Головна Новини Бізнес Агро Ціна на огірки підскочила вдвічі: відома причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Ціна на огірки підскочила вдвічі: відома причина

Експерт пояснила, чому в Україні цього року дорогі огірки

26 серпня 2020, 04:45 comments1231
Поділіться публікацією:

В Україні у порівнянні з 2019 роком суттєво зросли в ціні огірки. Це сталося з ряду причин, розповіла "Коментарям" керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" в Оптовому Ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

Ціна на огірки підскочила вдвічі: відома причина

Так, огірки рвонули в ціні приблизно на 50%, в порівнянні з минулим роком. Зараз ціна на них коливається від 17 до 23 грн / кг.

"Урожай гірше через скорочення площ і незадовільної врожайності — внаслідок погодного чинника, — говорить експерт. — У деяких господарствах через надмірну вологу на початку літа і холодної погоди огірки взагалі не зійшли. Потім почалася спека. А площі менші — через незрозумілу ситуацію зі збутом. Закриття ринків на карантин в квітні дуже налякало фермерів — це ж головний канал збуту їх врожаю".

Додамо, що зате в Україні подешевшав "борщовий набір". Картоплю на ринках зараз продають в середньому по 16 грн / кг, що на 7% дешевше, ніж в минулому році, цибуля ріпчаста по 12,5 грн, що нижче минулого року приблизно на третину. Буряк коштує близько 7,5 грн / кг, що в 2,6 рази дешевше, ніж роком раніше. Морква подешевшала на 39,3% і коштує в районі 12,5 грн / кг, капуста продається приблизно по 8 грн / кг, що на 17,4% дешевше, ніж в 2019-му.

"Що стосується "борщового набору", тут все просто: площі стали більше. Адже останні два роки ціни були для фермерів задовільні, а щодо деяких позицій (цибуля в сезоні 2018/2019, картопля в сезоні 2019/2020) — рекордно високі. І ми імпортували цю продукцію. Не дивно, що в цьому році пропозицій щодо цих позицій стало більше", — сказала Гетьман.

Тоді як щодо фруктів на осінь (яблука і груші) висновки поки робити рано, розповіла експерт. Але фермери вже відзначають, що врожайність нижче, ніж середня за 5 років. Знову ж таки — через холодну весну і дощі не було цвітіння на запилення.

Нагадаємо, раніше експерт спрогнозував, як зміниться ціна на газ в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини