Головна Новини Бізнес інвестиції Податкові та митні пільги: чи вийде в України заманити інвесторів
commentss НОВИНИ Всі новини

Податкові та митні пільги: чи вийде в України заманити інвесторів

Експерти пояснили, що передбачає новий закон

3 березня 2021, 16:47
Поділіться публікацією:

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкти про податкові та митні пільги інвесторам зі значними інвестиціями. "Коментарі" з експертами оцінили позитивні та негативні моменти цього рішення.

Податкові та митні пільги: чи вийде в України заманити інвесторів

Фото з відкритих джерел

"Податкові пільги дозволять залучити більше інвестицій"

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук вважає позитивом те, що вводяться податкові пільги, які дозволять залучити більше інвестицій.

"Серед преференцій — підприємства, які вкладуть понад 20 млн євро, створивши не менше 80 робочих місць із середньою зарплатою на 15% більше, ніж в регіоні, де здійснена інвестиція, на п'ять років звільняються від податку на прибуток. Але звіт йде з початку діяльність об'єкта, — відзначає експерт. — Також добре, що місцеві органи влади зможуть ставити меншу ставку земельного податку або взагалі звільняти від нього. Це робить відповідний регіон більш привабливим для реалізації інвестиційних планів".

Також Борис Кушнірук вважає правильним звільнення до 1 січня 2035 року від оподаткування ПДВ операцій з імпорту обладнання інвестором зі значними інвестиціями. А також, що є уточнення: це обладнання має бути новим, виготовленим не раніше ніж за 3 роки до дати реєстрації інвестпроекту, його перелік і обсяги визначає Кабмін. До речі, при доопрацюванні законопроєкту до другого читання в ньому прописали коди товарів, на які поширюється звільнення від мита. Вищевказані заходи, на думку експерта, не дозволять під виглядом такого обладнання провозити безмитно інші товари.

"Але мені здається, що не вистачає ще пільг зі сплати ставки ЄСВ. Для великих інвесторів її слід було б зменшити на якийсь пільговий період", — зазначає Борис Кушнірук.

"Український ринок захоплюють іноземці, встановлюючи тут свої правила"

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко з жалем відзначає, що песимізм з боку українських інвесторів у відношенню до влади настільки великий, що бізнес боїться вкладати гроші у своїй країні.

"Для вітчизняних виробників створені неможливі умови роботи, — підкреслює Анатолій Пешко. — Перевірки, податки, постійний тиск з боку різних органів, а то і відвертий бандитизм... Ні захисту з боку правоохоронних органів, не добитися правди в суді. В результаті практично всі наші великі представники виводять гроші за кордон, в офшори. А український ринок захоплюють іноземці, встановлюючи тут свої правила. В тому числі за допомогою наших законодавців".

На думку експерта, демократичні цінності, включаючи право на конкуренцію, Захід застосовує до своїх громадян. Але не в своєму ставленні до України в цілому і нашій економіці зокрема.

"Завуальовано, а то й відкрито наші "партнери" вимагають пільг для себе в Україні. Заганяючи наш національний бізнес в глухий кут. При цьому найчастіше до нас приходять спекулянти. Чесний, відповідальний бізнес боїться інвестувати в Україну. Тому що, не дивлячись на всякого роду пільги і гарантії, ризиків у нас — величезна кількість. І влада продовжує їх множити", — резюмує Анатолій Пешко.

Нагадаємо, експерт назвав три тенденції 2021 року на ринку депозитів в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини