Головна Новини Бізнес економіка Зарплати топ-чиновників: наскільки обґрунтовано вводити фіксований рівень окладів
commentss НОВИНИ Всі новини

Зарплати топ-чиновників: наскільки обґрунтовано вводити фіксований рівень окладів

Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв вважає запровадження фіксованого рівня зарплат для спостережних рад та керівництва компаній – «добре скоординованою атакою на корпоративне управління». Експерти висловили виданню «Коментарі» думки стосовно цього твердження

8 липня 2020, 19:13 comments1520
Поділіться публікацією:

За даними різних ЗМІ, щомісячний заробіток голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва сягав від 1,4 до 28,5 млн грн на місяць. На початку травня він заявив, що за квітень цього року його зарплата становила близько 47 тис. грн (після прийняття Верховною Радою відповідного закону, що встановив "стелю" для зарплат на час карантину). Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо того, як знайти "золоту середину" між необхідністю високих зарплат топ-менеджерів, ризиком їх корумпованості у разі, якщо вони будуть отримувати недостатньо, щоб уникнути спокус, і невдоволенням зубожілого населення щодо зарплат "небожителів".

Зарплати топ-чиновників: наскільки обґрунтовано вводити фіксований рівень окладів

Зарплати топ-чиновників: чи є середній варіант

"У такого роду питаннях середній варіант важко досяжний, – вважає політолог, директор Інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павло Рудяков. – Капіталізм диктує свої підходи, в яких немає місця соціальній справедливості".

Капіталізм же український – дикий – ще більш погіршує ситуацію, позбавляючи останньої можливості знайти компроміс, упевнений експерт.

"Додає проблем ще й той факт, що у нас наглядові Ради-це, як правило, інструменти зовнішнього контролю і регулювання, – наголошує Павло Рудяков. – Інакше кажучи, неоколоніальної експлуатації. Їх членам платять наші гроші, працюють вони не на нас".

Зарплати топ-чиновників: міфи і реальність

Фінансовий експерт, експерт інституту Growford Олексій Кущ вважає, що необхідність високих зарплат топ-менджементу базується виключно на міфах. Основних – два.

"Перший – що висока зарплата даної категорії держчиновників запобігає корупції, – говорить експерт. – Проведемо уявний експеримент. Їдучи у відпустку, можна залишити на порозі квартир 10 тисяч доларів і записку в стилі "шановні злодії, беріть це і не заходьте у квартиру". Зрозуміло, що злодій забере і залишені гроші, і все, що відшукає в квартирі, куди обов'язково зайде. Чесний ж людина навіть до грошей не доторкнеться. Так от, якщо людина корумпований по натурі, він буде і величезну зарплату отримувати, і займатися корупцією, обкрадаючи ввірену йому компанію. Запобіжники від корупції – це внутрішній моральний ценз людини (що дуже суб'єктивно) і ефективна робота атикоррупционных органів (коли корупціонерів почнуть саджати всіх без розбору)".

Зарплати топ-чиновників або топ-корупціонерів

Для топ-корупціонерів зарплата в 1 млн грн – лише зручний спосіб легалізувати повсякденні витрати: походи в ресторан, зарплати садівникам, прибиральницям. Але це не дасть можливості формувати активи у вигляді вил та яхт за кордоном. Тому й крадуть, і схематозят, вважає Олексій Кущ.

Другий міф, за його словами, це те, що висока зарплата держчиновників – спосіб виявлення високопрофесійних фахівців.

"Можна, знову ж таки, провести уявний експеримент. На посаду з зарплатою в 100 тисяч потрібно відібрати кращих з кращих. Припустимо, буде десять претендентів. Але якщо ви запропонуєте посаду з зарплатою в 500 тисяч, претендентів буде не в п'ять разів більше, а всього плюс два-три людини, – зазначає експерт. – Тобто, чим більше ми піднімаємо зарплату, тим менше виявляємо високопрофесійних фахівців (у відносних значеннях)".

Олексій Кущ переконаний – повинна бути базова адекватна зарплата для держслужбовців. Захмарні ж не призводять до пропорційного збільшення кількості якісних шукачів. Держава банально переплачує величезні гроші.

"Досить ефективний фільтр для виявлення високопрофесійних фахівців на ринку – зарплата, у десять разів перевищує середню по країні, – вважає експерт. – Тобто, у нас топ-менеджери повинні отримувати максимум 100-120 тисяч – з урахуванням всіх бонусів".

Ну, а всі стогони з приводу обмеження зарплат говорять про те, що в системі тієї чи іншої держкомпанії не хочуть розривати сформувалася кругову поруку, зазначає Олексій Кущ.

"Наглядові ради своїм рішенням освячують діяч правлінь і рад директорів, а ті захищають високі доходи членів наглядових рад, – пояснює він. – І в цій систем збоченого корпоративного управління забулося, що основним інструментом захисту прав акціонера (держави, тобто всіх нас) є контрольно-ревізійна комісія. Вона повинна діяти в структурах держкомпаній, контролюючи діяльність правління, будучи ланцюговим псом акціонерів. Але я щось не пригадую жодного системного річного звіту таких комісій, створених в рамках Наглядової ради для перевірки діяльності управлінців тієї чи іншої держкомпанії. Відсутність цієї інформаційної складової говорить про те, що ніякої боротьби з корупцією не відбувається".

Зарплати топ-чиновників: корупційна складова

Фіксування зарплат в будь-якому вигляді, не є прагматичною політикою, оскільки позбавляє людей мотивації і позначається на ефективності керування або роботи. А також, безумовно, підігріває потенційні корупційні апетити, вважає політичний експерт Дмитро Воронков.

"Так що в цьому я можу погодитися з паном Коболевым, – зазначає він. – Інша справа, що високий дохід топ-менеджерів повинен бути чимось зумовлений, зокрема високим ККД і результативністю. У нашому ж випадку, якщо не брати в розрахунок перемогу в суді над "Газпромом", ми побачили лише "перемогу" у вигляді зростання тарифів".

Дмитро Воронков нагадує, що в одному зі своїх коментарів ЗМІ Коболєв заявляв, що зарплату йому встановив наглядову Раду "Нафтогазу" на ринкових засадах.

"Тільки от, що це за підстави, він так і не спромігся пояснити, – каже політексперт. – Створюється враження, що єдиною підставою є те, що народ став платити значно більші суми за газ – і з'явилася можливість керівництву "Нафтогазу" заохочувати самих себе за це успішне "вимагання". Так що, з моєї точки зору, внутрішня фінансова політика таких структур і фінансові заохочення її топ-менеджерів повинні бути більш прозорими з позиції аргументації. А не політизуватися при кожному незручному випадку".

Зарплати топ-чиновників: інша сторона медалі

Втім, зазначає Дмитро Воронков, є й інша сторона медалі.

"Ця ініціатива цілком миє бути інструментів впливу на керівництво "Нафтогазу". Нагадаю, що у квітні Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону №3279-д про внесення змін до держбюджету-2020. Зокрема, ним передбачено обмеження місячної винагороди і зарплати керівникам, членам виконавчих органів та наглядових рад суб'єктів господарювання державного сектору економіки на період дії карантину, – підкреслює експерт. – Ключовий момент полягає в тому, що мова стосується поки що тільки періоду карантину".

Відповідно, продовжує Дмитро Воронков, влада може мати два інтересу – електоральний у переддень виборів (бо народ негативно впливає на заоблочные зарплати топ-чиновників) і контролюючий. Тобто – спроба зробити "Нафтогаз" більше ручним на тлі вимог МВФ розширити його повноваження Наглядової ради та розглянути питання про скасування призначення Кабміном голови та членів правління компанії.

"Іншими словами, "Нафтогаз" потенційно отримує занадто багато свободи від влади, – пояснює експерт. – А це означає, що кампанія зможе не погоджуватися на всі її вимоги, висунуті в надії отримати новий зовнішній займ. Так що ймовірний політичний підтекст у тому, що відбувається, швидше за все, є".

Раніше "Коментарі" писали, що в Україні в цьому році підвищать розмір мінімальної заробітної плати майже на 300 грн – до 5 тисяч грн. Згідно з попереднім графіком, мінімальну заробітну плату будуть підвищувати восени і двічі в майбутньому році. Так, з 1 вересня цього року "мінімалка виросте до 5 тисяч грн. Потім з 1 січня 2021 року її підвищать до 6 тисяч грн і з 1 липня – до 6,5 тисяч грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини