Який курс долара чекати українцям під Новий рік: експерти зробили прогноз

Експерти відзначають, що конституційна криза негативно впливає на гривню

Українцям не варто очікувати різких коливань національної валюти. Про це заявив "Коментарям" експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін.

"Невизначеність з вірусом і економічна ситуації гальмують населення за видатками коштів. А це гальмує і споживчий імпорт, - говорить експерт. - Тому, думаю, до кінця року курс буде нижче 30 грн за долар".

На його думку, зміни можуть бути при виході економіки з кризи. Тоді може зіграти свою роль відкладений попит на імпорт, що здатний зрушити курс тимчасово вгору.

"Прогноз в 29,1 грн за долар в бюджеті-2021 на цей момент мені здається досить адекватним", - зазначає Данило Монін.

У свою чергу, економічний експерт Олександр Гаврутенко зазначає, що поточна конституційна криза, дійсно, вплинула на поведінку гривні щодо відношення до долара США. Так, у понеділок, 2 листопада, гривня втратила 10 копійок на доларі, досягнувши значення 28,62 грн / дол.

"Судячи з того, наскільки попит на валюту перевищує пропозицію на міжбанківському ринку, можна очікувати падіння гривні й у наступні дні", - вважає експерт.

Наскільки інтенсивним буде таке падіння, залежить, за його словами, від ряду факторів.

"Це буде залежати від того, як буде вирішуватися політична криза. Від ролі та участі в торгах Нацбанку. У меншій мірі - від перспектив посилення коронавірусних карантинних заходів. І, звичайно, від загальної реакції МВФ на події в Україні", - перерахував Олександр Гаврутенко.

Нагадаємо, аналітики заявили, що в листопаді курс долара буде перебувати в діапазоні мінімум 28,4-29,5 грн.