"Шалений" дефіцит: Міністерство фінансів відзвітувало про виконання держбюджету в 1 півріччі

Не дивлячись на перевиконання планових надходжень, дефіцит держбюджету вже склав понад 50 мільярдів гривень

Сьогодні Міністерство фінансів України відзвітувало про виконання державного бюджету за перше півріччя цього року. До загального фонду бюджету за січень-червень цього року надійшло 506 млрд гривень або 104,9% від плану. Причому зростання платежів від планових відбулось, як від Державної податкової (+6,2%), так і Державної митної служби (+4,8%).

Аналізуючи надходження за червень 2021 року, четверта частина від всіх платежів ДПС до держбюджету складається з податку на доходи фізичних осіб, іще 22% - податку на додану вартість.

Зросли надходження і від сплати єдиного внесу на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування - на 7 млрд грн від очікуваних.

А ось за оперативними даними Держказнайчейства, видатки з загальних фондів державного бюджету виявилися недофінансованими. Виконання склало 92,6% або 558,4 млрд гривень. Проте, фінансування соціальних видатків, видатків на оборону, на обслуговування боргу та субвенції й дотації місцевим бюджетам здійснювалось у повному обсязі. Загалом, державний бюджет України за перші 6 місяців цього року виконаний з дефіцитом у 50,4 млрд грн.

Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень-червень 2021 року становили 257,8 млрд грн або 76,6% від запланованих на цей період. При цьому від розміщення ОВДП Держбюджет отримав 211,4 млрд грн, у тому числі в іноземній валюті - 59,7 млрд грн. А ось із зовнішніх джерел Україна залучила 46,4 млрд гривень, з них більшу частину - 34,7 млрд грн - склали розміщення 8-річних облігацій під 6,875% річних. Інші кошти склали позики від МБРР.

Водночас Україна вправно сплачує платежі з погашення державного боргу, які цьогоріч вже склали 231,0 млрд грн (або 100,0% плану), а ось платежі з обслуговування були ще профінансовані не повною мірою - 74,0 млрд грн (або 94,5% плану).

Величезний дефіцит бюджету - це виклик для України, вважає один з депатутів Верховної Ради України VII-IX скликань Вадим Івченко, чию думку нещодавно публікували "Коментарі".