Головна Новини Бізнес фінанси Вісім тисяч для бізнесу: чому саме ця сума й кому вона допоможе
commentss НОВИНИ Всі новини

Вісім тисяч для бізнесу: чому саме ця сума й кому вона допоможе

Експерти розповіли, наскільки прийняті в Україні закони для підтримки бізнесу допоможуть підприємцям

9 грудня 2020, 17:25
Поділіться публікацією:

З 10 грудня повинні запрацювати закони щодо підтримки бізнесу на період карантину. Серед іншого ними передбачено надання одноразової матеріальної допомоги в розмірі 8 тис. грн найманим працівникам, які втратили частину зарплати внаслідок запровадження карантину, і фізичним особам-підприємцям (ФОП), які втратили частину доходу внаслідок карантину. "Коментарі" дізналися у експертів, чому обрана саме ця сума і наскільки це допоможе бізнесу, який з 8 січня відправляють в локдаун.

Вісім тисяч для бізнесу: чому саме ця сума й кому вона допоможе

Фото з відкритих джерел

"Це все ж краще, ніж нічого"

Економіст Павло Вернівський вважає, що суму в 8 тис. грн допомоги українська влада формувала, виходячи від певного відсотка від середньої зарплати. Вона ж, згідно з даними Держстату, становить у нас близько 12 тис. грн.

"Навіть у розвинутих країнах, коли виділяється подібна допомога, дається певний відсоток від середньої зарплати по країні. Схоже, в Україні формували саме з таких міркувань, відштовхнувшись від 70-80% середньої зарплати", — каже Павло Вернівський.

Він згоден з тим, що сума невелика. До того ж — одноразова. Але це, на думку економіста, все ж краще, ніж нічого.

"Якщо згадати весняний локдаун, там допомоги саме в такому вигляді не було. Давали лише тим, у кого є діти або по безробіттю. ФОПам платили дві третини від сплаченого податку ЄСВ. Виходило близько 2,7 тис. грн, — нагадує Павло Вернівський. — У держави є певні труднощі, вона не може виділити більше. Це, втім, слабка втіха для представників малого та середнього бізнесу, які особливо страждають від карантинних обмежень".

На думку економіста, перенесення локдауну на січень — правильне рішення уряду.

"Грудень у бізнесу — один із найприбутковіших періодів. Тому влада вирішила запустити жорсткий карантин з січня, — пояснює Павло Вернівський. — Це, як правило, застійний місяць, найнижчі доходи у бізнесу в цей період. Те ж можна сказати про лютий, який, можливо, теж зачепить локдаун".

"Навряд чи бізнес зможе заробити за час, що залишився до нового року стільки, щоб безболісно пройти новий локдаун"

Заступник голови Федерації профспілок України, кандидат економічних наук Олександр Шубін вважає, що складно дати чітку відповідь на те, чому саме таку суму розробники закону порахували достатньою для компенсації.

"Загальний прожитковий мінімум сьогодні становить близько 2,2 тисяч гривень, мінімальна зарплата — 5 тисяч. З січня вона виросте до 6 тис. Середня зарплата — близько 12,5 тис. Складно пояснити, чому обрана саме така компенсаційна сума — 8 тис. Виходить щось середнє між середньою і мінімальною зарплатою, — зазначає експерт. — Зрозуміло, що будь-яка допомога бізнесу і найманим працівникам зараз корисна. Як і те, що реальні втрати це не перекриє. До того ж, допомога дається в ретроспективному порядку. Необхідно заявити про ті втрати, які були понесені за під час минулих заборон роботи бізнесу. Аргументувати це. Тим часом, сьогодні уряд вже повідомив про новий локдаун — з 8 по 24 січня. Тобто, будуть нові втрати".

Олександр Шубін підкреслює, що жорсткий карантин буде згубним, перш за все, для сфери торгівлі та послуг. Тобто, для малого і середнього бізнесу, який, як і навесні, прийме на себе основний удар.

"Навряд чи, з урахуванням потрясінь цього року, бізнес зможе заробити за час, що залишився до нового року стільки, щоб безболісно пройти новий локдаун. Який однозначно принесе значної шкоди розвитку економіки. Наскільки? Залежить від того, наскільки локдаун буде затяжним. Адже навіть озвучені сьогодні терміни можуть продовжувати, як продовжують — в тому чи іншому вигляді — карантин з березня. При такому розкладі всі навіть обережно позитивні прогнози щодо відродження економіки в 2021 році можуть виявитися під питанням", — вважає експерт.

Нагадаємо, Рада прийняла закони для бізнесу: на яку допомогу претендують підприємці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини