Головна Статті Бізнес новини компаній Жеваго може бути причетним до блокування аукціону "СЕТАМ" безпідставними кримінальними справами
commentss Cтатті Всі новини

Жеваго може бути причетним до блокування аукціону "СЕТАМ" безпідставними кримінальними справами

Аби уникнути оплати будівлі, компанії, що пов'язвують із Жеваго, могли ініціювати порушення кримінальних справ у декількох інстанціях

11 січня 2022, 09:58 comments1554
Поділіться публікацією:

Мільярдер Костянтин Жеваго, який оголошений у міжнародний розшук, може бути причетним до блокування аукціону з продажу будівлі готелю Військово-Микільського монастиря (Київ, вул. Івана Мазепи, 11), який провело Державне підприємство "СЕТАМ". 

Жеваго може бути причетним до блокування аукціону "СЕТАМ" безпідставними кримінальними справами

Костянтин Жеваго - фото: Економічна правда

Так, компанія "Перфом Стандарт", яку пов'язують з Жеваго, звернулась до Шевченківського управління поліції з заявою про порушення кримінальної справи у зв'язку з тим, що "СЕТАМ" нібито незаконно позбавив її статусу переможця цього аукціону.

Нагадаємо, що "СЕТАМ" провів аукціон з продажу будівлі готелю Військово-Микільського монастиря ще 30 квітня 2021 року. Продаж активу відбувся в рамках справи стягнення заборгованості в сумі 348 млн грн з ТОВ "ЗВ Ріелті" на користь збанкрутілої компанії "Росава". Обидві компанії належала Костянтину Жеваго. Через "Росава" Жеваго міг виводити гроші з банку "Фінанси та кредит" на підконтрольні йому компанії, зокрема – на компанію "ЗВ Ріелті", яка отримала від "Росава" безвідсоткову позику на 348,7 млн грн. То ж суд вирішив стягнути із "ЗВ Ріелті" кошти, а виконавець описав та виставив на аукціон будівлю готелю аби повернути кошти кредиторам "Росава".

Аукціон з продажу будівлі виграла компанія "Перфом Стандарт", власником якої є Інна Прилепко, яка працювала на керівній посаді у компанії "АвтоКрАЗ", що також належала Костянтину Жеваго. Компанія повинна була до 19 травня заплатити за актив 307,4 млн грн і ще 3,3 млн грн винагороди "СЕТАМ" за організацію аукціону. 

"Перфом Стандарт" грошей так і не сплатила, тому право придбання активу перейшло до фінансової компанії "Фінтакт", яку теж пов'язують із Жеваго – її бенефіціарами значились особи, що працювали у банку "Фінанси та кредит". Але "Фінтакт" також не сплатила гроші за актив.

Разом ці компанії, ймовірно, аби уникнути оплати будівлі, могли ініціювати порушення кримінальних справ у Голосіївському та Святошинскому управліннях поліції, а на підставі цих справ – добивались аби Голосіївський та Святошинський суди приймали рішення про арешт цього активу, зупинку аукціону і про заборону вчиняти будь-які дії з цією будівлею, в тому числі й оплачувати її придбання. 

Голосіївське управління поліції згодом закрило кримінальне провадження за відсутності складу злочину, але навіть не зважаючи на це, Голосіївський суд тривалий час не скасовував арешт майна. В тож же час кримінальна справа, порушена у Святошинському управлінні поліції, і надалі використовується для блокування аукціону.

І от тепер "Перфом Стандарт" може блокувати конкурс за допомогою порушення ще однієї кримінальної справи, на цей раз вже Шевченківськім управлінням поліції. Можна припустити, що компанія буде домагатись прийняття нової ухвали слідчого судді, тепер вже – Шевченківського райсуду Києва.

Окрім того, "Перфом Стандарт" уже домігся від Господарського суду м. Києва арешту будівлі готелю Військово-Микільського монастиря (Київ, вул. Івана Мазепи, 11), зупинки аукціону і заборони вчиняти будь-які дії з цією будівлею, в тому числі й оплачувати її придбання. На сьогодні Північний апеляційний господарський суд розглядає законність вказаної ухвали.

Дії правоохоронних органів та суддів, які могли в тандемі зупиняти конкурс "СЕТАМ", вже привернули увагу Державного бюро розслідувань (ДБР). Ще у жовтні ДБР порушило кримінальну справу у зв'язку з перевищенням повноважень та протидією виконання ухвали Господарського суду Києва (ухвала про стягнення із ТОВ "ЗВ Ріелті" 348 млн грн) з боку суддів Голосіївського та Святошинського районних судів, прокурора Святошинської окружної прокуратури та інших.

Також подібні дії виникають занепокоєння у "СЕТАМ". Як назначив у інтерв’ю "Діловій столиці" заступник генерального директора з юридичних питань ДП "СЕТАМ" Ярослав Деяк, "майже кожного разу, коли продається ліквідний дороговартісний актив відбуваються якісь перешкоджання реалізації такого активу — щонайменше у 90% випадків".

У свою чергу, приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Ярослав Бережний, на якого покладена імплементація рішення суду про продаж будівлі Військово-Микільського монастиря, звертає увагу на важливість виконання рішення судових інстанцій, які забезпечують права кредиторів. За його словами, судові рішення повинні встановлювати справедливість, а служба забезпечувати їх виконання. Але блокування реалізації активів не дає цього досягти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини