Енергетична криза в Україні: чому ТЕС та ТЕЦ можуть перевести на "золотий" газ

Механізм, який буде імплементований, передбачає використання газу тільки для того обсягу генеруючих потужностей, якого може не вистачати у певний момент

Міністерство енергетики ініціює прийняття урядом розпорядження про введення для теплоелектростанцій (ТЕС) та теплоелектроцентралів (ТЕЦ) допоміжної послуги із закупівлі газу для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону.

Експерти для порталу "Коментарі" оцінили ініціативу та розповіли, чому до неї доводиться вдаватися.

Зниження температури, недостатні обсяги вугілля на складах, перехід на газ – вкрай негативно позначаться на собівартості виробництва електроенергії

Директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський зазначає, що, найімовірніше, йдеться про ініціативу на випадок виникнення дефіциту вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ.

"Зважаючи на дані Міненерго, така ситуація цілком може виникнути, тому що Гідрометцентр прогнозує, починаючи з наступного тижня, похолодання. І можливо, що в пікові моменти споживання, з огляду на зниження обсягів імпорту білоруської електроенергії, запасів вугілля на окремих ТЕС, особливо на тих, що входять до державного Центренерго, може фізично не вистачити. Тому передбачається можливість переходу на газ", – пояснює експерт.

При цьому, наголошує він, не зовсім зрозуміла фінансова складова цієї ініціативи. А саме – вартості електроенергії, яка реалізовуватиметься на ринок.

"За попередніми даними, компанія ДТЕК говорила, що вартість виробництва 1 кіловат-година (кВт-год) з використанням газу може становити 5,5 грн. Державне Центренерго проводило подібний експеримент близько місяця тому. І у них собівартість 1 кВт-год вийшла у 9 грн. У будь-якому разі, зниження температури, недостатні обсяги вугілля на складах, перехід на газ – вкрай негативно позначаться на собівартості виробництва електроенергії. А відповідно, і на цінах на неї на ринку в Україні", – резюмує Валентин Землянський.

Дана модель не передбачатиме надвитрати станцій за природний газ, а значить – не позначатиметься на фінансовому стані цих підприємств, так само як і не переводитиметься на платіжки для споживачів

Незалежний експерт з питань енергетики, екс-директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський пояснює:

"Ініціатива виникла через прогнозовану необхідність балансуючих потужностей, якими є ТЕС та ТЕЦ. З огляду на дефіцит вугілля на складах, очевидно, було ухвалено рішення забезпечити модель постачання газу для цих станцій – на випадок диспетчерської команди щодо регулювання частоти в енергосистемі. Ініціатива передбачатиме закупівлю газу для теплової генерації у випадках, коли потрібно оперативно покривати пікову потребу в електроенергії".

Тобто, акцентує експерт, запропонований механізм – це необхідна умова для включення станцій у потрібний для енергосистеми момент, наприклад, уранці чи ввечері, коли споживання різко зростає.

"Ця модель не передбачатиме надвитрати станцій за природний газ, а значить – не позначатиметься на фінансовому стані цих підприємств, так само як і не переводитиметься на платіжки для споживачів. Водночас уряду слід передбачити механізм погашення боргових зобов'язань цих підприємств за спожитий природний газ, щоб не збанкрутувати постачальників, – зазначає Максим Білявський. – Тому що у разі втрати ліквідності на ринку газу зникнуть кошти на купівлю природного газу, зокрема з ЄС".

Раніше на порталі "Коментарі" - нам треба молитися, щоб була тепла зима, - політик про ситуацію з енергетичною кризою.