Головна Новини Бізнес тарифи Підвищення цін на газ в Україні: що ще подорожчає в 2021 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення цін на газ в Україні: що ще подорожчає в 2021 році

Експерти вважають, що українцям варто готуватися до подорожчання комунальних послуг в новому році

28 грудня 2020, 15:01 comments1067
Поділіться публікацією:

"Нафтогаз" підвищив із січня ціну на газ для побутових споживачів на 14%. На що ще і чому можуть піднятися тарифи в 2021, і до чого це призведе — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Підвищення цін на газ в Україні: що ще подорожчає в 2021 році

Тарифи на газ. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Подорожчає все

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко прогнозує, що на українців у 2021 році очікує підвищення ще ряду тарифів.

"Швидше за все, піднімуться тарифи на: послуги централізованого опалення, постачання гарячої та холодної води та водовідведення, електроенергії (що логічно припустити у зв'язку з ростом цін на газ), прибирання прибудинкової території (що, швидше за все, зв'яжуть з ростом мінімальної зарплати). А також — тарифів на проїзд в громадському транспорті (що пояснять збитками через зниження пасажиропотоку). Зростання вартості пасажирських залізничних перевезень також можливе", — каже Юрій Гаврилечко.

Він вважає, що ні до чого екстраординарного з боку споживача ці підвищення не приведуть.

"У тому й фокус. Продовжиться ситуація з ростом неплатежів і зниженням якості послуг. Але українців, схоже, все це влаштовує, як показали результати останніх виборів до місцевих рад, — акцентує Юрій Гаврилечко. — Ми послідовно і грунтовно рухаємося в бік 18-го століття. При повному схваленні більшості населення такого курсу".

Електроенергія подорожчає першою

Керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Никончук вважає, що точно піднімуть тарифи на електроенергію.

"Це зроблять через необхідність підтримки енергобалансу. Він порушується через бездумного використання нібито "зеленої" енергетики, — підкреслює експерт. — До того ж на догоду тепловій генерації зменшили виробництво атомної енергії. А все через що? Через те, що теплова енергетика не державна (на відміну від атомної) і тим більше заробляє, ніж більше спалює вугілля і цим засмічує навколишнє середовище".

Андрій Никончук зазначає, що вузол суперечності створювався через відсутність державницької позиції та виключно з метою просто заробляти на цьому.

"До того ж на зростання тарифів на електроенергію точно вплине введення RAB-тарифів (стимулююча ставка або RAB-тариф — від Regulatory Asset Base, регульована база інвестиційного капіталу — поширений метод тарифоутворення, який дозволяє розвивати та модернізувати інфраструктуру, — ред.). Це необхідно і неминуче, щоб утримувати та модернізувати засоби доставки кіловата", — говорить експерт.

Нагадаємо, експерти висловили порталу "Коментарі" думка щодо того, що буде з тарифом на електроенергію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Алекс

28 грудня 2020, 15:57

Вот уж точно - у нас на всё раб-тарифы при раб-зарплатах...


Новини