Головна Новини Бізнес фінанси Подорож мрії: як накопичити гроші на відпустку і чи реально це в нинішніх умовах
commentss НОВИНИ Всі новини

Подорож мрії: як накопичити гроші на відпустку і чи реально це в нинішніх умовах

Експерти поділилися з "Коментарями" думкою про те, чи реально середньостатистичному українцеві зібрати гроші на відпустку, а також розповіли про методи, як це можна зробити

25 лютого 2021, 13:43
Поділіться публікацією:

Як накопичити на відпустку в нинішніх нестабільних умовах? Чи існують ефективні методи накопичення? Чи можливо застосувати їх в Україні? Як максимально ефективно спланувати свою подорож? На ці питання "Коментарям" відповідали експерти.

Подорож мрії: як накопичити гроші на відпустку і чи реально це в нинішніх умовах

Як накопичити кошти - колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Мрія про відпочинок вимагає резерву коштів

Генеральний директор в UFC Capital і Arsenal Capital, економічний експерт Олександр Гаврутенко з жалем відзначає, що для України фінансова грамотність ще не стала такою ж життєво необхідною і повсякденною, як, наприклад, вміння читати й писати. Але її, впевнений експерт, потрібно популяризувати і розвивати. Адже від цього залежить не тільки особисте благополуччя кожної людини, але і її здатність адекватно оцінювати стан публічних фінансів, брати участь як громадянин демократичної держави в управлінні громадськими бюджетами різних рівнів.

"Планування відпустки — це один з наочних кейсів, щоб продемонструвати корисність системного управління особистими фінансами, — вважає Олександр Гаврутенко. — Мрія про щорічний курортний відпочинок або екскурсійний тур за кордон, або навіть місячну самоту на дачі чи з рибальськими снастями біля річки, вимагають резерву коштів. Їх розмір можна і потрібно визначити заздалегідь. І, виходячи з нього, потрібно встановити ту частину щомісячних доходів, які потрібно відкладати".

Економіст акцентує, що накопичувати потрібно не як заощадження на майбутні непередбачені потреби, а формувати чітко визначений цільовий фінансовий ресурс.

"Його особливість ще в тому, що з ним легко оперувати в часі — можна, наприклад, його розміщувати на терміновий накопичувальний депозит, і отримувати додатковий дохід. Якщо ж людина не здатна регулярно відкладати частину зі своїх доходів і не може стримувати себе від непотрібних або зайвих поточних витрат, то для таких людей передбачені банківські послуги у вигляді споживчих кредитів, коли у відпустку можна поїхати за позикові гроші. В такому випадку вашою фінансовою дисциплінованістю займеться банк: буде за вас формувати графік обов'язкових платежів і контролювати повернення позики. Плюс — зажадає за це плату і дуже істотну", — підкреслює Олександр Гаврутенко.

За його словами, вміння управляти своїми фінансами вже саме по собі надасть будь-якій людині з будь-яким рівнем доходів багато додаткових можливостей щодо поліпшення свого рівня життя.

"Більш складна задача — це постійно шукати можливість підвищувати свою особисту продуктивність, планувати кар'єру, навчатися, інвестувати та ін. Часто проблема полягає в тому, — зазначає експерт, — що багато хто дотепер ментально живуть за планової безперспективної для окремої особистості економіці, хоча вже 30 років як у нас існує відкритий ринок з рівними і доступними для всіх можливостями для фінансового процвітання і благополуччя. Чого всім і бажаю! ".

Зараз на бюджет сім'ї постійно претендує влада

Економічний експерт Олександр Савченко вважає, що в нинішніх українських реаліях ефективні методи накопичення не працюють.

"Раніше була проста формула накопичення на відпочинок, яку застосовували люди з математичним складом розуму, з економічним підходом. Суть в тому, що вартість відпочинку для сім'ї з трьох осіб — це близько тримісячних відрахувань 30% бюджету сім'ї. Тобто, третина загального заробітку відкладалася щомісяця протягом трьох місяців. При відносно стабільному економічному становищі в країні, де соціальна орієнтованість держави не просто прописана в Конституції, а реально працює, такий метод дозволяв безболісно відкласти потрібну суму на відпочинок", — запевняє експерт.

Зараз же, на його думку, такий підхід не може собі дозволити середньостатистичний українець.

"Тому що на бюджет сім'ї постійно претендує влада. Підвищуючи тарифи, відпустивши ціни на все і вся, обкладаючи пенею та податками, навіть не даючи працювати (привіт локдауну). Будь-які вільні гроші сім'ї влада намагається поглинути. І якщо раптом хтось рвоне на відпочинок — такі рішення приймаються блискавично. І кошти, як правило, займаються. А "кубушки" громадян неабияк спорожніли за роки бездарного управління Україною ", — резюмує Олександр Савченко.

Кращий спосіб спланувати подорож — звернутися до турагентства

Виконавчий директор Української Асоціації турагенцій Павло Григораш підкреслює, що кращий спосіб планування подорожі — це звернутися до експертів в турагентство і розповісти свої побажання максимально докладно.

"Зважаючи на них, будуть запропоновані відповідні і доступні наразі варіанти (країна/курорт/готель). Також вам розкажуть про обмеження та умови", — пояснює експерт.

Павло Григораш рекомендує разом з туром замовляти розширену медичну страховку і страховку від невиїзду з покриттям ризиків позитивного тесту на ковід.

"Якщо для відвідування країни потрібна довідка про негативний ПЛР-тест або проходження тестування по прильоту, рекомендую робити тест перед вильотом", — зазначає експерт.

Раніше "Коментарі" розповідали, як накопичити гроші за формулою Карла Гаусса.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини