Головна Новини Бізнес податки Чи підвищать податки в Україні: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи підвищать податки в Україні: думки експертів

Чи будуть підвищені податки для фінансування накопичувальних пенсій розбиралися українські економічні експерти

18 січня 2021, 11:41
Поділіться публікацією:

У соцмережах бурхливо обговорюються, що глава Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова нібито заявила про підвищення податків. Мовляв, для фінансування накопичувальних пенсій будуть підвищені два податки: ЄСВ і ПДФО. "Коментарі" попросили експертів висловити свої думки з цього приводу. А також — про податкове навантаження в Україні в цілому.

Чи підвищать податки в Україні: думки експертів

Галина Третьякова, податки / Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Доходи населення потрібно підіймати"

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин підкреслює, що мова не йде про підняття податків.

"Шукані 2 і 2 відсотки будуть вийматися з існуючих відрахувань, — пояснює він. — Але я, в принципі, вважаю, що накопичувальна система в слабких економіках приречена на банкрутство. Так що не питання в нових податках, питання в ідеї, як такої".

Нових же податків, за словами Олега Пендзина, в Україні зараз не вводять. Хіба що побічно — через збільшення відрахувань по ЄСВ у зв'язку з підняттям мінімальної зарплати.

"Але доходи населення, в будь-якому випадку, потрібно підіймати, — підкреслює експерт. — Фіскалізація ж (проти чого виступають ФОПи — ред.) — це не про податки. РРО — це облік діяльності, а не додатковий податок. Так, він вимагатиме збільшення витрат на його обслуговування і покупку, але ставки податків не змінюються", — пояснює Олег Пендзин.

"Політика влади — погіршення умов для бізнесу"

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін також зазначає, що пропозиція Третьякової — це не підвищення податків. Мова про зменшення доходів Пенсійного фонду та доходів бюджету від податку на доходи фізосіб і їх вилучення на користь Накопичувального фонду.

"У поточний момент планується реалізація кабмінівського варіанту запуску Пенсійної реформи, — підкреслює експерт. — Згідно з ним, 4% до накопичувальної системи піде шляхом зниження ЄСВ і ПДФО на 2%. Тобто, загальне навантаження на підприємства залишиться колишнім. Але частина піде на особисті накопичувальні інструменти громадян".

Загальна ж політика влади — погіршення бізнес умов, вважає Данило Монін. І навіть криза не здатна змінити тренд.

"Глава податкового комітету (мова про нардепа від" Слуги народу ", голові парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева — ред.) Стурбований виключно збільшенням податкового навантаження. На все, що тільки можна ... Результат отримаємо традиційний — у вигляді виїзду активних громадян за кордон і мінімізації відновлення економіки після кризи", — прогнозує Данило Монін.

Як повідомляв портал "Коментарі", новий рік може ознаменуватися для представників бізнесу нової податкової політикою. Так, для зменшення дефіциту бюджету влада може піти на введення нових зборів. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які податки й чому може ввести українська влада у 2021 році. А також — які їм варто було б ввести, щоб це було дійсно ефективно, і від яких логічніше було б відмовитися.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини