Головна Новини Бізнес тарифи Подорожчання комунальних послуг на окупованому Донбасі: названі причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Подорожчання комунальних послуг на окупованому Донбасі: названі причини

Експерти вважають, що у РФ закінчується ресурс, який дозволяв забезпечувати низькі тарифи на послуги ЖКГ на окупованій території Донбасу

4 лютого 2021, 07:48
Поділіться публікацією:

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (Окремі райони Донецької і Луганської областей — ОРДЛО) починаючи з 1 лютого виросли всі тарифи на житлово-комунальні послуги. Також відомо, що проводиться реорганізація низки великих підприємств — вони виводяться з-під управління Зовнішторгсервісу (структура, яка здійснювала зовнішнє управління над найбільш перспективними об'єктами та галузями промисловості; нею нібито керував побіжний український олігарх Сергій Курченко) і стають т.зв. "Державними підприємствами". "Коментарі" розбиралися разом з експертами, про що говорять ці процеси та чи веде Кремль на Донбасі якусь нову гру.

Подорожчання комунальних послуг на окупованому Донбасі: названі причини

Тарифи в ОРДЛО. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Нові адміністративні завдання

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес вважає, що навряд чи варто шукати в тому, що відбувається якісь ігри Кремля, змови й так далі. На його думку, підвищення тарифів і переформатування промисловості в ОРДЛО пов'язані з адміністративними завданнями, які намагаються вирішити на тих територіях.

"У частині Донбасу, яка знаходиться не під контролем українського уряду, проживає близько 3,5 мільйони осіб. Ресурси — виснажені. Та економічна модель, яку запропонували російські куратори після введення Україною економічної блокади 2017 року, показала себе неефективною", — зазначає Енріке Менендес.

За його словами, ОРДЛО залежить від РФ приблизно на 90%. Згідно з даними росЗМІ, приблизно 2 млрд дол. з кишень російських платників податків щорічно йдуть на підтримку квазіутворень. Без відчутної віддачі.

"Зараз завдання російських кураторів — поміняти економічну модель управління ОРДЛО. З цим і пов'язані всі зміни", — вважає Енріке Менендес.

Нічого нового не відбувається

Спеціаліст з питань держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев також не пов'язує те, що відбуваються в ОРДЛО, з якоюсь грою Кремля.

"Швидше за це все — спроба зшити те, що не зшивається, — говорить він. — Організувати будь-які ринкові правила гри на території ОРДЛО неможливо. Конкуренція на цих т.зв. "ринках" ніколи не буде досконалою. Логічним виглядає перетворення регулювання на великих підприємствах в безпосереднє управління ним. Це неминуче для будь-яких територій, які не є державами та не в змозі вести самостійної економічної політики".

Коментуючи підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, Геннадій Рябцев відзначає, що будь-яке подібне господарство здатне працювати рентабельно лише за великої кількості клієнтів, модернізації й так далі.

"В іншому випадку навіть на мінімальний прибуток бізнесу, який працює в цій сфері, розраховувати не варто, — підкреслює експерт. — Про прибутки співробітників сфери ЖКГ на окупованих територіях говорити не доводиться. Там мережі в катастрофічному стані, але без підтримки їх хоча б в мінімально діючому стані не можна обійтися. Вода, електроенергія, тепло повинні стабільно подаватися. З огляду на, що Кремль, згідно з рядом повідомлення в ЗМІ, скоротив фінансування ОРДЛО, єдиним виходом є підвищення тарифів. І перекладення збитків на плечі споживачів".

Раніше "Коментарі" писали, що бойовики на Донбасі готують неповнолітніх для участі в бойових діях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини