Головна Новини Бізнес податки Іноземні компанії звернулися до ДПСУ для роз'яснень їхнього нового податкового статусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Іноземні компанії звернулися до ДПСУ для роз'яснень їхнього нового податкового статусу

Попередні роз'яснення ДПСУ викликали ще більше запитань у іноземних компаній та їхніх постійних представництв в Україні

16 лютого 2021, 16:31
Поділіться публікацією:

Державна податкова служба України (ДПСУ) випустила інформаційний лист, який мав би пролити світло на окремі норми Закону про зміни в оподаткуванні окремих суб'єктів оподаткування, а саме — постійних представництв (далі — ПП) іноземних компаній. Втім, після ознайомлення з інформацією від ДПСУ у представників компаній-нерезидентів питань виникло більше, ніж вони отримали відповідей, про це написала колишня заступниця міністра фінансів Олена Макєєва у своєму Facebook.

Іноземні компанії звернулися до ДПСУ для роз'яснень їхнього нового податкового статусу

Іноземні компанії не можуть порозумітися з ДПСУ. Фото: відкриті джерела

Разом із міжнародною компанією, яка займається консалтингом та аудитом PWC, вони склали перелік запитань щодо дій компаній-нерезидентів, які є платниками податку на прибуток підприємства, із яким планують звернутися до ДПСУ.
Основна проблема, яку, на думку, іноземних компаній створюють нові норми Закону №1117 — це поділ іноземної компанії та її ПП на дві окремі юридичні особи.

"По суті й по закону ПП — це той самий нерезидент. ПП не є юридичною особою. ПП — можна порівняти з представником по довіреності. Від імені та в інтересах нерезидента. Саме для цілей оподаткування нерезидента і придумали реєстрацію ПП як платника податків. А тепер це дві різні особи? Недо-особи? І баланс вести окремо, фактично однієї й тієї ж особи?", — пише Леся Стецьків, юристка однієї з міжнародних адвокатських контор, що працюють в Україні.

Олена Макєєва після публікації низки запитань до ДПСУ пророкує, що варто чекати ще одного інформаційного листа від податкової, який би пояснив те, що написано у попередньому.

Серед питань, які виникли в іноземних компаній, в основному такі, що стосуються порядку реєстрації нерезидентів, фінансової звітності, валюта та рахунки для сплати зобов'язань, правонаступності податкових активів тощо.


Нагадаємо, вчора у мережі обговорювали інший інформаційний лист ДПСУ, який містить норми про штрафи за нереєстрацію безпосередньо нерезидентів у якості платників податку на прибуток підприємства, а також суперечливу інформацію про порядок визнання їх такими, які ухиляються від сплати податків та приховують свої прибутки. "Коментарі" розповідали, що такий статус можуть отримати навіть ті іноземні компанії, які справно сплачують податки згідно з українським законодавством.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

16 лютого 2021, 17:07

Вообще не понимаю как иностранцы с нами до сих пор работают https://kosatka.media/uk/category/blog/news/novye-starye-riski-situaciya-s-zelenym-tarifom


Новини