Головна Новини Бізнес фінанси Запуск е-гривні може виявитися неактуальним і нереальним для України: названі причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Запуск е-гривні може виявитися неактуальним і нереальним для України: названі причини

Експерти розповіли про плюси і мінуси запуску е-гривні

19 лютого 2021, 15:29
Поділіться публікацією:

Голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко нещодавно повідомив, що регулятор може випустити українські електронні гроші - е-гривню, яку відносять до класу цифрових валют центральних банків (СBDС). "Коментарі" розбиралися разом з експертами, наскільки це реалістично й актуально для нашої країни, а також, що зміниться після запуску такої валюти.

Запуск е-гривні може виявитися неактуальним і нереальним для України: названі причини

е-гривня. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Роль електронних валют

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко закликає не плутати електронні валюти з Біткоїном.

"Якщо Біткоїн використовується для сумнівних операцій, можливо, відмивання грошей, то електронні гривні будуть призначені виключно для розрахунків в Інтернеті. Біткоїн — не гроші, з його допомогою нічого купити не можна, а за допомогою СBDС — можна. Активно розвивається інтернет-торгівля. Корона-криза лише прискорила ці процеси. Межі розмиваються. Ми можемо купити масу всього, не встаючи з дивану. І електронні валюти — можливість купити щось в будь-якій точці світу, не виходячи з дому. І не переплачуючи за конвертацію", — пояснює Олександр Охрименко.

Він підкреслює, що безготівкова система оплати розвинена і зараз. Але в разі, якщо, наприклад, ви хочете купити щось в країнах, де не ходять долари або євро, доводиться переплачувати.

"Ти хочеш купити товар, наприклад, в Мексиці, в Перу. У підсумку доводиться конвертувати гривні в долари, а долари, наприклад, в песо. Скрізь — транзакції, дорого обійдеться. Друга біда — угода може не відбутися, тому що використана велика кількість банків. Сама операція буде довго проходити — і на якомусь етапі платіж може зупинитися. Цифрова валюта знімає ці проблеми", — зазначає економіст.

За словами Олександра Охріменка, першими у світі CBDC впровадили минулого року Багамські острови. Валюта отримала назву Sand Dollar, її ціна прив'язана до багамського долара, комісія за транзакції дуже низька.

"Тестують свої цифрові валюти Китай, Південна Корея, Японія, Швеція. Так що ми просто йдемо в загальному фарватері, — говорить експерт. — Платежі можна буде здійснювати досить швидко і дешево. До того ж, вони стануть безпечнішими. Але помацати таку валюту буде не можна. І призначена вона тільки для розрахунків в онлайн-просторі. Це робота на перспективу. Адже віртуальних магазинів стає все більше".

Робота на перспективу

Аналітик "Alpari" (Альпарі) Максим Пархоменко зазначає: "Зараз, коли мова заходить про будь-які електронні валюти, розмова йде про дослідження та обкатку технологій. Поки це виглядає саме як перспективне дослідження, ніж вихід на практичну реалізацію".

За словами аналітика, поки криптовалюти, незважаючи на періодичні злети їх вартості, не створюють якусь загрозу фіатним грошам (готівковим, — ред.) як засобу розрахунків.

"В основі цифрової гривні все ж лежить гривня — з усіма питаннями до її волатильності, — говорить Максим Пархоменко. — Складається враження, що експерименти з е-гривнею — це просто слідування моді. До речі, це стосується й інших цифрових валют, включаючи цифровий юань, про який багато йде розмов. Регулятори, активно експериментуючи з цифровими валютами на блокчейні, так і не спромоглися пояснити, чому ці валюти з точки зору їх використання відрізняються від "звичайних" грошей, які нові, нині недоступні можливості, дасть їх використання".

Нагадаємо, представники інвестиційного банку Goldman Sachs вважають, що висока волатильність криптовалюти не дозволяє їй стати платіжним засобом і робить непридатною для зберігання грошей. Водночас засновник Tesla Ілон Маск дотримується протилежної точки зору, вважаючи, що у популярної криптовалюта є всі шанси бути визнаною у світі традиційних фінансів. "Коментарі" писали, чи означають активні інвестиції в популярну криптовалюту, що вона в недалекому майбутньому займе місце в наших гаманцях і головах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини