Головна Новини Бізнес тарифи Ціна на газ в Європі злетіла до небес: чого очікувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціна на газ в Європі злетіла до небес: чого очікувати Україні

Україну очікує чергова хвиля підвищення цін на газ

12 січня 2021, 11:40
Поділіться публікацією:

Вартість природного газу на голландському хабі TTF за контрактом day-ahead (на день вперед) досягла позначки 21,3 євро/МВт·год, що є рекордним показником за останні два роки. Про це повідомляється на сайті Європейської енергетичної біржі (ЕЕх).

Ціна на газ в Європі злетіла до небес: чого очікувати Україні

Імовірно, на Україну чекає здорожчання газу вже у лютому. Фото: Pixabay

Від початку опалювального сезону в Україні, ціни газ на європейських хабах виросли на 48% — із 4,4 до 21,3 євро/МВт·год.

Тільки за останній місяць вартість блакитного палива на хабі TTF зросла на 34% (з 15,93 до 21,3 євро / МВт · год), а за перші п'ять днів цього року з 6 по 11 січня — на 21% (з 17, 73 до 21,3 євро/МВт·год).

Експерти газового ринку пояснюють стрибок цін на ресурс в ЄС із погіршенням погодних умов і відтоком поставок зрідженого природного газу (СПГ) на ринки країн Азії. Через похолодання Європа значно збільшила споживання газу. Уже в грудні відбір ресурсу з підземних сховищ в ЄС досяг максимальних значень.

Нагадаємо, в Україні при формуванні цін на газ використовується принцип імпортного паритету, який передбачає ціноутворення за формулою "ціна на європейських хабах плюс доставка до кордону". Зокрема, така формула використовується при розрахунку базової ціни газу Оператором газотранспортної системи України, ціни природного газу для населення постачальником "останньої надії" (ГК "Нафтогаз України") і багатьох інших.

Використання імпортного паритету експерт енергетичного ринку Валентин Землянський пов'язує з непрозорою схемою продажу газу, що видобувається в Україні державними компаніями, зокрема "Укргазвидобування". "Укргазвидобування" видобуває понад 70% природного газу і знаходиться під контролем НАК "Нафтогаз України", але продаж видобутого компанією ресурсу відбувається непрозоро.

Експерти з Секретаріату Енергетичного Співтовариства в ЄС неодноразово наголошували на обов'язковості прозорого продажу видобутого в Україні газу через біржу, що дозволить визначати справедливу ринкову ціну на газ.

Через прив'язки до імпортного паритету українців в лютому, швидше за все, чекає також черговий стрибок цін на газ, упевнений Валентин Землянський.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запропонував змінити підхід до розрахунку ціни природного газу для населення і розраховувати її за формулою "європейський хаб мінус доставка".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини