Експерт Concorde Capital оцінив, скільки олігархи зароблять на зростанні енерготарифів

Експерт Concorde Capital Олександр Паращій розповів, до якого збільшення прибутку призведе зміна енерготарифів

Зміна умов RAB-регулювання для операторів систем розподілу (обленерго) на умовах прибутковості на рівні 12,5% на стару базу інвестицій замість 1% призведе до збільшення реального прибутку до 60%. Про це пише керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій в своєму Facebook.

"В середньому, оцінна вартість активів обленерго (той самий RAB, на який збираються нараховувати прибутковість 12,5% або 1%) в п'ять разів перевищує ціну приватизації цих активів в доларовому еквіваленті. Це означає, що норма прибутку на активи в 12,5 % даватиме власнику обленерго річну прибутковість від придбання обленерго близько 60%. Це не зовсім європейська прибутковість", - пояснив Паращій.

За його словами, "європейські практики" різні. І в цих практиках випадки, схожі на наші.

Так, англійські водоканали були приватизовані в кінці 1980-х за ціною, майже в 25 разів нижче вартості їх активів. Вводячи "RAB-регулювання" для цих компаній, британський Регулятор взяв за базу не оцінну вартість активів водоканалів, а ринкову - ту, яка майже в 25 разів нижче.

Додамо, що в кінці квітня Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) презентувала умови RAB-регулювання для обленерго. Згідно з ними, прибутковість на стару базу інвестицій (оціночну вартість обленерго) повинна скласти 1%, а на нову базу інвестицій - 15%. Колишній склад НКРЕКУ пропонував ввести RAB-регулювання з єдиною ставкою 12,5% на стару і нову базу. Потім - з єдиною ставкою 17,5%.

Крім того, народні депутати Людмила Буймистер ("Слуга народу") і Вікторія Гриб (позафракційна) вимагають від НКРЕКУ введення єдиної ставки прибутковості на стару і нову базу. Розглядаються варіанти 12,5% і 15%. Відзначимо, що Вікторія Гриб до обрання у Верховну Раду працювала в енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова, якому належить близько половини обленерго за обсягами.

Нагадаємо, в Києві з 1 серпня зростуть тарифи на електроенергію.