Головна Статті Бізнес економіка Економіка-2021: якими будуть інфляція та курс після пандемії
commentss Cтатті Всі новини

Економіка-2021: якими будуть інфляція та курс після пандемії

«Коментарі» з'ясували, які прогнози дають економісти на наступний рік.

15 грудня 2020, 17:00 comments4918
Поділіться публікацією:

Це був важкий і непередбачуваний рік, і, судячи з прогнозів вітчизняних експертів, наступний буде не набагато легшим. Адже з нами залишається все, від чого хотілося б позбутися — від економічних, політичних і соціальних проблем до повної невизначеності в усіх сферах.

Економіка-2021: якими будуть інфляція та курс після пандемії

Фото: пресслужба НБУ

Що ж нас чекає у 2021-му, наскільки виростуть ціни, яким буде курс, чи зможе пожвавитися економіка — на ці та інші питання "Коментарі" намагалися знайти відповідь разом з експертами.

Причин для оптимізму немає

Сьогодні ми бачимо поглиблення економічної кризи, так що процес відновлення економіки буде затяжним як у світі, так і в Україні, вважає президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко.

"Процес поглиблення економічної кризи в Україні пов'язаний не тільки з пандемією коронавірусу, але і з нездатністю влади ефективно протистояти новим викликам, безліччю системних помилок у сфері державного управління, політичною кризою, — зазначив Вовченко в бесіді з "Коментарями". — Передумов для оптимістичних економічних прогнозів в Україні поки немає. Ми зараз знаходимося на дуже жорсткій "дієті" в плані прямих іноземних інвестицій. Україна в очах іноземних інвесторів ще більше стала високоризикованих регіоном для розвитку їх капіталу".

У нас щодня зростає державний борг, прірва в державному бюджеті, збільшується безробіття, практично всі сектори падають, продовжує експерт. Економіка знаходиться в режимі очікування і невизначеності, і цей період — один з найважчих, тому що нас чекає багато змін, під які потрібно буде швидко підлаштовуватися. Зміни в поведінці людей будуть впливати на розвиток бізнесу, і вже зараз потрібно робити все можливе, щоб стимулювати розвиток нових напрямків, які зможуть стати нашими "годувальниками".

ВВП: прогнози в широкому діапазоні

З огляду на вищесказане, каже Вовченко, очікувати зростання ВВП у 2021 році не доводиться. Щоб вийти хоча б на докризовий рівень потрібно нарощувати експорт, розвивати агропромисловий сектор, IT-сферу, альтернативну енергетику.

Якщо говорити про конкретні цифри, то експерти дають досить суперечливі прогнози, пояснюючи, що в поточних умовах вони є абсолютно невдячним заняттям, оскільки занадто багато буде залежати від епідеміологічної обстановки і превентивних заходів уряду.

"Не дивлячись на появу вакцини, очікувати істотного поліпшення ситуації в доступному для огляду майбутньому не варто: вакцинація відбуватиметься повільно, так що основним способом стримування коронавірусу продовжить залишатися карантин, — вважає аналітик "ТелеТрейд" Сергій Родлер. — Що стосується наслідків новорічного локдауну, то, за даними представників Програми розвитку ООН, близько 10% українських підприємців знаходяться на межі банкрутства. Оцінити реальний збиток складно, адже частка тіньової економіки в країні вкрай велика, але на ділі цифри явно набагато гірше, ніж згідно з офіційними даними. За найоптимістичнішими прогнозами, ВВП за підсумками 2021 року може зрости на 5-6%".

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що зростання економіки у 2021-му складе близько 4%. Експерт пояснює, що це чиста математика — після обвалу у 2020 році навіть невелике пожвавлення покаже статистичне зростання.

На думку аналітика "Центру біржових технологій" Максима Орищака в наступаючому році на українську економіку чекає не зростання, а падіння приблизно на 2%.

"Динаміка зміни ВВП в наступному році буде в широкому діапазоні від -5% до 5%, в залежності від того, чи буде пов'язана з пандемією криза наростатиме або ж "Коронавірусні загрози" будуть ліквідовані", — резюмував економіст Олександр Гаврутенко.

Інфляція: відкладений зростання

Приблизно такий же широкий прогноз можна дати й щодо інфляції, продовжує Гаврутенко. За підсумками року ми можемо побачити як її значне підвищення при продовженні кризи, так і стабілізацію на рівні 6-7% за підсумками хорошого для економіки роки.

"Інфляція, швидше за все, перевищить 6% на тлі відкладеного споживчого попиту, — вважає Сергій Родлер. — Річ у тому, що в поточному році зростання цін стримувалося низькою активністю споживачів, що віддають перевагу економити у важкі часи. Але вже зараз ми спостерігаємо деяке відновлення купівельної активності, що знаходить відображення в цифрах по інфляції: в жовтні вона прискорилася до 2,6% в річному вимірі. Відновлення економічної активності буде сприяти подальшому розгону інфляції".

Олександр Охріменко вважає, що інфляція за підсумками року буде близько 10%.

"У нас завжди після низької інфляції йде так зване відкладене зростання, — пояснює експерт. — Під час кризи інфляція стримувалася панікою, але коли коронавірус піде в минуле і люди будуть менше переживати з приводу фінансових перспектив, вони почнуть більше витрачати і ціни підуть вгору".

Долар: курс буде рости

На думку Олександра Вовченко, курс долара у 2021-му буде тільки зростати, оскільки на сьогодні гривня занадто слабка, щоб забезпечити свою стабільність. В той самий час Олександр Гаврутенко вважає, що курс перебуває під тиском через пандемію, тому є ймовірність, що зміцнення національних валют може спостерігатися як при продовженні кризи, так і після виходу з нього.

"Зараз ми спостерігаємо зниження курсу гривні до долара, який дешевшає на валютному ринку у зв'язку з перетіканням капіталу в більш ризиковані активи, — зазначив у розмові з "Коментарями" Сергій Родлер. — Навряд чи подібна тенденція збережеться надовго, так як в Україні залишається багато невирішених проблем, які відлякуватимуть інвесторів. Крім того, ставка НБУ була відчутно знижена, через що українські папери втратили колишню привабливість для нерезидентів. Іншими словами, повторення історії 2019-го очікувати не варто. В таких умовах набагато більше шансів на зростання курсу до рівня  29 грн за долар і вище, ніж на його зміцнення".

За словами Олексія Куща, в наступному році можна очікувати курс в діапазоні 27-30 грн за долар, оскільки вплив на нього буде різнобічним. З одного боку, на зростання долара зіграють зростання цін на енергоносії і відновлення попиту на імпорт: з відновленням імпорту зростатиме попит імпортерів на валюту. Крім того, з 1 січня можуть скоротитися обсяги прокачування газу через Україну, що зменшить експортну виручку і також зробить негативний вплив на курс.

З іншого боку, говорить Кущ, експорт все менше залежить від металу і все більше від аграрного сектора, що є позитивним фактором, який буде тримати курс. Певну підтримку гривні надасть і постпандемічне відновлення економіки: підтягнеться вгору металургія, можливі зрушення в інших сферах. І, нарешті, можна очікувати чергову розкрутку піраміди ОВДП, в ході якої відбудеться приплив спекулятивного капіталу на ринок від нерезидентів.

Глава аналітичного департаменту Forex Club Андрій Шевчишин розглядає три сценарії для курсу долара: базовий (29,0-30,5 грн), песимістичний (30,0 — 31,5 грн) і оптимістичний (28,5-29,5 грн).

За словами Шевчишина, ключовими факторами, що впливають на прогноз, є кілька факторів: епідеміологічний (як Україна впорається з пандемією, наскільки тривалим буде локдаун), політичний (як ми вийдемо з кризи Конституційного суду і антикорупційного скандалу), економічний (який буде урожай і ціни на світових ринках, які будуть ціни на енергоносії). Від цих факторів залежить співпраця із західними кредиторами та МВФ. Боргове навантаження на 2021-й залишається високою, бюджет-2021 роздутий, і якщо економічна і ділова активність не прийдуть в норму, пережити 2021 рік без інфляційного та девальваційного руху буде неможливо.

Раніше "Коментарі" писали, що українцям масово відмовляють в отриманні 8 тис. гривень матеріальної допомоги у зв'язку з карантином.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини