Головна Статті Бізнес історії успіху Від лікаря до мільйонера: метаморфози Тетяни Бахтеєвої
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Від лікаря до мільйонера: метаморфози Тетяни Бахтеєвої

Кар'єрний шлях Тетяни Бахтєєвої викликає чимало запитань

2 липня 2020, 19:07 comments4149
Поділіться публікацією:

Сучасна Україна – місце, де можливі будь-які карколомні кар'єри. Яскравим прикладом цього є заслужений лікар України, доктор медичних наук, кавалер декількох орденів, екс-народний депутат України чотирьох скликань поспіль, а нині просто громадський діяч Тетяна Бахтеєва.

Від лікаря до мільйонера: метаморфози Тетяни Бахтеєвої

Тетяна Бахтеєва: від лікаря до депутата

Бахтеєва, яка народилася в 1953 році в Донецьку, своїм шляхом обрала медицину. Відразу після закінчення медичного вузу, 24-річна Тетяна Бахтеєва пішла працювати лікарем терапевтом в лікарню одного з невеликих міст області – Ясинувату.

Вже через 3 роки вона опинилася в одній з міських лікарень обласного центру Донецька, та за 11 років пройшла шлях від дільничного терапевта до заступника головного лікаря. Незалежність України в 1991 році Бахтеєва зустріла головою обласної медико-санітарної експертної комісії по огляду чорнобильців. За малозрозумілою більшості абревіатурою МСЕК насправді ховається одна з найприбутковіших сфер тіньового "бізнесу" медицини. Адже саме ця комісія вирішує питання про надання статусу чорнобильця, інваліда, а також про всі виплати і пов'язані з ними пільги.

У 1994 році майбутній нардеп стала головним лікарем Донецького обласного лікувально-оздоровчого центру для лікування та обслуговування осіб, потерпілих при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, і тоді ж отримала перший досвід у політиці, ставши депутатом Донецької міськради. Ще через 3 роки, в 1997 році, Тетяна Бахтеєва стала генеральним директором і головним лікарем Донецького обласного клінічного територіального медичного об'єднання (ДОКТМО), який об'єднав кілька медустанов.

З останньої посади Бахтеєва і пішла у велику політику, в 2002 році стала народним депутатом України по мажоритарному округу №42 від партійного блоку "За єдину Україну", головну скрипку в якому вже тоді грала "Партія регіонів". На наступні 16 років вчорашній лікар зв'язала свою долю з великою українською політикою, пройшовши шлях від члена до голови постійної комісії ВР з питань охорони здоров'я.

Втім, на своєму посту в Комітеті охорони здоров'я нардеп запам'яталася не стільки роботою щодо поліпшення медичної сфери, скільки протистоянням з іншим членом ПР від медицини – Раїсою Богатирьовою, яка займала посади міністра охорони здоров'я і навіть секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Шлях Тетяни Бахтеєвої від лікаря до нардепа завдяки авторитету

Багато ЗМІ намагалися з'ясувати, як скромному лікаря-терапевта Бахтеєвій вдалося досягти таких висот. За їх версією сталося це завдяки її рідним: колишньому чоловікові Алімжану Бахтеєву і дочки Ірини, вірніше її нареченому Тимуру Валітову. Перший, який перебував на службі у широко відомого на Донбасі Владислава Дрегера нібито доніс прибуткову "тему" до дружини, а сама Бахтеєва допомогою Тимура Валітова, — до колишнього нібито родича і бізнес-партнера такого собі Євгена Такташева, гендиректора ЗАТ "ФК" Шахтар". Останній — людина, можна сказати, легендарна. Цього чоловіка (помер у 2006 році), ЗМІ називали одним з головних авторитетів Донбасу часів "лихих 90-х", який допомагав будувати кар'єру Рінату Ахметову.

Але як би там не було, саме на початку 2000-х Тетяна Бахтеєва увійшла у вищі ешелони української влади, які, проявляючи неабияку гнучкість, згодом вже не покидала.

Так, ставши нардепом від ПР Тетяна Бахтеєва, тим не менш, під час президентства Віктора Ющенка зуміла подружитися з владою і стала заступником голови опікунської ради благодійної програми "Дитяча лікарня майбутнього", ініційованої президентом України та його дружиною Катериною Ющенко.

Участь Бахтеєвої в проекті, очевидно, була високо оцінена Віктором Ющенком. У грудні 2008 року він нагородив її Орденом княгині Ольги I ступеня.

Президентство Віктора Януковича – період найвищого могутності для Тетяни Бахтеєвої

Проте співпрацю з владою в часи Віктора Ющенка соратники Бахтеєвої з "Партії регіонів" швидко забули. І з 2006 року, вже на посаді голови Комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяна "розгорнулася на повну".

Як писали ЗМІ, нардеп взялася активно "вирішувати" питання тендерів на закупівлю ліків за рахунок бюджетних коштів, допомагаючи в цьому питанні більше 30 компаній, серед яких ПАТ "Укрмедтехніка", ТОВ "Медгарант", ТОВ "Медикалгруп-Україна", ТОВ "Горал", ТОВ "Бризанта", ТОВ "Ілатанмед", ТОВ "Медична торгівельна компанія" та інші.

Однак найбільш активну співпрацю преса приписувала Бахтеєвій з братами Володимиром і Германом Фісталями, синами відомого у всьому світі донецького лікаря Еміля Фісталя, директора Інституту невідкладної і відновної хірургії імені Гусака і Донецького опікового центру.

За даними ЗМІ, брати, активно займаючись бізнесом, контролювали більше 20 компаній, які працювали у сфері поставок медикаментів і медичного обладнання. Як писали ЗМІ, "з допомогою" нардепа фірми тільки в 2011 році виграли тендерів на 1,5 мільярда гривень, у 2012 році – на 1,8 мільярда. При цьому націнка на тендерах коливалася від 35% на медикаментах, і до 350-510% на медобладнанні.

Парламентарій відчувала себе настільки впевнено, що навіть дозволила собі протистояння з Раїсою Богатирьовою, яка також курирувала питання держзакупівель в медицині. Результатом стала чехарда з міністрами охорони здоров'я в 2010-2011 роках, що тривала до тих пір, поки відомство не очолила колишня до цього секретаря РНБО Богатирьова.

Так і тривало протистояння двох простих лікарів з Донецька, аж до 2014 року.

Тетяна Бахтеєва і "гемодіалізна мафія"

Революція гідності радикально змінила "розклади" у владній верхівці країгт, але "потопити" Бахтеєву не змогла. Склад Верховної Ради VIII скликання без неї обійтися не зміг. Займаючи високий порядковий номер "9" в списку "Опозиційного блоку", Тетяна Бахтеєва знову потрапила в Комітет ВР з питань охорони здоров'я, правда, цього разу, вже не як його голова, а лише як голова підкомітету з питань медичного страхування.

Слід впливу Тетяни Бахтеєвої ЗМІ бачили в низці кадрових призначень. Наприклад, в призначенні у жовтні 2016 року голови Держлікслужби Наталії Гудзь, яка до роботи в держорганах була виконавчим директором асоціації фармацевтичних компаній "Партнерство і довіра", де вона була почесним президентом.

Фаворити нардепа брати Фісталі їх бізнес-структури не раз "світилися" у скандалах. Так, у лютому 2016 року працівники Управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції в місті Києві викрили злочинну схему розкрадання бюджетних коштів, виділених на закупівлю комплектів для проведення гемодіалізу для хворих киян на суму 82 мільйони гривень. Мова йшла про ТОВ "Медична торгівельна компанія" та ТОВ "Румед".

В цілому, як писали "Наші гроші", брати Фісталі, яким на той момент протегувала Тетяна Бахтеєва, зосередили свої інтереси в сфері поставок препаратів для гемодіалізу. Журналісти сайту порахували, що за 2017 і першу половину 2018 років фірми, афілійовані з братами, заробили на постачаннях для гемодіалізу 192,7 млн грн. Втім, це мінімальна частка в порівнянні з 3 іншими учасниками ринку, які розділили приблизно 1,3 млрд грн. Коли після 2014 року покровитель почала здавати позиції, це не могло не позначитися на фінансовій складовій бізнесу братів.

У 2019 році втрата впливу Тетяни Бахтеєвої стала очевидною остаточно: вперше з 2002 року вона не потрапила в парламент. Як і 5 років тому політик зв'язала свою долю з "Опозиційним блоком", зайнявши 26-е місце у виборчому списку. Але після розколу партії роком раніше і створення "Опозиційної платформи – За життя", Опоблок не зміг подолати бар'єр в 5%, задовольнившись лише 3,03% голосів виборців.

Тетяна Бахтеєва: життя після Ради та громадська діяльність

Залишившись "за бортом" парламенту, Тетяна Бахтєєва, тим не менш, не пішла з суспільно-політичного життя країни. 9 січня було заявлено про створення Всеукраїнської громадської організації "Земляцтво – Рідний Донбас".

"Нас усіх об'єднує те, що ми родом з Донбасу, і те, що ми всі земляки. Мета нашої організації — об'єднати усіх разом в дуже важкий час в ім'я лише одного слова – "мир". Це непросте, але найголовніше слово. Мир потрібен всій Україні, бо без нього не буде процвітаючої України. І без Донбасу не буде успішної, процвітаючої України", — цитували ЗМІ слова, сказані на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" Тетяною Бахтеєвою.

Справа словами не обійшлася – у лютому Бахтеєва спільно з тодішнім радником секретаря РНБО Сергієм Сивохою відвідали Слов'янськ і допомогли Обласній дитячій лікарні медичними інструментами для терапевтичного, хірургічного, ЛОР та травматологічного відділень. Правда, це викликало обурення у користувачів соцмереж, що, втім, екс-нардепа не зупинило. Вона як і раніше намагається залишатися у фокусі уваги ЗМІ. Щоправда, з початком епідемії коронавірусу переключилася з призову надати допомогу лікарям і жителям Донбасу, на проблеми, пов'язані з новою інфекцією, і навіть більш глобальні – впровадження страхової медицини і медреформи.

Тетяна Бахтеєва: комерційна діяльність

Громадська діяльність, безперечно, справа непогана, але безоплатна. І тут в самий раз задатися питанням – за рахунок чого, власне, живе екс-нардеп Тетяна Бахтеєва?

Нещодавно вона подала декларацію про свої доходи за 2019-й. Більшу частину цього року Тетяна пробула членом парламенту. Згідно з даними, її можна охарактеризувати як людину досить заможну, але і тільки.

У власності екс-нардепа 2 квартири – 141 і 146 квадратних метри, а також колекція ювелірних виробів невизначеної вартості, готівку у вигляді 391 421 гривні, 108 000 доларів і 53 000 євро. Ще 297 771 гривню Бахтеєва зберігає в банках.

Щодо доходів, то в 2019 році вони склали 506 349 гривень заробітної плати нардепа, 304 262 гривні компенсації витрат, пов'язаних з депутатськими обов'язками, 206 576 гривень пенсії, 34 427 гривень банківських відсотків і 989 750 гривень від продажу рухомого майна (судячи з усього, маються на увазі апартаменти площею 112 квадратних метрів у кримській Алушті; у всякому разі, у декларації за 2018 рік вони є, а роком пізніше – відсутні).

Проте, за даними ЗМІ, сліди Бахтеєвої постійно "спливають" у сумнівних угодах. Так, за даними організації StateWatch, в середині грудня після декількох місяців заборони на здійснення бюджетних видатків Одеський національний медичний університет заплатив 23 мільйони гривень приватним фірмам ТОВ "Медхолдинг" і ТОВ "Медгарант", які фігурують у кримінальних справах про постачання медтехніки за завищеними цінами. У свою чергу, громадський рух "Чесно" пов'язує ТОВ "Медгарант" з Тетяною Бахтеєвою. Засвітилося ТОВ і у весняних закупівлі апаратів ШВЛ для одеських лікарень на суму 20,5 млн грн.

За даними аналітичної платформи YouControl фірма належить якомусь Олександру Островському, який заробив на держтендерах за 2019-2020 роки 862,15 млн грн.

Цікава ситуація і з настільки улюбленими Бахтеєвою, за даними ЗМІ, братами Фісталями.

Останній найбільший тендер на поставку витратних матеріалів для проведення гемодіалізу для міської лікарні №10 міста Запоріжжя на суму в 23,958 млн грн. 9 червня виграло ТОВ "Артоніка". Підприємство працює на фармринку України з травня 2017 року, і з 2019 року запрацювало на держтендерах 141,5 млн грн.

Вже після публікації цієї статті ТОВ "Артоніка" звернулася до редакції та справедливо зауважило, що компанія не заробила на держтендерах 141,5 млн грн., а за результатами тендерів на платформі Prozorro уклало угоди з відповідними замовниками на цю суму.

"При цьому загальна вартість укладених договорів, яка окрім всього включає в себе вартість товару, витрати на його транспортування і монтаж, не є заробітком Товариства. Заробітком юридичної особи є прибуток, який суттєво відрізняється від наведеної суми і може входити до суми договору", — підкреслили представники ТОВ "Артоніка". 

Власником фірми за даними YouControl є Світлана Миколаївна Курченко, яка також займає посаду директора ТОВ "Автоспецпром", а раніше була директором ТОВ "Український Центр медичної сертифікації та прогнозування". До обох підприємств мають відношення брати Фісталі. Так, ТОВ "Автоспецпром" вони продовжують володіти безпосередньо, а ТОВ "УЦМСП" хоча і формально належить іншій людині, але раніше також було підконтрольне Володимиру і Герману.

Взявши під увагу цей збіг, можна припустити, що ТОВ "Артоніка" також насправді підконтрольне братам Фісталям і через нього вони продовжують свій успішний бізнес на компонентах для гемодіалізу. В такому випадку залишається відкритим питання – чи знайшли брати собі нового покровителя, який допомагає їм отримувати замовлення на сотні мільйонів гривень на рік, або ж Тетяна Бахтеєва, незважаючи на відхід з ВР, продовжує володіти впливом, достатнім для відстоювання і навіть зміцнення бізнес-інтересів своїх багаторічних партнерів.

У заяві, яку після публікації отримала редакція видання "Коментарі" від ТОВ "Артоніка", підкреслюється, що ніякого зв'язку між компанією та Фісталями немає. В ТОВ "Артоніка" стверджують, що підприємство не має та ніколи не мало відношення до громадян Фісталів, оскільки за весь час існування єдиним засновником (власником) Товариства була і є Курченко Світлана Миколаївна.

"Офіційно заявляємо, що громадяни Фісталі не є ані засновниками, ані кінцевими бенефіціарами ТОВ "Артоніка", а протилежні твердження є недостовірною інформацією", — підкреслили у компанії.

У листі, який після публікації статті був спрямований до редакції "Коментарі", "артоніці" також зауважують, що починаючи з моменту свого створення, ця компанія є суб'єктом підприємницької діяльності, яке у повній відповідності до Закону України "Про публічні закупівлі", відкрито та в межах специфіки своєї діяльності бере участь у закупівлях, що оголошують різні установи, зокрема на порталі державних закупівель prozorro.gov.ua.

"Будь-яка людина, представник ЗМІ чи контролюючих органів можуть відслідкувати всі закупівлі, у яких брало участь ТОВ "Артоніка", отримати доступ до всіх документів, які подавалися учасниками таких закупівель в складі тендерної документації, в т.ч. комерційних пропозицій, та пересвідчитись, що всі закупівлі, в яких перемогу здобуло Товариство, відбулися за конкурентними процедурами, — кажуть у компанії. — Підкреслюємо, що всі перемоги на тендерах ТОВ "Артоніка" здобуло виключно завдяки наданню найнижчих цінових пропозицій, а не лобіюванню його інтересів будь-якими сторонніми особами".

Раніше "Коментарі" писали, що в Україні дистанційна доставка ліків набирає популярність: щодня оформляється понад 1000 замовлень з усіх регіонів країни. На початку карантину показник був удвічі меншим – 500. Зокрема, за останні три місяці українці замовили майже 55 тисяч посилок з медикаментами через новий сервіс "Укрпошти", який був запущений на початку карантину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини