Головна Новини Бізнес тарифи Зниження ціни на газ для населення: як рішення вплине на суму в платіжках і наступний транш від МВФ - думка експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Зниження ціни на газ для населення: як рішення вплине на суму в платіжках і наступний транш від МВФ - думка експерта

"Коментарі" вирішили розібратися, чи дійсно зниження тарифів на газ істотно вплине на суму в платіжках, і чи зможе дане рішення уряду вплинути на наступний транш від МВФ для України

18 січня 2021, 12:03
Поділіться публікацією:

Сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України було прийнято рішення знизити тарифи на газ для населення. Тепер вартість кубометра газу для побутових споживачів складе 6,99 гривні. Як заявив голова Кабміну прем'єр-міністр Денис Шмигаль, нова ціна відрізняється від тієї, яка була у 2018-2019 роках на 1,5 грн в меншу сторону. "Коментарі" вирішили розібратися, чи дійсно зниження тарифів на газ істотно вплине на суму в платіжках, і чи зможе дане рішення уряду вплинути на наступний транш від МВФ для України.

Зниження ціни на газ для населення: як рішення вплине на суму в платіжках і наступний транш від МВФ - думка експерта

Колаж: Д. Романюк/Comments.uа

Економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ стверджує, що переважна більшість українців не залежать від тарифів на газ саме для населення, а скоріше від ціни для підприємств теплокомуненерго:

"70% споживачів комунальних послуг живуть в містах і 90% з них — жителі старого житлового фонду, де вертикальна розводка тепла, де людина не може самостійно регулювати температуру теплоносія у квартирі. Тобто переважна більшість людей не залежать від тарифів на газ саме для населення , а залежать від ціни для підприємств теплокомуненерго, тому що ціна для цих підприємств є основою для таких тарифів, як теплопостачання та гаряча вода. Тому зниження тарифів націлене для жителів сільських регіонів, де є газові котли, однак у таких людей є альтернативи — паливні котли , інші види палива і так далі ", — говорить фахівець.

За словами експерта, ціна на газ для населення є найменшою в платіжці українців, в той час, як за опалення люди платять тисячі гривень.

"Я не розумію, чому весь дискурс про тарифи звівся до ціни на газ для населення. Тобто вартість тепла, за яке люди платять тисячі гривень на місяць нікого не цікавлять", — продовжив Олексій Кущ.

Як відомо, зниження тарифів на газ для населення не вічне — встановлена ціна буде діяти тільки на період карантину, але не довше, ніж до 31 березня поточного року. На засіданні Кабміну відповіли, що в зазначену ціну 6,99 гривні вже включили ПДВ і так звану "абонплату" — оплату транспортування блакитного палива по газопроводах до внутрішніх точок виходу.

Однак в засобах масової інформації неодноразово з'являлася інформація про те, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) стурбований планами українського уряду в ручному режимі знизити ціни на газ для населення, і що дане рішення може вплинути на наступний транш Фонду для України.

Олексій Кущ вважає, що рішення знизити тарифи могло б вплинути на МВФ, якби воно було прийнято на тривалий період:

"Воно (рішення — ред.) Могло б вплинути на транш від МВФ, якби воно було довгостроковим. Я впевнений, що його прийняли лише на два місяці лютий-березень. Влітку потреба різко скоротиться, люди перестануть опалювати будинки, і в наступному опалювальному сезон ціна буде в межах 10 тисяч і вище за 1000 кубів", — говорить експерт.

На думку економіста, єдина правильне рішення для України — повернення моделі, так званої "справедливої ціни на газ", це економічно підтверджена собівартість витрат плюс середня норма рентабельності, і застосування її для ціноутворення на газ для населення.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що в Україні злетіли тарифи на воду.








Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини