Нерухомість в Україні: що буде з цінами на житло восени

Експерт розповів, які важливі події на ринку житла очікують Україну восени

Вересень уже не за горами, а з ним і звичні сезонні зміни на ринку, в тому числі нерухомості. "Коментарі" вирішили дізнатися, чи чекають Україну цієї осені якісь важливі події в цьому напрямку та які фактори можуть вплинути на подорожчання (здешевлення) житла. Своєю думкою з порталом поділився керівник Комітету з інформаційних систем і аналітиці в АФНУ (Асоціація фахівців з нерухомості України) Едуард Бразас.

Якихось глобальних прогнозованих новел, вважає експерт, начебто не передбачається.

"Зміна оподаткування операцій (якщо таки приймуть законопроєкт №5600) — справа 2022 року. Зміни порядку технічної інвентаризації торкнеться дуже вузької частини ринку і глобально не вплине ні на що", — зазначає Едуард Бразас.

Також фахівець зазначає, що безплатний модуль оцінки Фонду держмайна України вдосконалюватимуть. За його словами, є надія, що і цифри цей модуль видаватимуть все більш коректні.

"Ринок землі революцією не став (що, власне, і прогнозувалося). Іпотека поки — ну ніяк не драйвер. Якщо економіка і далі буде плюс/мінус стабільною, ринок буде жити своїм життям із невеликим зростанням цін і стабільною активністю", — пояснює Бразас.

На думку експерта, активізація ринку оренди в мільйонниках із ростом цін восени є прогнозованим і очікуваним явищем. Едуард Бразас вважає, що пригальмувати цей процес здатний тільки жорсткий локдаун.

"Не думаю, що влада в ньому [локдауні — ред.] зацікавлена — економіка може і не витримати, — резюмує експерт. — Тож чекаємо стабільності й сподіваємося, що без форс-мажорів".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які фінансові витрати понесли власники нерухомості в Україні з 1 липня.

Також на порталі ви можете дізнатися, які прогнози давали фахівці з ринку житла на серпень 2021 року.