Головна Новини Бізнес економіка Мільярдні втрати: до чого призведуть шокуючі дані аудиту Нафтогазу
commentss НОВИНИ Всі новини

Мільярдні втрати: до чого призведуть шокуючі дані аудиту Нафтогазу

Експерти пояснили, що відбувається в НАК "Нафтогаз" і можливий шантаж заради корисливих цілей можновладців

9 жовтня 2020, 12:32
Поділіться публікацією:

Аудит НАК "Нафтогаз" показав втрати для бюджету в 75 млрд грн. Матеріали ревізії направлено до СБУ. Багато хто задається питанням: що відбувається з "Нафтогазом" і навколо нього? Це спроба повернути "державу в державі" під контроль народного блага або елементарний шантаж заради корисливих цілей можновладців — на ці та багато інших питань відповіли експерти.

Мільярдні втрати: до чого призведуть шокуючі дані аудиту Нафтогазу

Ймовірний розклад

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько підкреслює, що державний аудит виявив в НАК "Нафтогаз" порушень на 226 млрд грн, Що призвело до бюджетних втрат на 75 млрд грн. Більш того, збитки від діяльності в першому півріччі 2020 року становили 11,5 млрд грн. І збитковість прогнозується на чотири роки вперед.

"Ця інформація викликала ефект холодного душу. Адже за останні роки ми чули про блискучий фінансовий стан "Нафтогазу", рекордні доходи і відрахування до бюджету. Це послужило підставою для нарахування космічних зарплат і премій керівництву НАК", — відзначає експерт.

Також до перемог цієї компанії зараховується підписаний транзитний контракт з Газпромом в кінці минулого року, що дозволило завантажити магістральну трубу на період до 2025 року і отримувати прибуток.

"У рамках підписання угоди про транзит Росія погодилася виплатити НАК борг в розмірі 3 млрд дол., що вона і зробила, — нагадує Володимир Манько. — А перед цим був анбандлінг. Тобто, виділення найбільш ліквідного активу — магістральної труби, створення Оператора ГТС, передача труби йому і передача оператора в концесію на 15 років Магістральному газопроводу України. Може, саме в такому заплутаному схематозі й криється фактичне банкрутство самого "Нафтогазу"? тобто, головні прибутки за транзит російського газу в Європу отримують Оператор ГТС з МГУ, а НАК отримує плату за концесію".

Втім, зазначає експерт, можливі й інші, політичні причини, пов'язані з інформацією про борги.

Володимир Манько пояснює вірогідний розклад: "Влада хоче змінити менеджмент компанії з метою контролю над грошовими потоками. І для цього потрібна інформація про борги. Потім керівництво змінюють, борги раптово знаходять, направляють в бюджет. Люди аплодують".

Хто відповість

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що справа проти "Нафтогазу" запізнилася роки на чотири. На його думку, такий аудит слід провести вже після реверсних схем, зниження видобутку газу і завищених цін на газ для населення.

"Сьогодні питання стоїть виключно так: чи понесе відповідальність Коболєв і його співучасники? На жаль, я сумніваюся, — зізнався Юрій Корольчук. — Лобісти газових схем "Нафтогазу" і в ЄС, і в США включать свої можливості".

Але перспектива, вважає експерт, є, оскільки між самими ж лобістами і реальними контролерами "Нафтогазу" за кордоном сьогодні немає згоди.

Юрій Корольчук зазначає: "Хочеться вірити, що Зеленський проявить політичну волю і спробує повернути "Нафтогаз" — хоча б частково — під контроль держави. Того ж Зеленського може не влаштовувати те, що "Нафтогаз" штучно підвищує ціни на газ для населення і тим самим б'є по рейтингу президента, якого народ традиційно вважає відповідальним за все".

Негласна домовленість

Політичний і економічний експерт Олександр Савченко вважає, що держава не має відношення до подій навколо "Нафтогазу". За його словами, перевірку НАК понад рік тому ініціювала група фахівців в сфері енергетики, щоб показати масштабні порушення.

"Як мені відомо з компетентних джерел, існує негласна домовленість, за якою керівники Нафтогазу отримують незаконні грошові кошти і змушені їх відправляти іноземним кураторам. Відбувалися і відбуваються дикі фінансові зловживання, — запевняє Олександр Савченко. — Ніякого відношення до повернення НАК під контроль держави перевірка не має. З Коболєвим підписали новий контракт. Тобто, нинішню владу, як і минулу, влаштовує узаконене злодійство".

На думку експерта, іноземні куратори, створивши такі органи як НАБУ, САП, штучно вивели зловживання керівництва "Нафтогазу" (також підконтрольна закордонним "партнерам") з-під підслідності органів, які могли б їх зловживання розслідувати.

"Виходить — рука руку миє. НАБУ і САП на все закривають очі, а Нафтогаз допомагає грабувати Україну, виводячи гроші за кордон, — каже Олександр Савченко. — Тепер цікаво, як держава відреагує на дані, що стали надбанням громадськості".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини