Антимонопольний комітет оштрафував ДТЕК Ахметова на 275 млн грн за зловживання монопольним становищем

Внаслідок дій з боку енергетичних компаній постраждалими виявилися всі, хто живе або працює на території енергоострова

Антимонопольний комітет України визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ "ДТЕК Західенерго" та ТОВ "Д.Трейдінг") у торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" у період з липня по жовтень 2019 року зловживанням монопольним становищем та наклав на компанії групи штрафи загальною сумою понад 275,2 млн грн.

"Острів Бурштинської ТЕС" – зона на Заході України в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Наразі ця територія об’єднана з європейськими енергосистемами, але від’єднана від іншої частини України. Близько 90% електроенергії на цьому "острові" виробляє ПАТ "ДТЕК Західенерго".

Антимонопольним комітетом було встановлено, що з 29 липня 2019 року АТ "ДТЕК Західенерго" зменшувало в заявках на продаж електричної енергії у сегменті "ринок на добу наперед" (РДН) обсяги запропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження. У результаті цього зросли обсяги продажів компанії електричної енергії у сегменті "балансуючий ринок" за більш високими цінами.

У Комітеті також заявили, що акціонерне товариство встановлювало в заявках на продаж електричної енергії на РДН завищені та економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження, при цьому ТОВ "Д.Трейдінг", обмежувало доступ імпортованої електричної енергії зі Словаччини в торгову зону "Острів Бурштинської ТЕС". Компанія впродовж липня – жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності, що призвело до зниження частки імпортованої електроенергії та, відповідно, збільшення частки компанії на території "Острів Бурштинської ТЕС".

Внаслідок таких дій з боку енергетичних компаній постраждалими виявилися всі, хто живе або працює на території енергоострова. Бізнес напряму отримав значно вищі тарифи і значно втратив у конкурентоздатності.

Таким чином Антимонопольний комітетет визнав:

- дії АТ "ДТЕК Західенерго" протягом 29.07.2019 – жовтень 2019 року щодо зменшення обсягів продажу електричної енергії на ринку "на добу наперед" в години мінімального навантаження, порушенням у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем;

- дії АТ "ДТЕК Західенерго" у липні – жовтні 2019 року на ринку "на добу наперед" у години максимального навантаження в торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" щодо встановлення у заявках на продаж електричної енергії на РДН завищених та економічно необґрунтованих цін порушенням у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем;

- дії ТОВ "Д.Трейдінг" у липні – жовтні 2019 року при участі в добових аукціонах із розподілення пропускної спроможності в напрямку Словаччина-Україна такими, що призвели до порушень з боку АТ "ДТЕК Західенерго", які в свою чергу забезпечили ТОВ "Д.Трейдінг" додатковий дохід.

Комітет прийняв рішення накласти штрафи на АТ "ДТЕК Західенерго" у розмірі понад 176 млн грн, а на ТОВ "Д.Трейдінг" – більше 99,2 млн грн.