Головна Статті Бізнес новини компаній Від списку "Форбс" до забуття: історія невдачливого бізнесмена Олександра Гринька
commentss Cтатті Всі новини

Від списку "Форбс" до забуття: історія невдачливого бізнесмена Олександра Гринька

Олександр Гринько за останні 8 років пройшов шлях зі списку головних мільйонерів країни до участі в численних судових розглядах, де йому доводиться виступати відповідачем

12 червня 2020, 12:05 comments3297
Поділіться публікацією:

Кілька днів тому культовий журнал "Форбс" повернувся в Україну і вперше з 2016 року дав свіжий і точний список вітчизняних мільйонерів. У ньому є як старожили – так звані акули українського бізнесу, так і молоді, проривні, інноваційні люди, які самостійно заробили сотні мільйонів власним розумом і хваткою. Але список "Форбс" завжди цінувався у всьому світі не тільки рейтингом як таким, він ще дозволяє відстежувати невдах. Тих, хто зараз заробляє (або отримує шахрайським шляхом) певну суму грошей і їх швидко втрачає через невміння розпоряджатися фінансами.

Від списку "Форбс" до забуття: історія невдачливого бізнесмена Олександра Гринька

Яскравий приклад – харків'янин Олександр Гринько, нині не удостоєний навіть кількох слів від авторитетного видання. Адже ще в 2012 році він засвітився на 169-й позиції рейтингу. Хоча досвідчений фінансовий оглядач вже тоді міг оцінити перспективу Гринько, адже всього через рік після появи в лавах "мильйонерів", його стали згадувати у негативному контексті у пресі. Журналісти відверто насміхалися над "фахівцем" у сфері нерухомості, який попався на вудку шахраїв, захотівши купити кілька магазинів на Хрещатику за 60 млн грн.

У пошуках можливої вигоди, Олександр Гринько в 2006 році став членом "Партії регіонів" – найвпливовішої на той момент політичної сили країни. За чутками, на зорі накопичення своїх стартових капіталів Гринько одного разу вдало спрацював на ґрунті присвоєння майна. Мова йде про підприємства екс-губернатора Харківської області Євгена Кушнарьова, які Гринько, по суті, охороняв. Зокрема – про "Укргазвидобування", присвоєння якого істотно зміцнило спроможність бізнесмена.

Різні джерела по Харкову твердили про те, що підприємство повинно було дістатися сім'ї вбитого Кушнарьова, якого називали якщо не першою, то й не другою людиною в "Партії регіонів". Євген Кушнарьов, який знаходився на піку політичного визнання  ("Партія регіонів" перемогла на парламентських виборах і стала активно поглинати владу в країні), одним пострілом був викреслений з майбутніх як політичних розкладів, так і фінансових. Гринько швидко зорієнтувався на місцевості та провернув оборудку з "Укргазвидобування". Втім, кейс з даним підприємством з тих пір так і залишився єдиним успішним для нього.

Нагадаємо, що продаж "Укргазвидобування" також тривав довго – угода не закривалася через ряд юридичних неточностей, які коштували чимало нервових клітин Вадиму Новинському, який купив підприємство за 170 млн у.о. Згодом стало відомо, що юридичні негаразди були спровоковані самим Гринько, який свого часу закінчив юридичний вуз, і організував дві компанії – ТОВ "ЮФ "Україна" та ТОВ "Юридична послуга". Як би там не було, але Новінський з Гринько більше ніколи не мав справи на публічному рівні. Так само, як і колишній партнер Гринько по Morgan Gas Limited (володіла 100% акцій "Укргазвидобування") Ігор Воронов. У бізнес-середовищі говорять, що ця угода закріпила за Гринько негативний образ.

Варто відзначити, що на шпальти газет Олександр Гринько вперше потрапив зовсім не після фіаско з магазинами на Хрещатику. Ще за кілька років до цього, у 2007 році, майбутній депутат Харківської міськради звинувачують у незаконному заволодінні 12 960 грн. За словами харків'ян, він нібито зібрав з жителів свого округу по 48 грн на телефонізацію району. "Проводи" так і не були протягнуті в будинки жителів, що останніх сильно обурило і саме тому скандал висвітлили навіть у національних ЗМІ. Інформації про те, що депутат повернув гроші, не було.

У зв'язку з цим виникає логічне запитання – як інвестував свої накопичені капітали Гринько. Наприклад, у Реєстрі судових рішень можна знайти постанови судів про притягнення Гринько до відповідальності за водіння в нетверезому вигляді.

Гринько також опинявся в центрі численних судових розглядів і під час своїх бізнес-пригод. Менш, ніж за три роки після зльоту в Форбс, він створив цілу мережу підприємств (всього ми нарахували 43 фірми).

Всі підприємства, створені Гринько (і\або його рідними, близькими людьми, друзями і спільниками) зареєстровані за одними і тими ж адресами, з використанням однакових номерів телефонів, є учасниками (бенефіціарами) один в одного, часто мають у штаті одну, максимум 2-3 людини, і весь час не платять за рахунками – не важливо, це плата за оренду, або ж податки державі.

Протягом декількох місяців поспіль створювалися кілька ТОВ, які були на 100% засновниками інших ТОВ з аналогічним видом діяльності. А якщо не встигали створювати нове підприємство, то перепрофілювалося "старе", навіть якщо воно зовсім "не підходило" за назвою. У тій чи іншій мірі на підприємствах "кочують" (іноді змінюючи один одного) сам Олександр Гринько, його мама – Раїса Гринько, в деяких підприємствах "засвічена" навіть донька Карина Гринько, нинішня громадянська дружина Олена Тинькевич, і кілька спільників – Ганна Цегла, Петро Куценко, Ольга Липак.

Практично всі фірми знаходяться за своїм ЄДРПОУ у Реєстрі судових рішень, що може свідчити про систематичне порушення закону. Можна припустити, що це або фірми-одноденки, або "прокладки" для відмивання грошей, або "прикриття" для впливових людей. Так, наприклад, телефонний номер 38057-7311300, який вказаний в якості контактного для ряду житлово-будівельних кооперативів, та інших фірм Гринько, також є телефоном ПАТ "Харківський науково-дослідний та проектний інститут "Енергоатомтехніка". Бенефіціарами ПАТ значаться Олександр Гринько та екс-заступник голови Харківської облради Людмила Давидова.

Для опису загальної схеми фіктивних підприємств, в яких фігурує ім'я Гринько, наведемо кілька прикладів.

Одне з найбільш ранніх підприємств ТОВ "ЮФ "Україна" – засновник Олександр Гринько (дата реєстрації 26.06.1997), сьогодні підписант – Ганна Кіприч, а серед засновників – Олена Тинькевич. Серед видів діяльності є і такий КВЕД, як "68.20 – Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна". Не критично як для юрфірми, але все ж примітний факт.

ТОВ "АЛЬФА". Серед засновників – сам Гринько та ТОВ "ЮФ "УКРАЇНА". Керівник – Карина Гринько. Кінцевий бенефіціар – Олена Тинькевич. Діяльність – теж КВЕД 68.20. Податковий борг – 43 731 грн. Підприємство фігурує в десятках кримінальних та господарських судових розглядів

ФОП Грінько Олександр Іванович. КВЕД 68.20. Податковий борг станом на травень 2020 року – 936.94 грн.

ПП "ПАН ". Засновник – ТОВ "Кафе Театральне" (уповноважена особа – Петро Куценко). Уповноважена особа – Карина Гринько. Кінцевий бенефіціар – Олександр Гринько. КВЕД – 68.20. Податковий борг – 14 266 грн. Підприємство було відповідачем у суді перед Харківською міськрадою (заборгувало за оренду понад 215 000 грн).

ТОВ "НАНОМЕДЦЕНТР-ХАРКІВ". Уповноважена особа – Карина Гринько. Серед засновників – Олена Тинькевич. КВЕД – 68.20. Теж злісний неплатник орендної плати.

ПП "ЄВЕ-ГРУП". Уповноважена особа – Петро Куценко. Засновник – Олександр Гринько. КВЕД – 68.20.

ПП "Юридична послуга". Теж операції з нерухомістю. Зв'язка керівництва теж стара – Куценко і Гринько.

ТОВ "Бравия 2010". Засновник – Олена Тинькевич. КВЕД – 68.20. Уповноважена особа – Карина Гринько.

ТОВ "ДАБЛ-ІНВЕСТ ГРУП". Засновники – Олена Тинькевич і Ольга Липак. Керівник – Ольга Липак. КВЕД 68.20.

За номером телефону 380955445929, вказаним як основний у ТОВ "Дабл-Інвест Груп", у системі Youcontrol знаходиться ще одне цікаве підприємство – ТОВ "ТЕССКО", де один із засновників теж Олена Тинькевич, КВЕД 68.20. Представники цього ТОВ взагалі завсідники судових розбірок. То Запорізький окружний адміністративний суд скасує незаконну реєстрацію нерухомості, на яку покладе око Гринько і Ко. То Печерський районний суд Києва скасує договір купівлі-продажу нежитлових приміщень. Причому підставу скасування договору слід навести окремо: "У зв'язку із тім, що свідоцтво про право власності від 12.12.2012, видане Головним управлінням комунальної власності м Києва Виконавчого органу Київської міської ради на підставі Наказу Головного управління комунальної власності м. Київ від 10 грудня 2012р. №1727-С/КІ, відповідно до якого ТОВ "ТЕССКО" належать нежитлові приміщення НОМЕР_2 та НОМЕР_3, загальною площею 348 кв. м., видане на підставі підроблених документів, тому у суду є підстави для визнання його недійсним".

І таких підприємств ще десятки. Усі – з боргами по податках, багаторічними судовими розглядами, і систематичними неплатежами.

Доходить до смішного: іноді, щоб легалізувати операції з нерухомістю Гринько навіть доводиться підставляти під суд власну громадянську дружину. Так, у цьому рішенні "за іпотечне" майно і сам Олександр Гринько, і Олена Тинькевич виступають як відповідач і позивач відповідно.

Додамо, що Гринько числиться ще й засновником "Релігійної громади Преподобного Антонія Великого Харківської єпархії Української Православної церкви".

Зовсім недавно харківськими онлайн-порталами пройшла інформація про те, що Олександр Гринько разом з Раїсою Гринько і Петром Куценко виступили засновниками ЖБК "Тихий квартал", яким безкоштовно віддали більше гектара міської землі у центрі Харкова на пр. Науки) біля станції метро "Ботанічний сад", тобто в одному з найдорожчих районів міста. Однак, за позовом прокуратури суд повернув землю цього ЖБК у власність міста через грубі порушення закону при її виділенні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини