Україна отримала 500 млн євро допомоги від Єврокомісії

Європейська Комісія надала Україні макрофінансову допомогу, відомо, на що спрямують ці кошти

Україна отримала від Європейської Комісії другий транш, інформує прес-центр Міністерства фінансів України.

Так, у в рамках четвертої програми макрофінансової (кредитної) допомоги ЄС, наша країна отримала номінальним обсягом 500 млн євро. Повідомляється, що гроші надійдуть у вигляді позики під 0,125% річних з терміном погашення до 10 червня 2035 року.

Як пояснили у Мінфіні, отримані кошти направлять на фінансування видатків державного бюджету, що має сприяти зменшенню зовнішнього фінансового тиску на Україну та поліпшенню платіжного балансу держави.

Як написав у Telegram-каналі глава уряду Денис Шмигаль, запорукою події стала успішна співпраця з МВФ.

"Україна виконала всі умови щодо впровадження реформ, чим однозначно зміцнила свій статус відповідальної держави. Отримані кошти будуть спрямовані до державного бюджету на видатки, зокрема для подоланні наслідків COVID-19", - повідомив прем’єр-міністр.

Додамо, що умови отримання кредиту передбачали 12 позицій щодо впровадження реформ у таких сферах: протидія та боротьба з корупцією, соціальна політика, попередження відмивання грошей, енергетика, митна політика, податкова служба, а також корпоративне управління в державних банках, протидія розмиванню податкової бази та виведенню прибутку з-під оподаткування, зменшення високого рівня безнадійних кредитів в банківській системі, започаткування нової програми співробітництва з МВФ.

Нагадаємо, Зеленський розповів, як просив МВФ про збільшення суми траншу.