Головна Новини Бізнес податки Нові ініціативи Гетманцева: як вижити ФОПам і що буде з економікою
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові ініціативи Гетманцева: як вижити ФОПам і що буде з економікою

На думку експертів, нинішнє прагнення Гетманцева ввести РРО не відповідає економічній ситуації в країні

29 грудня 2020, 13:04 comments6406
Поділіться публікацією:

Половина української економіки знаходиться зараз в тіні, запевняє депутат від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, аргументуючи свої податкові ініціативи і бажання охопити весь бізнес РРО (реєстраторами розрахункових операцій). "Коментарі" дізналися в експертів, у чому правий і де не має рації Гетманцев.

Нові ініціативи Гетманцева: як вижити ФОПам і що буде з економікою

"Гетманцев, схоже, живе у Задзеркаллі"

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль зазначає: "По-перше, Гетманцев дуже неакуратний з цифрами. Що значить — половина економіки в тіні? За логікою 50%. Включаємо мізки. Дивимося методики підрахунку. Цифри дуже різні. Поправку обов'язково треба робити на масштаб: великий, середній, малий бізнес. По-друге, Гетманцев, схоже, живе в Задзеркаллі. Каже-то він правильні слова щодо держконтролю за бізнесом. Але він взагалі в курсі, що підприємці як клас, вимирають через наслідки COVID? Легко міркувати про економічну доцільність і державні інтереси, коли це тебе не зачіпає. А якби ти був у ролі самозайнятого підприємця, який ледве-ледве зводить кінці з кінцями, тут вже не до просторікувань. Як то кажуть, кожна копійка на рахунку. А держава закручує гайки ".

Володимир Коваль вважає, що риторика Гетманцева була б доречною, якби в країні було економічне зростання.

"Тоді б варто було навести порядок у цій сфері. У нинішній же ситуації — будь-яке посилення, підкреслюю — БУДЬ-ЯКИЙ — держконтролю просто вбивчо для дрібного бізнесу, — упевнений аналітик. — "Слуги народу" прикриваються "державним підходом". Але якщо вони державники, то нехай спочатку наведуть порядок в адмініструванні оподаткування. Смішно, але в бюджеті на 2021 рік закладено мільярди гривень від "ліквідації схем по поверненню ПДВ" і "підвищення ефективності роботи фіскальних органів". Виходить, що влада знає про всі способи відходу від податків, але боротися з цим збираються в наступному році. Ну не марення чи що? Перефразовуючи класика — як вузько вони мислять, як далекі вони від народу ".

Експерт вважає так: якщо Гетманцев щирий і просто не розуміє, як можна розширити дохідну базу бюджету, то нехай власним коштом найме адекватних економічних радників. Інакше його ж "благі наміри" накриють гробовою дошкою його кар'єру політика, резюмує Володимир Коваль.

"Збитки бюджету від ухилення  сплати податків за спрощеною системою можна оцінити до 8,6 мільярда гривень"

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман вважає, що в питанні фіскалізації малого бізнесу все крайні позиції є економічно доцільними.

"З одного боку — відсутність фіскалізації — це шкідлива для економіки модель. З іншого — тотальна фіскалізація також економічно шкідлива, — пояснює він. — Істина десь посередині ".

За словами Олега Гетьмана, зловживання за допомогою спрощеної системи є найбільш поширеними. Великий бізнес будує сірі схеми саме за допомогою спрощеної системи оподаткування.

"Провідними аналітичними центрами було проведено ряд розрахунків на основі економічного моделювання. Отримані дані свідчать про те, що збитки бюджету від ухилення за спрощеною системою можна оцінити від 6,3 до 8,6 млрд грн в рік, — підкреслює економіст. — Тому цю проблему необхідно вирішувати. І таке оптимальне рішення було запропоновано експертами: фіскалізація повинна охоплювати тих, хто потенційно може перевищувати ліміт 2 і 3 груп спрощеної системи оподаткування. Такі критерії для РРО повинні бути розроблені на основі торговельної площі з урахуванням товарного асортименту. Тоді така фіскалізація охопить виключно ризикові категорії платників і не торкнеться абсолютна більшість ФОП ".

Нові ініціативи Гетманцева: як вижити ФОПам і що буде з економікою - фото 2

Олег Гетьман повідомив, що така модель обговорюється на Координаційній раді при Офісі президента. І є надія, що через кілька місяців буде напрацьовано відповідний законопроект.

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, що Україна робить не так в боротьбі з корупцією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Юлия

29 грудня 2020, 16:20

Сложности были всегда, но это не значит что людям вообще стоит прекратить бизнес. Вот я после карантина открываю свой спа салон. https://mastic-spa.ru/


Новини