Головна Новини Бізнес фінанси Українські банки видали рекордну кількість іпотечних кредитів
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські банки видали рекордну кількість іпотечних кредитів

У жовтні українці стали брати більше кредитів на покупку житла

7 грудня 2020, 14:43
Поділіться публікацією:

Українці все більше освоюють кредити на покупку житла. Згідно з даними Національного банку України, жовтень поточного року став рекордним — такої кількості кредитів на іпотеку українці не брали з 2018 року. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Українські банки видали рекордну кількість іпотечних кредитів

Українці стали брати більше кредитів на покупку житла

"Ділимося цікавим оглядом іпотечного кредитування населення в жовтні, за результатами опитування банків ... видано 662 кредити на загальну суму 491 млн грн. Це найвищий місячний показник, починаючи з грудня 2018 року", — уточнили в НБУ.

Разом з тим зросли й розміри кредитів — в порівнянні з вереснем цього року середній кредит виріс більш ніж на 40 тис. грн — з 700 тис. До 741 тис. грн в жовтні.

"Зберігається тренд на житло на вторинному ринку. На його покупку видано 87% всього обсягу іпотеки в жовтні. Середня ефективна процентна ставка по іпотечних кредитах знизилася. На вторинному ринку з 14,9% (у вересні) до 14,3% (в жовтні), на первинному — з 18,4% (у вересні) до 17,2% (в жовтні)", — відзначили в прес-службі.

Аналіз кредитування по регіонах показав, що найбільшу кількість кредитів на житло було видано в Києві — для покупки квартир жителі столиці уклали 187 договорів на загальну суму 208,2 млн грн, що склало 28% від кількості та 42% загальної суми кредитування.

Максимальна кількість кредитів і найбільш вагома частина фінансування припадає на п'ять банків, що свідчить про високе концентрування даного напрямку банківської діяльності.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Україні за останній рік значно знизилися ставки по кредитах на житло. Минулого місяця відсоток на іпотеку також опустився. Про це заявила перший заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова. Так, середня ставка по іпотеці в вересні опустилася нижче 13% річних. Поки що центробанк не говорить про 10%. У більшості випадків це скоріше номінальні ставки в перший рік, пояснює заступник голови НБУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://bank.gov.ua/ua/news
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини