Чим може обернутися пенсійна реформа і чи можна заощаджувати у гривні: що кажуть експерти

Думки експертів щодо ефективності пенсійних накопичень в Україні розділилися

Керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів, що у 2021 році парламент не зміг проголосувати за пакет законопроектів про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Наскільки ефективною може бути така система пенсійних накопичень за нинішніх умов? Чи зможе вона запрацювати в Україні?

Доведеться посилити законодавство у фінансовій сфері, щоб заощадження українців не виводилися з України

Народний депутат (фракція "Слуга Народу"), член парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко наголошує, що ситуація, яка склалася в Україні з пенсіями, потребує негайного втручання.

"Українська нація старіє і це факт, тому солідарна система більше не є ефективною для нас. Ми пропонуємо запустити другу накопичувальну ланку, за якої працююча особа не тільки віддаватиме гроші для нинішніх пенсіонерів, а й відкладатиме собі, – пояснює нардеп. – У такому разі у людини формується два джерела доходу у поважному віці: із солідарної системи від держави та власних накопичених коштів. При цьому можна вибирати, скільки ви хочете відкладати добровільно. Така система успішно працює у Європі".

Відповідаючи на запитання, як держава гарантуватиме збереження коштів, які людина відкладатиме за свій рахунок, Олексій Устенко пояснив, що доведеться посилити законодавство у цій сфері, щоб держава могла частково регулювати діяльність відповідних фондів та мінімізувати ризики.

"Наразі вже близько 1 млн українців акумулюють кошти на пенсію у недержавних фінансових установах. Тобто довіра є, – зазначає нардеп. – Наразі вони справляються – і немає питань. Важливо, щоб ці кошти не виводили з України і вони продовжували працювати тут. Так ми не лише збережемо гідну пенсію для українців, а й зробимо вливання в економіку, створимо нові робочі місця. Ну і в наших планах все ж таки вивести максимально зарплату з тіні, адже система не працюватиме для тих, хто офіційно не оформлений і не сплачує всіх податків".
В Україні де-факто не існує вторинного ринку цінних паперів, а з первинним – серйозні проблеми

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що за сучасних умов запровадження накопичувальної пенсійної системи є нічим іншим – як корупційно-лобістською схемою.

"Її запровадження в Україні в найближчому майбутньому неможливе в принципі, – запевняє він. – По-перше, не виконано три умови, які зазначені у базовому законі, та необхідні для запуску такої системи. А саме: що мінімальна пенсія має бути не нижчою за прожитковий мінімум, що зростання економіки має бути два роки поспіль, а також – що Пенсійний фонд має бути бездефіцитним. Третя умова не виконується у нас у принципі".

Друга причина, через яку нам зараз не до накопичувальної пенсійної системи, полягає, на думку Юрія Гаврилечка, у тому, що в Україні нікуди і нема в що вкладати ресурси.

"Гривня перестала бути грошима, т.к. із п'яти функцій грошей виконує лише одну – засіб платежу. Вона не є засобом розрахунку, т.к. на неї неможливо скласти бізнес-план навіть на рік. Вона не є і еквівалентом вартості основних засобів виробництва (ті рахують в доларах). Також грн не є інструментом накопичення капіталу (ви не зможете заощадити в нацвалюті на найближчі 2-3 роки, не кажучи вже про більш тривалий термін). Ну і, нарешті, грн не є засобом міжнародних розрахунків", – пояснює експерт.

Він також наголошує, що в Україні де-факто не існує вторинного ринку цінних паперів. Та й із первинним – серйозні проблеми.

"По суті, вкладати нікуди, окрім як у облігації внутрішньої державної позики. А вкладення у ОВДП – це фактично перекладання пенсійних видатків на бюджет. Тому що віддавати борги за цими зобов'язаннями доведеться із держскарбниці, – зазначає Юрій Гаврилечко. Відтак ми таким чином стимулюємо переведення частини пенсійної системи на пряме бюджетне забезпечення. І (чому це, власне, корупційно-лобістська схема) даємо можливість страховим компаніям використати дуже суттєвий ресурс, розмір якого наближається до еквіваленту 2 млрд. доларів на рік. Але ні до накопичувальної, ні до пенсійної системи це не має жодного відношення".

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти дали економічний прогноз для України на 2022 рік.