Головна Новини Бізнес податки Податкова амністія в Україні: як змусити механізм працювати
commentss НОВИНИ Всі новини

Податкова амністія в Україні: як змусити механізм працювати

Питання податкової амністії в Україні зривається вже другий рік

2 лютого 2021, 17:42
Поділіться публікацією:

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Данило Гетманцев запевняє, що амністія капіталів шляхом подачі "нульової декларації" повинна відбутися в цьому році. Як повинен виглядати законопроект, щоб він спрацював в українських реаліях? Які підводні камені можуть закласти навмисне? На чий досвід варто було б рівнятися? Ці та інші питання "Коментарі" розбирали спільно з експертами.

Податкова амністія в Україні: як змусити механізм працювати

Вирішити питання податкової амністії Зеленський обіцяв, ще будучи кандидатом. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

 

"Навряд чи амністія буде запущена раніше січня 2022 року"

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін нагадує, що питання податкової амністії зривається вже другий рік.

"У 2019-у введення податкової амністії було зірвано позицією МВФ (Фонд вимагав високих ставок за амністією). У 2020-у питання також було відкладено. І криза, і ряд інших моментів", — зазначає експерт.

За даними Данила Монина, податкова амністія — питання пріоритетне і знаходиться під особистим контролем президента.

"Оскільки це було однією з передвиборних обіцянок. А зараз всі передвиборчі обіцянки поставлені на пріоритет, — підкреслює експерт. — Наскільки я чув, зараз напрацьовано вже три варіанти податкової амністії, із яких повинні вибрати якийсь один. Чи буде знайдений консенсус і проголосований якийсь законопроект — поки не відомо. Але навряд чи амністія буде запущена раніше січня 2022 року".

Данило Монін вважає, що важливі не збори до бюджету за допомогою такого роду амністії, а максимальне залучення в процес і повернення грошей в економіку.

"Вважаю, що саме залучення грошей в економіку дасть максимальний ефект і з фіскального боку, і з економічного, — говорить експерт. — Адже це рівноцінно інвестиціям в економіку. А 1% зростання ВВП — це плюс 15-20 млрд додаткових гривень до бюджету".

Іноземний досвід, на думку Данила Монина, у нас застосувати буде важко. Тому що менталітет різний, та й недовіра до держави у нас — занадто велика.

 

Для податкової амністії важливо створення зрозумілої системи прибуткового податку

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов впевнений, що податкова амністія в Україні покаже, якою повинна бути ставка прибуткового податку, щоб вивести економіку з тіні.

"Запланована нульова декларація обговорюється як в політичних, так і в бізнес-колах. Піднімаються питання, як про "політичну" ціну для партій, так і про наслідки для бізнесу та населення, котрі оновлять податкову історію. Але декларація доходів, які раніше не були зареєстровані (головна мета закону — поповнення бюджету та виведення економіки з тіні), буде можлива тільки за низки обставин", — підкреслює експерт.

За його словами, важливим є створення зрозумілої системи прибуткового податку для доходів, отриманих після податкової амністії.

"Зокрема, кількість людей, що підписали податкову декларацію з означеною ставкою в 5-10% (залежно від форми зберігання активів), продемонструє рівень оподаткування, прийнятний для українського населення. У зворотному випадку, Україна піде по стопах Італії, яка проводить податкову амністію кожні 2-3 роки, щоб економіку хоча б частково відбілити. Інакше економіка швидко повернеться до колишнього рівня тіньової частини", — пояснює Адріан Пантюхов.

Для підвищення ефективності процесу, крім зниження ставки "післядекларативного" податку, експерт закликає придивитися до досвіду турецької нульової декларації.

"У Туреччині знизили ставку оподаткування для отриманих доходів до нуля. Керуючись, в першу чергу, бажанням залучити іноземні інвестиції і репатріювати прибуток для сталого розвитку, минаючи спокусу легко одноразово поповнити бюджет на обмежену кількість грошей, — відзначає експерт. — Для України єдиний можливий сценарій успішної "нульової декларації" — зниження існуючої ставки оподаткування до таргету в 5%, і максимально можливе зменшення плати за обілення доходів. Доведеться вибрати між короткостроковим кешфлоу (від англ. Cash Flow — грошовий потік) і довгостроковим стійким зростанням економіки".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що в Україні більше не буде податкової міліції — замість неї почне роботу Бюро економічної безпеки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини