Локалізація виробництва та індустріальні парки: як це вплине на економіку

Роксолана Підласа розказала, хто може увійти до індустріальних парків

Народна депутат від "Слуги народу" Роксолана Підласа розповіла під час брифінгу про те, чи зможуть іноземні компанії отримати переваги резидентів індустріальних парків.

За словами Підласи, резиденти індустріальних парків матимуть можливість отримати пільговий кредит для розвитку виробництва. Важливою умовою для тих, хто хоче потрапити до переліку резидентів індустріального парку, створення виробництва з високою доданою вартістю, тобто переробного виробництва.

Наприклад, це може бути виробництво комплектуючих для машинобудування, для компютерів і телефонів. Тобто до індустріального парку мають входити промислові підприємства.

Щодо локалізації виробництва, то планується збільшувати її відсоток щороку від 10% в 2023 році до 40% в 2028 році. Локалізація передбачає, що які деталі, або комплектуючі будуть вироблені в Україні. Наприклад, комплектуючі завезені частково з інших країн, а збиратимуть їх на вітчизняних заводах. В іншому випадку в Україні можуть надавати послуги для завершення процесу виробництва якого товару.

Роксолана Підласа розповіла, що держава вимагатиме української складової при купівлі п'яти видів товарів машинобудування: міський пасажирський транспорт; залізничний транспорт; комунальна техніка; енергетичне машинобудування; аерокосмічне машинобудування.

"Іноземні компані, які працюють в Україні, зареєстровані в Україні як філія чи ТОВ. Відповідно до закону іноземні компанії можуть створювати спільні підприємства з українськими заводами. Іноземні компанії можуть приходити до індустріальних парків, створювати тут виробництво, наймати українців на роботу, виробляти продукцію на території України. З економічної точки зору, це буде просто прекрасно, це елемент залучення інвестицій", - наголосила народний депутат.

За даними авторів проекту локалізація дасть для економіки наступні переваги: 4,2% додаткового зростання ВВП за 3-5 років; 8,75% зростання податкових надходжень до бюджету; 200 тис. збережених робочих місць; 64 тис. створених робочих місць; 11,82% зростання продукції переробної промисловості.

Нагадаємо, що 16 грудня парламент схвалив законопроєкт про локалізацію. Документ встановлює вимогу наявності української складової в імпортному товарі, купленому за державний або комунальний кошт.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти розказали, чому селянам краще стати ФОП і хто платитиме більше податків.