Головна Новини Бізнес податки Податковий хаос в Україні: як вирішити проблеми українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Податковий хаос в Україні: як вирішити проблеми українців

Експерти назвали найбільш гострі проблеми в податковій сфері України

5 лютого 2021, 14:22
Поділіться публікацією:

У звіті бізнес-омбудсмена за 2020 рік відзначається, що серед скарг підприємців із величезним відривом лідирують податкові питання (61%). На другому місці йдуть скарги на дії правоохоронних органів, але лише 15%. Серед найпоширеніших податкових проблем підприємців в четвертому кварталі 2020 року було також блокування податкових накладних (177 скарг). "Коментарі" разом з експертами з'ясували, чому виникають ці проблеми — та як їх можна вирішити.

Податковий хаос в Україні: як вирішити проблеми українців

Податкові проблеми України. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Необхідна комплексна податкова реформа"

Проблеми в податковій сфері накопичувалися останні 30 років. Уряд рухався не шляхом спрощення умов ведення бізнесу, а шляхом нарощування контролю та ускладнення звітності. На цьому акцентує координатор проекту ГУрУ (Громадський Уряд України) Павло Себастьянович.

"Здавалося б, з появою інтернету взаємодія платника податків з державою повинна була б спроститися. Але ні. У 2016 році були введені ПДВ-рахунки, введена оплата податку за першою подією. Виробник став зобов'язаний платити податок при відвантаженні товару, навіть не отримавши ще за це гроші. Але всі ці нововведення не усунули ні переведення в готівку (конвертаційні центри), ні скручування (махінації з заліком ПДВ). Паралельно був введений інструмент блокувань накладних, робота підприємства зупиняється, якщо вона віднесена до ризикових", — зазначає Павло Себастьянович.

За його словами, у 2020 році було зупинено роботу 136 тисяч підприємств. Це — більш ніж половина всіх працюючих платників ПДВ.

"Як відомо, глава податкового комітету ВР пан Гетьманцев за останній рік додав до існуючих регуляцій багато нових — КіК (суть в тому, що держава може оподатковувати прибуток іноземних компаній, які контролюються його податковими резидентами — ред.), БЕПС (22 травня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав скандальний закон №466-IX, який багато в чому імплементує норми плану BEPS — Base Erosion and Profit Shifting — в Податковий кодекс України, там же і правила КіК, які набрали чинності з 1 січня 2021 року — ред.), "ділова мета", "вина підприємця" і т.д. Безпросвітна ситуація. Необхідна комплексна податкова реформа", — резюмує Павло Себастьянович.

"Основна проблема лежить в складності адміністрування податків"

Аналітик в "Альпарі" Максим Пархоменко пояснює, що основна проблема лежить в складності адміністрування податків.

"По факту — як підприємці, так і звичайні фізособи не знають, коли й скільки їм потрібно платити податки. У парі з цим складна система не дозволяє легко в цьому розібратися", — каже аналітик.

На його думку, вирішити цю проблему можна через створення єдиного кабінету платника податків, в якому можна побачити — скільки і коли потрібно заплатити.

"Такий сервіс передбачається створити в "Дії". Він буде запускатися в майбутніх оновленнях. Очікувати його запуску варто після запуску "Дія Сіті". Якщо Верховна Рада зможе затвердити створення такої правової зони, до кінця 2021 — початку 2022 можна очікувати такі новації", — прогнозує Максим Пархоменко.

Раніше експерти розповіли, що передбачає податкова амністія в Україні: як змусити механізм працювати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини