В Україні злетіли тарифи на воду: скільки коштує куб з січня

Підвищення тарифів пояснюється зростанням зарплат, а також збільшенням цін за електроенергію

З 1 січня в Україні значно подорожчала холодна вода. Тарифи зросли для 44 населених пунктів. Про це пише Obozrevatel з посиланням на рішення Національної комісії в галузях енергетики та комунальних послуг.

Наприклад, жителям столиці замість 22,9 доведеться платити 27,35 гривні за кожен кубометр води. Так, сім'я, яка витратить 15 кубів, з січня заплатить на 66,7 гривні більше в порівнянні з попереднім роком. Нові ціни були розраховані місцевою владою, а вже після вона зверталася до регулятора з проханням підвищити тарифи.

Згідно з офіційними даними, підвищення тарифів відбудеться в Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Львові, Івано-Франківську та інших українських містах.

Як відомо, з початку нового року ціни збільшилися до 14,74 гривні за водопостачання та 9,55 гривні за водовідведення. Тобто в загальному українцям доведеться заплатити 27,35 гривні за кожен спожитий кубометр.

Таке підвищення тарифів пояснюється зростанням зарплат, а також збільшенням цін за електроенергію на 12%.

"Відповідно до заявок підприємств, тарифи на водопостачання зростуть в середньому на 21%, водовідведення подорожчає на 23%. Підприємства аргументували необхідність підвищення тарифу зростанням зарплат співробітників, зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, реагенти і електроенергію", - прокоментували в Національній комісії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що Зеленський не виконав обіцянки знизити суми на світло, газ і тепло в платіжках. Президент України Володимир Зеленський рік тому у своєму відеозверненні заявляв про те, що уряд активно працює над тим, щоб в платіжках українців вже до наступного (тобто, вже нинішньому) опалювальному сезоні тарифи на тепло знизилися майже наполовину.