Експерт розповів, до яких небезпек призведе підвищення тарифів

Крім очевидних незручностей, які заподіює зростання тарифів на "комуналку", є й інші неприємні моменти

На тлі підвищення тарифів в Україні можуть активізуватися шахраї, які захочуть незаконно заволодіти чужою нерухомістю. Про можливі небезпеки і спроби їх уникнути "Коментарям" детально розповів голова ГО "Антирейдерський центр", адвокат Дмитро Йовдій.

Як пояснив експерт, аферисти завжди стежать за тенденціями, в тому числі й негативними. Через значне зростання тарифів люди схильні довіряти незнайомцям, які пообіцяють допомогти розплатитися за квитанціями чи оформити нібито "державну" матеріальну допомогу. Ті ж, своєю чергою, можуть скористатися нагодою, щоб провернути махінацію з нерухомістю.

"Квартирні шахраї з легкістю входять в довіру [...] На підставі допомоги, вони обманним шляхом заволодівають майном цих громадян різними способами. Обіцяють матеріальну допомогу, сприяння в зниженні вартості комуналки, при цьому підсовують на підпис доручення чи договору про відчуження нерухомості", - пояснює Дмитро Йовдій.

На думку адвоката, двома головними причинами, чому українці дозволяють себе обдурити, є тотальне зубожіння і, як наслідок, елементарна нездатність населення оплачувати комуналку через захмарних цін.

"Від підвищення тарифів в першу чергу страждають малозахищені люди — самотні пенсіонери, безробітні, інваліди, особи, які опинилися у важкій життєвій ситуації. Тобто всі ті, хто не в змозі оплачувати комунальні послуги", — пояснює Дмитро Йовдій.

Експерт наголошує на тому, що в нинішній період, коли "комуналка" тимчасово не відрегульована, слід бути особливо уважними. Є великий ризик "віддати" свою квартиру або будинок спритним шахраям. Йовдій радить не довіряти випадковим знайомим, зберігати оригінали документів в надійному місці та нікому їх не віддавати.

"І, звичайно, ні за що не ставте свій підпис під будь-якими документами, зміст яких вам не знайомий", — підкреслив адвокат.

Раніше "Коментарі" розповідали, що в лютому для українців кардинально зміняться тарифи на газ.