Подорожчання комунальних послуг на окупованому Донбасі: названі причини

Експерти вважають, що у РФ закінчується ресурс, який дозволяв забезпечувати низькі тарифи на послуги ЖКГ на окупованій території Донбасу

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (Окремі райони Донецької і Луганської областей - ОРДЛО) починаючи з 1 лютого виросли всі тарифи на житлово-комунальні послуги. Також відомо, що проводиться реорганізація низки великих підприємств - вони виводяться з-під управління Зовнішторгсервісу (структура, яка здійснювала зовнішнє управління над найбільш перспективними об'єктами та галузями промисловості; нею нібито керував побіжний український олігарх Сергій Курченко) і стають т.зв. "Державними підприємствами". "Коментарі" розбиралися разом з експертами, про що говорять ці процеси та чи веде Кремль на Донбасі якусь нову гру.

Нові адміністративні завдання

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес вважає, що навряд чи варто шукати в тому, що відбувається якісь ігри Кремля, змови й так далі. На його думку, підвищення тарифів і переформатування промисловості в ОРДЛО пов'язані з адміністративними завданнями, які намагаються вирішити на тих територіях.

"У частині Донбасу, яка знаходиться не під контролем українського уряду, проживає близько 3,5 мільйони осіб. Ресурси - виснажені. Та економічна модель, яку запропонували російські куратори після введення Україною економічної блокади 2017 року, показала себе неефективною", - зазначає Енріке Менендес.

За його словами, ОРДЛО залежить від РФ приблизно на 90%. Згідно з даними росЗМІ, приблизно 2 млрд дол. з кишень російських платників податків щорічно йдуть на підтримку квазіутворень. Без відчутної віддачі.

"Зараз завдання російських кураторів - поміняти економічну модель управління ОРДЛО. З цим і пов'язані всі зміни", - вважає Енріке Менендес.

Нічого нового не відбувається

Спеціаліст з питань держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев також не пов'язує те, що відбуваються в ОРДЛО, з якоюсь грою Кремля.

"Швидше за це все - спроба зшити те, що не зшивається, - говорить він. - Організувати будь-які ринкові правила гри на території ОРДЛО неможливо. Конкуренція на цих т.зв. "ринках" ніколи не буде досконалою. Логічним виглядає перетворення регулювання на великих підприємствах в безпосереднє управління ним. Це неминуче для будь-яких територій, які не є державами та не в змозі вести самостійної економічної політики".

Коментуючи підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, Геннадій Рябцев відзначає, що будь-яке подібне господарство здатне працювати рентабельно лише за великої кількості клієнтів, модернізації й так далі.

"В іншому випадку навіть на мінімальний прибуток бізнесу, який працює в цій сфері, розраховувати не варто, - підкреслює експерт. - Про прибутки співробітників сфери ЖКГ на окупованих територіях говорити не доводиться. Там мережі в катастрофічному стані, але без підтримки їх хоча б в мінімально діючому стані не можна обійтися. Вода, електроенергія, тепло повинні стабільно подаватися. З огляду на, що Кремль, згідно з рядом повідомлення в ЗМІ, скоротив фінансування ОРДЛО, єдиним виходом є підвищення тарифів. І перекладення збитків на плечі споживачів".

Раніше "Коментарі" писали, що бойовики на Донбасі готують неповнолітніх для участі в бойових діях.