Головна Статті Бізнес Агро Лендлорди України: кого годують українські чорноземи і скільки могли б виручити селяни за свою землю
commentss Cтатті Всі новини

Лендлорди України: кого годують українські чорноземи і скільки могли б виручити селяни за свою землю

Агробізнес зайняв основні позиції в економіці України, перетворившись на, мабуть, найбільшого роботодавця в країні

21 жовтня 2023, 23:35
Поділіться публікацією:

В умовах повномасштабної агресії та війни з Росією саме агробізнес зайняв основні позиції в економіці України, перетворившись по суті на єдиного експортера і, мабуть, найбільшого роботодавця в країні.

Лендлорди України: кого годують українські чорноземи і скільки могли б виручити селяни за свою землю

Агробізнес зайняв основні позиції в економіці України


У зв'язку з цим особливого значення набули земельні активи і той, хто володіє найбільшим земельним банком, може розраховувати не лише на постійний прибуток та попит на свою продукцію в Україні, а й на підтримку закордоном.


"Коментарі" вирішили розібратися, кого сьогодні в Україні можна назвати головними агробаронами, та скільки землі їм належить.


1000 доларів за гектар та від 1750 гривень за оренду


Говорячи про власність агробаронів на землю і сотні тисяч гектарів, що їм належать, варто пам'ятати, що продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні почався з 1 липня 2021 року. До того ж згідно із законодавством купувати її можуть лише фізособи-громадяни України та не більше 100 га. Таким чином, основні гравці агроринку України – великі компанії з десятками і сотнями тисяч гектарів не володіють цією землею, а орендують її у справжніх власників і змінюватись ситуація почне лише з 1 січня 2024 року. Звісно, якщо нардепи не ухвалять нових змін у законодавстві. Як би там не було, існуючий стан речей грає на користь українським агробаронам, адже у разі купівлі землі їм доведеться платити за кожний гектар приблизно по 38,6 тис. грн. Саме стільки коштують українські чорноземи станом на вересень 2022 року. За офіційного курсу НБУ 1 гектар української землі сьогодні коштує приблизно 1055 доларів.


Оскільки на формування земельних банків великих агрокомпаній України потрібні десятки та сотні мільйонів доларів, такий інструмент як оренда землі залишається найвигіднішим. Згідно із законом, мінімальна ціна оренди 1 га має становити не менше 1,5% від її грошової оцінки – або приблизно 570 гривень за ціною гектара в 38 тисяч гривень.


Насправді ж у 2021-му році оренда 1 га землі в Україні в середньому коштувала 1750 гривень, а у 2022-му році, наприклад, у Полтавській області платили по 13 000 гривень за ділянку у 4 га.


Отже, список основних власників є головними земельними активами в Україні.


1) Група Кернел Андрія Веревського (363 тисячі гектарів)


Екс-народний депутат Андрій Веревський давно і по праву вважається найбільшим агробароном України, щоправда, порівняно з довоєнними часами, земельний банк його компанії помітно "усох" — з 506 тисяч гектарів до нинішніх 363 тисяч га. Якби він купував їх на вільному ринку йому довелося б викласти за них не менше 380 млн дол.


Офіційна історія "Кернел груп" починається у 2004-му році з моменту реєстрації компанії, яка займалася рослинництвом, тваринництвом, переробкою та зберіганням зернових та технічних культур. А пізніше стала найбільшим у країні виробником та експортером соняшникової олії. До 2011 року "Кернел" був помітним гравцем на агроринку України, але лідером його зробили низку покупок, коли вже у 2013 році компанія могла похвалитися земельним банком у 405 тисяч гектарів. Наступні 2 роки були часом падіння оборотів, але вже 2017-го "Кернел" знову за рахунок покупок зумів наростити земельний банк до 602 тисяч гектарів – це був період розквіту землекористування компанії.


Щоправда, вже у 2018-му Андрій Веревський вирішив, що розмір банку все ж таки не головне і поступово кількість землі в оренді у "Кернела" стала падати – до 506 тисяч гектарів у 2021-му, а потім і до 363 тисяч на даний момент.


Але таке зниження не пов'язане з російською агресією, адже землі "Кернела" знаходяться на території областей, які не були окуповані росіянами. Просто ще у квітні основний акціонер "Кернела" Андрій Веревський купив у компанії 134 тисячі гектарів.


Більше того, підприємець викупив ще 36% акцій "Кернела" до наявних у нього 41%. Зазначимо, що за даними аналітичного сервісу YouControl , прибуток ТОВ "Кернел трейд", що займається продажем продукції, вирощеної агрохолдингом, за підсумками 2022 року склав 67,9 млрд грн., тоді як 2021-го це були 85,8 млн грн.


Загалом справи "Кернела" покращуються – після збитку у 506 млн дол. за підсумками 2022 року третій квартал 2023 року приніс 69 млн дол. чистий прибуток.


2) Миронівський хлібопродукт Юрія Косюка (362 тисячі гектарів)


Близько 362 тисяч гектарів (також 380 млн дол. у разі купівлі за нинішніми цінами), тобто всього на 1000 га менше, ніж у Кернела, належать агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" (МХП) та її основному власнику Юрію Косюку. Незважаючи на "хлібну" назву, головний напрямок роботи компанії – птахівництво, і вже потім він переріс у роботу "на землі". Компанія розпочала свою діяльність із купівлі у 1999-му році птахофабрики "Перемога". Згодом група розросталася і набувала промислових потужностей для вирощування птиці. Слідом за цим зростала супутня інфраструктура: заводи з виробництва комбікормів, елеватори та землі для вирощування зерна на корм птиці та на експорт.


При цьому компанія активно користувалася кредитними коштами, позичала за кордоном, виходила з розміщенням акцій на західні фондові ринки і все це давало результат. До 2013 року земельний банк компанії досягав 360 тисяч гектарів, правда 40 тисяч з них були в Росії, але в 2015 році компанія змогла обміняти їх на українські активи, зосередивши весь свій земельний банк в Україні. За підсумками 2022-го року опорна структура групи Юрія Косюка – ПрАТ "МХП" відзвітувала про виручку в 46,7 млрд грн., а чистий прибуток групи за 1-е півріччя 2023 року склав 67 млн дол. Дохід у порівнянні з минулим роком зріс на 400 млн — до 1,55 млрд дол.


3) Ukrlandfarming Олега Бахматюка (310 тисяч гектарів)


Екс-банкір (володів VAB-банком) та власник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк довгі роки був першим агробароном України, хоча порівняно з "Кернелом" та МХП, він зайнявся агробізнесом пізніше, створивши компанію у 2007-му році.


Вже у 2010 році земельний банк Ukrlandfarming становив 480 тисяч гектарів, що робило Олега Бахматюка головним латифундистом України. Але площі, що орендуються, зростали – до 532 тисяч га у 2012-му, і до 670 тисяч га у 2013-му. Оскільки землі холдингу розташовані в 22 областях країни окупація Криму і частини Донбасу позбавили його частини земель, чогось Олег Бахматюк позбавився сам. Так, за 2016-2018 роки площа земельного банку впала з 605 до 500 тисяч гектарів.


Після того, як у 2019-му Олегу Бахматюку повідомили про підозру в розкраданні 1,2 млрд грн рефінансування НБУ для його VAB-банку, ситуація продовжила погіршуватися і до 2021 року земельний банк знизився до 460 тисяч гектарів.


Остаточно ж добило холдинг вторгнення РФ, яке призвело до того, що тепер Ukrlandfarming залишив 310 тисяч гектарів вартістю близько 345 млн дол. Чи веде компанія Олега Бахматюка зараз якусь діяльність сказати складно – остання новина на сайті компанії датується ще березнем 2022 року.


Цілком імовірно, що Ukrlandfarming доживає свої останні дні, адже тільки знищення птахофабрики в Чорнобаївці під Херсоном завдало компанії мільйонних збитків. Сам Бахматюк уже кілька років ховається від українських правоохоронців за кордоном.


4) "Агропросперіс" Джорджа Рора та Моріса Табасінік (300 тисяч гектарів)


Агрохолдинг "Агропросперіс" ніби відображає всі "страшилки" противників ринку землі в Україні про її скупку іноземцями, адже він належить інвестиційній групі компаній NCH Capital у США. А її основними власниками є американські громадяни Джордж Рор та Моріс Табасінік.


300 тисяч гектарів (315 млн дол.) "Агропросперису", розташованих у 9 областях України, займаються вирощуванням зернових та олійних культур. Вже до 2012 року холдинг створив власний земельний банк у 400 тисяч га, який через 5 років зріс до 430 тисяч, але до 2018-го знову впав до 400 тисяч гектарів.


Земельний банк "Агропросперису" продовжував знижуватися і вже до 2020 року склав 300 тисяч га, які компанія обробляє і зараз. За даними YouControl ТОВ "Агропросперіс трейд" на оптовій торгівлі продукцією холдингу заробив у 2022-му році 3,5 млрд грн, тоді як у 2021-му 6,8 млрд грн, але звичайно це не всі доходи холдингу, до якого входять 135 компаній , зокрема і однойменний банк.


5) Астарта-Київ Віктора Іванчика (212 тисяч гектарів)


Агрохолдинг "Астарта-Київ" має на агроринку свою спеціалізацію – це в основному виробництво цукру та супутньої продукції, а його найбільшим співвласником є 67-річний Віктор Іванчик, який створив компанію ще 1993 року.


Поступово до 2011 року Астарта довела свій земельний банк до 245 тисяч гектарів у 6 областях України. Максимум було досягнуто у 2016-му році після купівлі частки в іншій агрокомпанії – 250 тисяч гектарів. Після цього компанія позбулася частини земель і за підсумками 2021 року обробляла 220 тисяч гектарів, а минулий рік "Астарта-Київ" закінчила з 212 тисячами гектарів (близько 220 млн дол за оцінною вартістю).


Згідно зі звітом компанії, у 1-му півріччі 2023 року виручка склала 287 млн євро, що на 32% більше, ніж у першому півріччі 2022 року.


6) Континентал Фармерз груп із Саудівської Аравії (195 тисяч гектарів)


Ще один іноземний гравець на агроринку України – Континентал Фармерз груп, власником якої виступає компанія "Салік інтернешнл інвестмент" із Саудівської Аравії. Насправді ж під цим найменуванням ховається колишня агрокомпанія "Мрія" Івана та Клавдії Гути.


Компанія розпочала роботу на Західній Україні у 1992-му році і приростала землею повільно, доки не розмістила свої акції на Франкфуртській фондовій біржі, тож земельний банк з 14 тисяч гектарів зріс до 150 тисяч у 2008-му році. Через рік це були вже 200 тисяч.


Банк "Мрії агрохолдинг" зростав, поки не досягнув максимуму у 2013 році – 320 тис. га, після чого почалося падіння через фінансові проблеми. Нарешті у 2018 році інвестиційна компанія SALIC UK купила агрохолдинг, після чого земельний банк зафіксувався на рівні 195 тисяч гектарів (205 млн дол.)


Про свої доходи Континентал Фармерз груп поширюватися не любить, але судячи з 916 млн грн сплачених податків у 2022 році виручка компанії становить кілька мільярдів.


7) Епіцентр Агро сімейства Герег (160 тисяч гектарів)


Агрохолдинг "Епіцентр" розпочався у 2015-му році, коли досить несподівано ритейлер "Епіцентр К", який до того не виявляв інтересу до агробізнесу, створив "Агрохолдинг 2012" і почав масово скуповувати компанії із земельними банками. Підсумок – вже у 2017 році компанія обробляла 116 тисяч гектарів, а через 3 роки за рахунок нових покупок площа зросла до 160 тисяч гектарів (170 млн дол.).


Компанія займається вирощуванням пшениці, ріпаку, кукурудзи, виробництвом борошна, зберіганням зерна, тваринництвом, що скільки з усього цього отримує у вигляді віддачі "Епіцентр К" Олександр і Галина Гереги у відкритому доступі даних немає.


8) "Аграрні системні технології" (АСТ) Дмитра та Тетяни Колесник (150 тисяч гектарів)


До 2015 року земельний банк майбутнього "АСТ" належав компанії "Технологічна Аграрна Компанія Об'єднана" (ТАКО), створеній у 2005 році братом та сестрою, Дмитром та Тетяною Колесник. Однак у тому році через борги компанії перед банком ПУМБ на одному з підприємств концерну стався конфлікт, під час якого загинула людина. Після чого більша частина його активів перейшла до "Аграрних системних технологій", які наростили земельний банк до 2021 року до 150 тисяч гектарів (162 млн дол).


Агробізнесмени Колесники – люди абсолютно непублічні, але за підрахунками Forbes – Україна у 2021-му році володіли статком у 120 мільйонів доларів.


9) HarvEast Ріната Ахметова та Вадима Новицького (127 тисяч гектарів)


Агрохолдинг HarvEast був створений у 2011 році на базі аграрних активів металургійного комбінату імені Ілліча в Маріуполі (ММК), який перейшов під контроль найбагатшого українця Ріната Ахметова. Його партнером в агробізнесі став "Смарт-холдинг" Вадима Новинського. Оскільки земельні активи HarvEast створювалися на базі агрофірм ММК, після втрати Маріуполя вони були втрачені, але ще є землі у Київській та Житомирській областях, щоправда, і з ними все не так гладко. За словами гендиректора компанії Дмитра Скорянкова, через мінування на Київщині вони засадили кукурудзи в 3 рази менше, ніж зазвичай – 5 тисяч гектарів.


З цієї причини земельний банк HarvEast сьогодні явно менший за заявлені 127 тисяч гектарів (134 млн дол), але скільки саме – невідомо.


10) ІМК Олександра Петрова (120 тисяч гектарів)


У 2007 році розпочалася історія агрохолдингу ІМК Олександра Петрова. Колишній військовий створив потужну компанію, яка займалася переробкою молока та виробництвом сиру "Клуб сиру". Після продажу свого дітища за 200 млн. дол. російському "Ренесанс Капітал" купив свої перші агрокомпанії з 20 тис. га землі. До 2016 року шляхом постійних покупок і оренд земельний банк компанії досяг максимуму в 137 тисяч гектарів, правда в 2021-му його було оптимізовано до нинішніх 120 тисяч га (126 млн дол.) Оскільки всі землі знаходилися в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях , то близько 100 тисяч гектарів на початку російського вторгнення виявилися окупованими.


Проте після деокупації ІМК зміг засіяти свої землі та навіть зібрати 236 тисяч тонн озимого зерна, що у компанії назвали рекордом. При цьому перше півріччя 2023 року принесло ІМК зростання доходу на 62% порівняно з таким же періодом 2022 року – 71,9 млн дол.


Як підрахували "Коментарі", якби ТОП-10 українських агробаронів купували свої землі в українських селян, а не орендували їх, їм довелося б заплатити мінімум 2,1 млрд дол. за сьогоднішніми цінами, а до війни – у рази більше. Проте, ухвалена в Україні практика оренди землі дозволяє лендлордам заробляти мільярди, а то й десятки мільярдів гривень на чужих землях, видаючи його власнику жалюгідні крихти.







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини