Головна Новини Бізнес податки Податки в Україні: яким чином влада насправді може допомогти бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Податки в Україні: яким чином влада насправді може допомогти бізнесу

Експерти вважають, що ініціатива Володимира Зеленського щодо скасування податків для МСБ вельми неоднозначна

26 листопада 2020, 20:26
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що планує скасувати податки для малого бізнесу і компенсувати збитки підприємцям. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, наскільки це своєчасне і ефективне рішення і що реально могло б допомогти бізнесу.

Податки в Україні: яким чином влада насправді може допомогти бізнесу

Збитки для МСБ

Глава Асоціації малого і середнього бізнесу в Україні Руслан Соболь впевнений, що президент щиро хоче допомогти реальному сектору економіки, малому і середньому бізнесу (МСБ), які несуть (і ще понесуть) збитки через обмежувальних заходів у зв'язку з пандемією. Ось тільки дістатися до обіцяної допомоги вдається далеко не всім.

"А зазнають збитків усі без винятку представники МСБ. Хтось раніше, хтось пізніше, хтось більше, хтось менше ", — підкреслює Руслан Соболь.

Коментуючи обіцяні 8 тис. Грн кожному суб'єкту підприємницької діяльності і до 8 тис грн кожному офіційно працевлаштованому найманому працівнику, експерт відзначає, що це не покриє збитків, яких зазнає реальний сектор економії. І все ж це краще, ніж нічого.

"Це може спрацювати лише в одному випадку. Якщо допомога буде безумовна, — зазначає Руслан Соболь. — Все чесні підприємці числяться в податковій базі. Там же видно, скільки у кого найманого персоналу. А тому допомога повинна просто бути перерахована на банківський рахунок, яким користуються представники МСБ. Підприємці не повинні самі нікуди звертатися, не повинні бігати по органах держуправління. Інакше вийде, як було з весняним "пакетом допомоги", який в результаті отримало мізерна кількість нужденних. Якщо це не просто політичні заяви, а реальна програма дій — вона повинна виглядати саме так ".

По податках — така ж ситуація, упевнений глава Асоціації малого і середнього бізнесу. Повинна бути чітка комунікація між центральною і місцевою владою. Щоб не вийшло, що центр як би допомагає, але робить це коштом місцевої скарбниці, ніж не згодні місцеві органи самоврядування. В результаті — страждають представники МСБ.

Допомога під час кризи

Те, що влада починає розуміти, що економіці в умови кризи потрібно допомагати — позитив, вважає фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ. Але на цьому, на його думку, позитив закінчується.

"Наша влада, як декабристи — занадто далека від народу, — пояснює експерт. — Таке враження, що методи підтримки бізнесу розробляли люди, ні дня в реальному секторі економіки не працювали ".

В Україні є великий тіньовий ринок праці, багато самозайнятих людей. І ті інструменти, які спрямовані на точкову допомогу вузьким групам постраждалих підприємців (все прив'язане до т.зв. "простою" в вихідні дні), у нас не спрацюють, вважає Олексій Кущ.

Він пояснює: "З 17 мільйонів економічно активного населення, в Україні менше ніж 7 мільйонів є штатними працівниками. На більшості підприємств ведеться спрощений кадровий облік, зарплата видається в конвертах, багато співробітників офіційно не працевлаштовані. Табелювання простоїв і співробітників характерно в основному для великих компаній — перевага з іноземним капіталом і державних. У сегменті малого і середнього бізнесу такого практично немає. І точно визначити, хто втратив виторг в умовах карантину вихідного дня, практично не можливо. Відповідно — і отримати навіть ту невелику допомогу, що обіцяють ".

До того ж, підкреслює економіст, заявлений пакет заходів абсолютно не узгоджується з сумою коштів, які виділяються на його реалізацію.

"На словах пакет допомоги досить широкий, а на ділі його фінансова капіталізація в масштабах країни — мізерна. Або допомагати будуть не всім, або сподіваються на те, що багато хто не встигнуть скористатися цією опцією ", — вважає експерт.

Також Олексій Кущ звертає увагу, що повністю зникли з радарів уряду соціально незахищені верстви населення, пенсіонери, студенти.

"На думку влади, вони в умовах кризи не постраждали, допомагати їм не потрібно, — каже економіст. — І замість того, що виплатити 13-ма пенсію, 13-ту стипендію, якісь соцвиплати (хоча б в розмірі фактичного прожиткового мінімуму), витративши на це близько 50-60 млрд грн, влада замінює це бутафорськими методами. Такими, які абсолютно не адаптовані до умов нашого практично тіньового ринку праці, тіньової економіки ".

Експерт упевнений, що при м'якому карантині бізнес повинен мати доступ до кредитів для поповнення оборотних коштів і виплат зарплати під умовний 1% на термін не менше 1 року. А чи не на довгостроковий розвиток, як зараз (в умовах кризи ніхто в розвиток вкладати не буде).

Якщо ж мова йде про жорсткий карантин, варто звільнити (частково або повністю) всіх суб'єктів МСБ від виплати податків на працю (ЄСВ прибутковий), вважає Олексій Кущ.

Раніше "Коментарі" писали, що в Мережі набирає популярність "оголене відеозвернення" львівських рестораторів, які виступили з протестом проти карантину вихідного дня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини