За 10 копійок готові заплатити тисячі гривень: монета може потрапити до будь-кого

Відрізнити рідкісні 10 копійок від звичайних можна за допомогою зображення герба, кількості й розміщення ягід та ребер монети

Монети номіналом 10 копійок 1992 року нумізмати готові купити від 20 до 14 тисяч гривень. Про це розповіли на профільному ресурсі Monety.

Повідомляється, що оформлення монет однакове: на аверсі розташований тризуб і напис "Україна тисяча дев'ятсот дев'яносто-два". На реверсі зазначений номінал "10 копійок". Відрізнити рідкісні 10 копійок від звичайних можна за допомогою зображення герба, кількості і розміщення ягід, ребер монети.

Найдорожча монета, яку оцінюють в 14 тисяч гривень, має опуклий щит, в ньому втиснутий тризуб (англійський чекан). Також у таких монет гурт виконаний з дрібною насічкою.


Дешевший варіант 10 копійок оцінюється нумізматами в 150 гривень і має велику насічку, гострий середній зуб тризубця.


Портал також показує, як виглядає монета, яку можна продати, наприклад, за 1200 гривень. Такі 10 копійок мають одиницю дати з хвостиком, шість ягід в шостому гроні й невеликий гурт.

На порталі також повідомляють, що найбільш поширеними та дешевими є монети різновиду 2.1ДАм, які мають дрібну насічку на гурті. За такі 10 копійок готові платити набагато менше - від 70 до 100 гривень.

У матеріалі також відзначено, що якщо монета є дійсно дуже цінною, нумізмати захочуть подивитися на неї в живу, щоб переконатися, що це насправді дорогий екземпляр.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що НБУ пустив в оборот монету, присвячену етнічним відносинам України і Білорусі. За словами прес-служби відомства, таким чином головний банк України віддає данину духовній пісенній традиції, яка існувала з кінця XVI століття на всій території нинішньої України та Білорусі.