Головна Новини Бізнес тарифи Чи надовго «зависнуть» тарифи в Україні: експерти зробили прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи надовго «зависнуть» тарифи в Україні: експерти зробили прогноз

Експерти розповіли, як влада може уникнути тарифних бунтів

10 лютого 2021, 18:22
Поділіться публікацією:

Уряд підписав меморандум із місцевою владою, згідно з яким тарифи на тепло і гарячу воду до кінця опалювального сезону підвищуватися не будуть. Але це — швидше відстрочення вироку, ніж глобальне рішення тарифної проблеми. "Коментарі" запитали експертів, які реально потрібні кроки має зробити Кабмін, щоб країну не охопили тарифні бунти і масові неплатежі.

Чи надовго «зависнуть» тарифи в Україні: експерти зробили прогноз

Що відбувається з тарифами. Фото з відкритих джерел

"Весь газ українського видобутку повинен продаватися на Українській енергетичній біржі (УЕБ), а не передаватися всередині НАКу"

Глава Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко вважає, що меморандум не вирішує проблеми тарифів.

"Це — точкове рішення, яке стосується лише мешканців приватного сектора та сільської місцевості. Вони отримають платіжки за газ на 600-800 грн менше. Жителі ж багатоквартирних будинків отримають в лютому платіжки більше на 1000 грн, — попереджає експерт. — Та й з самим меморандумом не все зрозуміло. Звідки гроші, які дедлайни? Встановлено термін НАК Нафтогазу до 1 вересня ввести "довгострокові цінові пропозиції" для забезпечення "сталого рівня" цін на газ для підприємств теплопостачання. А де зараз гроші брати? По-хорошому, для теплокомуненерго (ТКЕ) держбанки повинні розробити програми кредитування, поки НАК розроблятиме свої програми. Але цього не робиться. За фактом побачимо не виконані капітальні ремонти мереж та обладнання на ТКЕ. Адже опалювальний сезон 21-22 рр починається зараз, а грошей немає... Вони витрачені на газ. Адже для ТКЕ ніхто ціну не знижував, а сьогодні НАК і зовсім підняв для них ціну газу ПСО (спецобов'язки) на 20%".

Реальними кроками Кабміну, які поліпшили б ситуацію з тарифами, експерт називає необхідність ліквідувати НАК Нафтогаз.

"Це дозволить додати до бюджету кілька десятків мільярдів гривень, — пояснює Олег Попенко. — Весь газ українського видобутку повинен продаватися на Українській енергетичній біржі (УЕБ), а не передаватися всередині НАКу. Регулятор в особі Кабміну повинен встановити обмеження вартості газу українського видобутку для населення і ТКЕ на певному рівні 30% від собівартості видобутку".

Також експерт вважає, що повинна бути створена державна програма підтримки ТКЕ із залученням кредитних коштів від зарубіжних організацій, а також програма реновації житлового фонду. Діяльність Фонду енергоефективності, на думку Олега Попенка, повинна бути переглянута. Він називає ненормальним, коли за 3 роки тільки 4 ОСББ отримали компенсацію (або очікують її).

"Але поки всі дії Кабміну говорять про одне — тарифи і далі будуть рости. Реальних кроків з боку влади щодо боротьби з цим я не бачу", — резюмує експерт.

"Меморандум — це політичний акт одноразової дії"

Експерт з питань житлово-комунального господарства, кандидат юридичних наук Андрій Никончук називає меморандум політичним кроком — і не більше.

"Він спрямований на замовляння проблеми, — підкреслює експерт. — Меморандум — це політичний акт одноразової дії, спрямований нібито на зняття соціальної напруги тут і зараз, але не вирішує проблему в принципі. Чому б не підписати такий меморандум на 1000 років вперед, що заважає?"

На думку Андрія Нікончука, дійсно корисним з боку уряду було б відмовитися від так званого ринкового ціноутворення на газ до тих пір, поки рівень доходів населення також не буде ринковим і на рівні Європи.

"Як мінімум це можливо за рахунок використання в структурі ціноутворення на газ дешевого газу українського видобутку", — пояснює експерт.

Раніше експерти пояснили, хто влаштував бардак на ринку української енергетики і сьогодні ми бачимо такі наслідки: брак вугілля, тарифний шантаж і ризик відключень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини