За 5 копійок готові платити 5 тисяч: як виглядають рідкісні монети, які шукають колекціонери

Відмінності можна знайти в елементах тризуба, накресленні цифр дати, формі і розташуванні ягід

Монети номіналом 5 копійок 1992 року нумізмати готові купити від 20 до 6 тисяч гривень. Відрізнити рідкісні 5 копійок від дешевого різновиду монет можна за допомогою тризуба, накреслення цифр дати, форми та розташування ягід. Про це розповіли на профільному ресурсі Monety.

Повідомляється, що 5 копійок 1992 року, які колекціонери готові купити від 4 до 6 тисяч гривень мають одиницю з хвостиком і гурт з великою насічкою. У рідкісних монет середній зуб тризуба гострий з потовщенням, а друге гроно має форму прямокутного трикутника. На порталі відзначають, що точно такі ж 5 копійок, але з дрібною насічкою гурту цінності не представляють, їх вартість дорівнює номіналу.


Дешевші монети, які шукають нумізмати, коштують від 2300 до 3500 гривень. Їх відрізняють одиниця без хвостика, форма тупокутного трикутника у грона номер два, а також гострий і вузький середній зуб тризубця.


Існують також монети, вартість яких становить від 20 до 50 гривень. Ці 5 копійок мають гурт з дрібною насічкою, одиницю з хвостиком, трохи витягнуті ягоди, зерна другого і третього класів з живцями та гострий з потовщенням середній зуб тризубця.


На порталі також повідомляють, що можна дорого продати браковані монети, наприклад, 5 копійок з поворотом реверсу щодо аверсу.

Варто відзначити, що рідкісні монети рекомендують продавати на форумах нумізматів або онлайн-аукціонах. Перед продажем краще визначити різновид монети, уточнити у фахівців цінна вона чи ні.

Раніше, інтернет-видання "Коментарі" розповідало, як відрізнити рідкісні 10 копійок. Це можна зробити за допомогою зображення герба, кількості й розміщення ягід і ребер монети. За деякі різновиди 10 копійок нумізмати готові платити від 20 гривень до 14 тисяч.