій країні не потрібен", – пояснює В'ячеслав Черкашин.

Але це, на жаль, теорія, наголошує він. А війна в Україні – це жорстока дійсність. І гарантувати, що друкарський верстат буде повністю зупинено неможливо.

"Швидше за все, подібні заяви (стоп верстат) слід трактувати як цільові маяки, яких потрібно прагнути, – розмірковує аналітик. – Але остаточне рішення про емісію прийматиметься за результатами оцінки ситуації, що існувала на той момент, включаючи розміри підтримки України з боку цивілізованого світу, в тому числі завдяки новій програмі з МВФ".

Якщо нам наступного року закордонні партнери не дадуть 40 млрд доларів, то друк грошей буде

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Емісія – це, звісно, недобре. Але якщо нам наступного року закордонні партнери не дадуть 40 млрд доларів, то друк грошей буде. Тому що до держбюджету-2023 закладено "дірку" в один трильйон грн. І закривати її планується за рахунок коштів із-за кордону. Якщо їх не дадуть – буде емісія, якщо дадуть – не буде.

Щодо дій НБУ в цілому, то експерт оцінює їх як позитивні.

"Банківська система працює, незважаючи на величезні проблеми (війна загалом та обстріли зокрема, проблеми з електрикою). Навіть у прифронтовій зоні, на підконтрольних нам територіях, діють відділення, банкомати, йдуть платежі", – зазначає Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорять нові заяви Столтенберга - чи можуть країни НАТО збільшити підтримку України.