Головна Статті Бізнес фінанси Криптобіржа Exmo: бізнес та власники
commentss Cтатті Всі новини

Криптобіржа Exmo: бізнес та власники

Торгівля криптою, бізнес у Росії, викрадення, наркотики за крипту та підставні особи – що відомо про криптобіржу Exmo, що працює в Україні.

9 лютого 2024, 06:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Незважаючи на низку змін у законодавстві, український ринок криптовалюти продовжує залишатися багато в чому "Terra Incognita", тобто закритим та маловідомим. А за подібних обставин завжди знайдуться "скелети у шафі". "Коментарі" вже писали про діяльність однієї з двох найпопулярніших в Україні криптобірж — Kuna і ось настав час написати про її "старшу сестру" — біржу криптовалют Exmo.

Криптобіржа Exmo: бізнес та власники

Що відомо про криптобіржу Exmo. Фото з відкритих джерел

10 років на ринку крипти – біржа Exmo

Як свідчать дані ЗМІ, на ринку криптовалюти для Exmo все почалося в 2013 році з появи криптообмінника ExMoney, сервісу популярного в Європі досі. Через рік, 2014-го, Exmo була зареєстрована вже як криптобіржа, яка належала британській компанії ЕХМО ЕНТЕРРРІСЕ LТD з офісами у Британії, Литві та Польщі.

За даними прес-служби самої біржі, щоденний оборот становить 60 млн. дол., а валюти, в яких торгують на EXMO, включають польський злотий, американський долар, євро та гривню.

Як стверджують на спеціалізованих сайтах, біржа EXMO має багато плюсів:

  • — великий вибір торгових пар.
  • — підтримка фіатних валют, тих самих злотих, доларів, євро та гривні;
  • — низький рівень комісій, максимум 0,3%;
  • — простий інтерфейс та гарне забезпечення безпеки;
  • — наявність додаткових можливостей — кешбек, чат, реферальна програма.

До мінусів ж віднесли відсутність роботи з клієнтами зі США, часту зміну умов введення та виведення коштів, обов'язкову верифікацію користувачів та низьку ліквідність за деякими торговими парами валют.

Також у біржі є два сайти – exmo.me та exmo.com.

Загалом, як стверджує сайт компанії, EXMO входить до числа 40 найкращих бірж на CoinGecko, обслуговує понад 1 мільйон користувачів KYCed і щомісяця співпрацює з більш ніж 4000 активними трейдерами.

Але попри подібні регалії, як і у випадку з криптобіржею Kuna, біржа EXMO здебільшого призначена саме для клієнтів з України та меншою мірою країн Східної Європи. Це пояснюється знову ж таки тим, що її власниками є українці, наприклад, із 6 осіб її керівництва лише двоє – громадяни інших країн.

Російський слід та викрадення аналітика чи співвласника – ранні роки роботи криптобіржі EXMO

Про те, що біржа EXMO працювала в Росії та допомагала купувати або продавати криптовалюту громадянам країни-окупанта, на самій біржі особливо не приховували, але після початку масштабної агресії вже у квітні заявили, що припиняють свою роботу у РФ. Нібито весь російськомовний сервіс для торгівлі криптовалютами продали казахстанському розробнику програмного забезпечення. Також з компанії пішов російський бенефіціар Едуард Барк, який передав свою частку генеральному директору EXMO Сергію Жданову.

Криптобіржа Exmo: бізнес та власники - фото 2

Але зв'язок криптобіржі з РФ був відомий значно раніше, головним чином через кримінальну подію – викрадення у Києві виконавчого директора біржі, росіянина Павла Лернера 26 грудня 2017 року. Щоправда, вже через 3 дні його відпустили, але, як стверджував радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, як викуп викрадачам передали понад 1 млн доларів у біткоїнах. Сам Лернер пізніше стверджував, що це були навіть 2 млн доларів або 101 біткоїн.

Втім, один із засновників EXMO Іван Пєтуховський в інтерв'ю в 2018-му році відразу ж заявив, що Павло Лернер не був співзасновником біржі, але стояв біля її витоків і був одним із найстаріших та найдосвідченіших співробітників компанії. Сам Лернер також пізніше наголосив, що хоч і був одним із творців біржі, виконував він це за дорученням засновників проєкту.

А ось згаданий вище громадянин РФ Едуард Барк, який пішов із криптобіржі у квітні 2022 року, був партнером ще як мінімум в одній фірмі.

Йдеться про компанію ТОВ "Лалана груп", до 23 жовтня 2023 року — ТОВ "Ексмо ексчейндж Україна", створену в лютому 2021 року. Фірма займалася якимось бізнесом у сфері IT та задекларувала у 2021-2022 роках близько 3 млн грн доходу.

Криптобіржа Exmo: бізнес та власники - фото 3

Але ще цікавіше, Едуард Барк, це ніхто інший, як згадуваний Іваном Пєтуховським у своєму інтерв'ю другий засновник EXMO – Едуард Ануфрієв. Водночас у різних статтях та відеосюжетах у Ютубі присутній співвласник криптобіржі Едуард, іноді Едвард Барк, якого у своєму інтерв'ю Пєтуховський не згадував.

Але головне, достатньо подивитися на фото на сторінці в соцмережі Instagram Едварда Барка та старе фото керівництва біржі EXMO, щоб зрозуміти, як Барк звався раніше.

Криптобіржа Exmo: бізнес та власники - фото 4

Власник фірми злісний боржник – хто володіє українською юрособою EXMO

За даними аналітичного сервісу YouControl, прізвища Івана Пєтуховського та Едуарда Ануфрієва стояли поруч, щоправда в минулому, лише в одній компанії — ТОВ "Коло індастріал компані".

За даними іншого аналітичного сервісу clarity-project, ця компанія раніше називалася ТОВ "Ексмо Україна". До речі, судячи з даних цього ж сервісу, в якій Едуард Ануфрієв фігурує у 2019-му році, а Едуард Барк у 2021-му стає зрозумілим, коли російський бізнесмен змінив прізвище.

Втім, у 2021-му році ТОВ "Коло індастріал компані" було переписано на іншого власника — якогось мешканця обласного центру Кропивницький Артема Саржевського, який сплатив статутний фонд у 3,9 млн грн. І цей факт виглядає разючим, адже в судовому реєстрі можна знайти позов "Універсал банку" до Артема Саржевського на заборгованість за кредитом у 25 тисяч гривень, які до лютого 2021 року він так і не виплатив. Але якимось чином, через 5 місяців, у липні 2021 року, Саржевський купує компанію, яка у статутному фонді коштує майже 4 млн грн, а за її продажу на відкритому ринку може "потягти" мільйони доларів.

Слід зазначити, що власникам ТОВ "Коло індастріал компанії" є чого побоюватися. І справа не тільки в тому, що компанія згадується у справах про торгівлю наркотиками: нібито деякі наркоділки оплачують купівлю наркотиків криптою через EXMO.

Фінансові показники ТОВ "Коло індастріал компані" за 2020 рік склали 15,1 млн грн. Нагадаємо, маючи оборот на день у 60 млн дол. і комісію в 0,3%, біржа EXMO може заробляти до 180 тисяч доларів або понад 6 млн гривень на добу. Щоправда, оскільки "материнська" компанія зареєстрована у Великій Британії, то і левова частка цього доходу йде явно до ЕХМО ЕНТЕРРРІСЕ LТD і податки сплачуються там же.

Але що буде, коли питання оподаткування віртуальних активів в Україні буде остаточно вирішене, і тоді податківці займуться подібними вітчизняними компаніями всерйоз.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини