Головна Статті Бізнес податки Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету
commentss Cтатті Всі новини

Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету

Між львівським адвокатом Василем Костюком, керівником податкової служби у Львівській області Олександром Кресяком і невиконанням бюджету на десятки мільярдів гривень може бути прямий зв'язок. Наші журналісти розбиралися – який саме

1 червня 2020, 17:16 comments7221
Поділіться публікацією:

На початку травня співробітники СБУ провели обшуки у голови Державної податкової служби Сергія Верланова і його співробітників у Київській, Львівській, Миколаївській, Волинській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській і Донецькій областях та у місті Києві. Таємниці з причини обшуків у відомстві Івана Баканова робити не стали і заявили, що підозрюють податківців у створенні організованої злочинної групи і схеми незаконного формування кредиту з податку на додану вартість. Держбюджет за подібних махінацій втрачає десятки мільярдів, а відповідальними за це можуть бути офіційні особи ДПС України. "Коментарі" детально розбиралися, що стоїть за втратами держбюджету, що обчислюються десятками мільярдів гривень.

Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету

Схеми з ПДВ: спецслужба проти ДПС та "податкових скруток"

Історія вийшла на світ у квітні, коли народний депутат України Гео Лерос на своїй сторінці в Facebook виклав довідку, в якій йшлося про існування злочинної групи в ДПС України, що спеціалізується на схемах з ПДВ, що принесло бюджету України збитків на 25,5 млрд грн за вісім місяців.

Про розкрадання податкової на махінаціях з податком на додану вартість на суму в 5 млрд грн заявляв у ЗМІ та вже екс-міністр фінансів Ігор Уманський. Для розслідування цих фактів у Верховній Раді навіть було створено слідчу комісію.

Державна служба фінансового моніторингу ж повідомила про близько 30 млрд грн. У відомстві вважають, що ці кошти були здобуті злочинним шляхом і кінцева мета злочинців – відмивання грошей.

Напевно останньою краплею став звіт Державної казначейської служби України, у якому було сказано, що за січень-травень 2020 року вітчизняні податкові та митні органи зібрали всього 84,9%, що в грошовому еквіваленті дорівнює 49,126 млрд грн.

Втім, сам Сергій Верланов свою провину у провалі роботи ДПС спростував, заявивши на своїй сторінці в Facebook, що "хоча ВВП і промислове виробництво падали, податкові надходження до бюджету зростали, тобто ДПС працювала на країну і не давала нечистим на руку ділкам розкрадати бюджетні кошти". Також головний податківець туманно пообіцяв "зробити все, щоб податкова знову не перетворилася на годівницю для шахраїв і корупціонерів".

Схеми з ПДВ: "податкові скрутки" на десятки мільярдів

Але що таке "податкова скрутка", через яку розгорівся весь сир-бор і що спонукало офіційних осіб кидатися звинуваченнями в розкрадання десятків мільярдів гривень?

"Скрутка" – сленгова назва популярної махінації, пов'язаної з режимом сплати податку на додану вартість. Будь-який товар всередині України автоматично стає дорожчим на 20% через закладений в нього ПДВ, що дає махінаторам масу простору для фантазії і заробітку.

Як це працює? Припустимо, якась не зовсім охайна фірма офіційно завезла в Україну продуктів харчування на 10 млн грн., з яких 2 млн грн. або 20% віддала у вигляді ПДВ за розмитнення вантажу. В обмін фірма отримала податкові накладні про сплату ПДВ і повністю "чистий" вантаж. Потім фірма, як це часто буває у вітчизняній торгівлі, реалізувала свій вантаж за готівку, залишившись з накладними про сплату ПДВ, які можна вигідно "продати" іншій нечистоплотній фірмі, що бажає на підставі цього списати зі своїх податків ПДВ у розмірі 2 млн грн., які імпортер вже сплатив на кордоні.

Фірма-клієнт здійснює фіктивну покупку якогось товару, а фактично просто податкових накладних про сплату ПДВ на 2 млн грн. Правда, існує проблема: списати ці 2 млн грн. зі своїх податків фірма-клієнт може тільки в тому випадку, якщо вона використовує куплений товар в своїй діяльності. Іншими словами, якщо клієнтом є швейна фабрика, то, купивши продукти харчування на 10 млн грн., формально списати ПДВ на 2 млн грн. після їх покупки вона не може.

У цьому випадку на допомогу приходять працівники ДПС, які проводять в електронній базі даних відомства підміну даних про товар, придбаний кінцевим клієнтом – швейною фабрикою та продукти харчування на паперах "перетворюються" в настільки потрібну для неї тканину. Цей процес і називається "податковою скруткою", є ключовим в махінації і вартує, до речі, порівняно недорого, до 1,5% від загальної суми операції, що віддається в руки співробітників податкової.

Василь Кресяк: дороге житло і бізнес-дружина

Тут саме час згадати про податківців Львівської області – регіону, звідки родом голова ДПС Сергій Верланов. Конкретніше – мова про в. о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області Василя Кресяка. Він прийшов в податкові органи в 30-річному віці і за наступні 23 роки зробив кар'єру. 30 липня 2019 року Кресяк став в. о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області.

У тому самому дописі зі сторінки Гео Лероса, Василь Кресяк іменується "нижнім рівнем угруповання" в ДПС, що спеціалізується на махінаціях з ПДВ. Примітно, що офіційна біографія тимчасового голови львівської податкової виглядає досить непоказно, а в конкретних корупційних скандалах його ім'я не згадується і "папери Лероса", скоріше, є винятком з правила.

Проте вивчення декларації про доходи Василя Кресяка демонструє істотне зростання добробуту львівського податківця всього за кілька років. Зараз родині голови львівської податкової належать 12 об'єктів нерухомості від підвалу до земельної ділянки площею 4307 квадратних метрів, причому 9 з цих об'єктів стали власністю Кресяка вже після 2014 року.

Тут важливо пам'ятати дві події:

– у листопаді 2014 року Василь Кресяк був призначений заступником начальника Головного управління ДПС у Львівській області, що, безсумнівно, збільшило його можливості для зростання матеріального благополуччя;

– у червні 2015 року його дружина, Олександра Кресяк, стала приватним підприємцем, що надає послуги по операціям з нерухомістю та громадського харчування.

Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету  - фото 2

Втім, "перлину" своєї нерухомості – житловим будинком у 316 квадратних метрів вартістю 598 492 гривні (у 2006 році дорівнювало 118 тис. дол.) Кресяк придбав 14 років тому, в свою бутність начальником управління оподаткування юридичних осіб.

Але найдорожчою і найбільш підозрілою покупкою Василя Кресяка стало придбання в 2015 році квартири у Львові площею 96 квадратних метрів і вартістю 3 млн 609 тис. грн. Це при тому, що сукупний дохід родини Кресяків за 2014 рік склав всього 78 тисяч 812 гривень!

Зате в плані авто Кресяк відносно скромний – легковий автомобіль, 6-річний Subaru Outbak, є тільки у дружини Олександри, та й їздить вона по довіреності, одержаній від власника – якогось Володимира Возняка.

Що стосується доходів, то головним офіційним "годувальником" подружжя Кресяків є Олександра, чий дохід від бізнесу в 2019 році склав 985 605 гривень, в той час як сам глава податкової Львівщини заробив 319 144 гривні. Також у Кресяків у вигляді готівки зберігаються 660 тисяч гривень, 37 тисяч доларів і 17 тисяч євро. А ось в банках сімейство тримає всього 89 138 гривень.

Львівські "скрутки": зв'язок Василя Костюка та податкової

Як видно з декларації, у СБУ як мінімум був привід уважніше придивитися до діяльності чиновника. Правда, тут слід сказати, що основним вигодонабувачем із львівських скруток вважається все-таки не Василь Кресяк, а адвокат Василь Костюк. За даними ЗМІ, останній спеціалізується на наданні послуг з переведення в готівку коштів та ухилення від податків. Його "обнальные" контори, фіктивні підприємства і конвертаційні центри в кращі роки мали річний оборот до 5 млрд грн., тепер знижений до 1 млрд.

Інтересу до своєї персони сам Костюк не любить. У всякому разі, у 2015 році журналісти проекту "Корупція Інфо" пов'язали вибух авто свого директора з серією статей-розслідувань діяльності львівського адвоката. Втім, ніякого зв'язку з Костюком розслідування цього факту не виявило.

Складніше з правоохоронцями, які розслідують справу про формування незаконного податкового кредиту ТОВ "Марселл" на суму 4,3 млрд грн. Хоча структури, пов'язані з Костюком офіційно, вже припинили свою діяльність, як, наприклад, запорізьке ТОВ "Фрутта опт торг", суди по їх діяльності тривають досі.

За даними Telegram-каналу "Дон Кіхот", що орієнтований на висвітленні махінацій з ПДВ, у Львівській області працюють понад 20 фірм, що спеціалізуються на "податкових скрутках", багато з яких належать Василю Костюку.

Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету  - фото 3

Прикладом може служити ланцюжок, за яким зусиллями чотирьох львівських фірм різні продукти харчування внаслідок фіктивних угод купівлі-продажу в іншому львівському ТОВ "Малефісента" акумулюється товар на суму понад півмільярда гривень. Фірма, яка акумулює такими гігантськими сумами, працює всього рік і має статутний фонд в 10 тисяч гривень. Більш того, вона фігурує в цілому переліку фіктивних фірм, підозрюваних в участі в розкраданні державних коштів як шляхом "перемог в держтендерах", так і в ухиленні від податків. Тим не менш, ТОВ "Малефісента" продає акумульований нею в результаті угод товар на 535,5 млн грн. При цьому, купуючи в основному м'ясо, риба та фрукти, продає фірма чомусь тільки зерно, що може вказувати на реалізацію "податкової скрутки".

Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету  - фото 4

За допомогою ще однієї прокладки – ТОВ "Львів гросс", весь "товар" на суму 617 млн грн. опиняється у львівському ТОВ "Велан південь трейд", яка таким чином стає власником ПДВ на суму 123,4 млн грн. і може продавати його клієнтам, що бажають знизити свої податки. Сама фірма фігурує у кримінальній справі про фіктивні покупки сільськогосподарської продукції (ячменю), причому її директор не з'являється в суді з лютого.

В цілому, за даними інсайдерів "Дон Кіхота", фірми Василя Костюка в лютому-квітні подали на відшкодування з держбюджету 473 млн грн. ПДВ: у лютому – 220 млн, у березні – 103 млн, у квітні – 150 млн грн. Причому цей факт звернув на себе увагу правоохоронців і вже за лютневими вимогам були призначені документальні перевірки.

Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету  - фото 5
Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету  - фото 6
Схеми з ПДВ: що загрожує податківцям

Тим часом, Печерський районний суд Києва 7 травня скасував арешт активів, у тому числі суми лімітів ПДВ в системі електронного декларування в ДФС України для півтора десятків львівських "скруток".

За даними ж "Дон Кіхота", львівські "скрутки" змінили тактику своєї роботи і стали діяти в тісному контакті з такими ж фірмами з Харкова. Так, львівська фірма ТОВ "Еко-трейд захід" здійснила операції з продажу сільськогосподарської продукції двом харківським фірмам. У першому випадку мова йшла про партії соняшнику, в якому ПДВ склав 661 тис. грн., у другому – про сою та пшеницю з ПДВ у розмірі 7,226 млн грн. Після цього обидві фірми провели фіктивний продаж пшениці і чомусь ячменю на загальну суму ПДВ у 16,666 млн грн. вже згаданому вище ТОВ "Велан південь трейд".

Схеми з ПДВ і альянс Кресяка з Костюком: звідки ростуть ноги мільярдних збитків держбюджету  - фото 7

Але найцікавіше в цій угоді – початковий "продавець" в особі ТОВ "Еко-трейд захід". Як виявилося, фірма, що фігурує у кримінальному провадженні, відкритому проти посадових осіб ТОВ "Кернел-груп", отримала понад 37 млн грн. компенсації ПДВ при експорті за рахунок операцій з використанням транзитних фірм. Як зазначено в матеріалах справи, "Кернел-груп" виробляла закупівлі у підконтрольних підприємств, а ті, в свою чергу, "купували" їх у "транзитних" фірм, в числі яких і "Еко-трейд захід".

Схема, яка використовується "Кернелом" досить проста, але по-своєму елегантна. Припустимо, у нас є тонна зерна, яка коштує в Україні 1000 гривень і 1500 гривень при експорті. Ми можемо цю тонну продати на експорт і вторгувати 1500 гривень, а можемо вчинити хитріше: заявити, що ми купили цю тонну зерна за 1000 гривень у якоїсь фірми в Україні і тепер веземо його на експорт. У цьому випадку виходить, що при покупці ми сплатили державі ПДВ у розмірі 20% або 200 гривень з тонни і тепер держава нам "боргує" ті самі 200 гривень. Тобто в результаті ми отримуємо не 1500, а 1700 гривень, правда, щоб отримати 200 гривень з держбюджету, доведеться віддати щонайменше 25% податківцям. Але 150 гривень прибутку на рівному місці – теж непогано. А для створення таких умов якраз і необхідний ланцюжок перепродажів, в яких крім "підконтрольної" нам фірмі повинна бути і "дружня фірма-скрутка" як перша ланка ланцюжка і номінальний продавець зерна.

Кадрове питання: запасний план Костюка

Варто розуміти, що у "податкових скруток" є майбутнє у вітчизняному бізнесу, якщо їх послугами користуються агробарони на кшталт "Кернел-груп". Також Василь Костюк прикрив себе і свій бізнес на податках і від кадрових рішень, які можуть бути прийняті головою ДПС за результатами проведеного слідства СБУ. Так, на випадок відчуження або арешту Василя Кресяка на посаду голови Львівської податкової у Костюка давно є інший кандидат виконуючий обов'язки заступника начальника Головного управління ДПС у Львівській області Тарас Завада. Він прийшов на роботу в податкові органи на рік пізніше Василя Кресяка – в 1997 році, а свій нинішній пост Завада зайняв в 2019-му.

На відміну від свого начальства, Тарас Завада не дозволяє собі сумнівних покупок, що коштують в 40 разів більше його доходів. Весь його дохід – зарплата, відсутність нерухомості, готівки або рахунків у банках. Єдина слабкість Завади – авто Toyota Camry і Audi Q8, які він бере в користування у своїх родичів, наприклад, у повного тезки Тараса Романовича Завади, львівського адвоката і співвласника ТОВ "Юридична компанія "Ті енд ті партнерс" та АТ "Ти енд партнерс". Обидва підприємства, до речі, окрім стандартного переліку юридичних послуг, надають ще послуги у сфері бухгалтерського обліку та аудиту, а також консультування з питань оподаткування. Думається остання послуга буде особливо затребуваною, адже можливість "проконсультуватися" з родичем заступника начальника обласної податкової відкриває масу можливостей для бізнесу. Додамо, що "акції" Тараса Романовича Завади можуть ще більше зрости з кар'єрним злетом його родича-податківця.

Скандал і розслідування податкових скруток у Львівській області може викликати нові кадрові призначення в регіональній податковій і коштувати місця Василю Кресяку. За чутками, Тарас Завада вже встиг анонсувати своє призначення главою податкової у Львові на закритій зустрічі. Втім, дана інформація проникла в місцеві підприємницькі кола і викликала незадоволення представників бізнесу. Останні вважають, що поліпшення ситуації з конвертаційними центрами, на яку сподівалися в регіоні після резонансного викриття СБУ, очікувати не варто.

Раніше "Коментарі" писали, чому в Україні стало можливим порушенням закону і до чого це може призвести.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини